„Vreau o crimă, rosti Hercule Poirot. […] Caut o crimă și nu o găsesc.”

A treia fată de Agatha Christie-recenzie

Titlul original: Third girl
Editura: Rao
Seria Poirot
Anul apariţiei: 2013
Traducere de: Iordana Ferenț, Ștefan Ferenț
Număr pagini: 249
Gen: Polițist
Cotație Goodreads: 3,58

Vreau o crimă, rosti Hercule Poirot. […] Caut o crimă și nu o găsesc.”

Știu, pentru oricine cuvintele de mai sus par cel puțin ciudate. Însă fanii Agathei Christie sunt obișnuiți cu asemenea citate.

În acest roman, îi (re)întâlnim pe celebrul detectiv belgian Hercule Poirot și pe Ariadne Oliver, scriitoarea de romane polițiste, întotdeauna dornică să-i dea acestuia o mână de ajutor în investigații.

Totul începe când la reședința lui Hercule Poirot, în timp ce acesta își lua micul dejun, se prezintă o tânără confuză care îl anunță că a comis o crimă. De fapt, fata nu era sigură dacă omorâse sau nu pe cineva. Imediat ce Poirot își arată interesul pentru cele afirmate, rugând-o să-i dea mai multe detalii, tânăra a fugit, nu înainte de a-i spune că este prea bătrân.

Poirot este intrigat, nu numai din cauza comportamentului ciudat al tinerei, dar și pentru faptul că este considerat bătrân. El, marele Hercule Poirot, cu un ego imens, bătrân?

Discutând cu Ariadne Oliver, Poirot află că și ea o cunoscuse pe acea fată și că îi lăsase aceeași impresie ca și lui: o „Ofelie” cu părul despletit, confuză.

Ca un detectiv bun ce se respectă, Poirot nu poate trece cu vederea mărturisirea tinerei, și anume că aceasta a ucis pe cineva. Cu ajutorul scriitoarei și a propriei ingeniozități, Poirot intră în contact cu tatăl fetei, un om de afaceri foarte bogat. Fix la țanc, cum s-ar spune! Norma, fiica omului de afaceri, tocmai dispăruse. Toată lumea îl bănuiește pe iubitul fetei, un tânăr pictor extravagant, pe care familia fetei nu îl plăcea deloc și pe care doamna Oliver îl poreclește „Păunul”, datorită hainelor sale colorate. De altfel, coperta acestei ediții a cărții are pe copertă un… păun.

Și pentru a continua seria bizareriilor, se descoperă că mama vitregă a Normei este otrăvită de ceva timp cu arsenic, iar totul o indică pe fată ca autoare. Este de menționat că Norma își ura mama vitregă; tatăl le părăsise pe ea și pe mama ei pe când ea avea doar 5 ani, plecând în lume cu o femeie de care s-a despărțit la scurt timp. Deși noua soție a tatălui este altă persoană decât acea femeie din copilăria ei, Norma tot nu o poate accepta.

De unde titlul de „A treia fată”? Simplu: Norma lucra în Londra, unde locuia în timpul săptămânii, într-un apartament, cu alte două fete. „Este modul în care le place tinerelor să locuiască acum. Mai bine decât în pensiune sau la cămin. Fata principală închiriază un apartament mobilat și apoi îl subînchiriază. A doua fată este de obicei o prietenă. Apoi, dacă nu au nici o altă cunoștință, găsesc o a treia fată prin Mica Publicitate.”

Așadar, Norma revenea de obicei în weekend în afara Londrei, unde locuia familia ei. Numai că ultima dată a plecat la sfârșitul weekend-ului spre Londra, fără a ajunge la locul de muncă sau la apartamentul împărțit cu celelalte două fete. Nimeni nu mai știa nimic de ea.

Pe parcursul romanului au loc tot felul de întâmplări, obstacole menite să-i pună în încurcătură pe Hercule Poirot și Ariadne Oliver, viața acesteia din urmă fiind chiar pusă în pericol. Detectivul și scriitoarea se completează perfect în anchetă: Poirot – ordine și metodă, doamna Oliver – intuiție și imaginație. Este adevărat că doamna Oliver îl cam scoate din sărite pe Poirot cu stilul ei original, însă anumite remarci făcute de ea îi dau indici foarte bune detectivului.

Și în acest roman, autoarea ne surprinde plăcut cu umorul său tipic englezesc, cu atât mai valoros cu cât îi ironizează chiar pe… englezi. „Mereu spun că e bine să ții seama de locul unde te afli atunci când angajezi pe cineva. Cu britanicii nu dai greș.”- citat a propos de neîncrederea englezilor față de străini.

O mică observație din partea unui fan: în cartea de față, scriitoarea nu mai mănâncă mere; să i se tragă din Petrecerea de Halloween? (vezi cartea).

Despre autoare

Agatha Christie nu mai are nevoie de nicio prezentare. Una dintre cele mai valoroase scriitoare britanice, a scris peste 70 de romane polițiste și nu numai. Cele mai îndrăgite și cunoscute personaje ale sale sunt Hercule Poirot și Miss Marple, care ne „conduc” spre rezultatul enigmei. Cineva a spus odată că succesul scriitoarei britanice nu stă în talentul său, ci într-o logică impecabilă.

 

Librex.ro

Cartea A treia fata de Agatha Christie este oferită pentru recenzie de Librăria Librex. Cartea poate fi comandată de pe Librăria Librex Pentru a fi la curent cu noutăţile şi promoţiile periodice ale librăriei, vă puteţi abona la newsletter, dar puteţi urmări şi pe pagina de facebook.

Autor: Sorina Ciorcârlan
Sorina Ciocârlan (Sorina Ciocârlan)-Redactor/N-ar fi multe de spus: îmi place să scriu şi să citesc, ceea ce şi fac pentru site-ul www.bibliocarti.com şi mai nou, pentru Literatură pe tocuri:). Colaborez şi cu fabricadebranduri.com, unde scriu articole pe diverse teme. Am colaborat cu Romedic, unde am scris articole de specialitate (psihologie, psihiatrie), având pregătire în domeniu (am absolvit Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi un master în Psihologie Clinică la aceeaşi facultate). Printre autorii preferaţi se numără Agatha Christie, Rodica Ojog-Braşoveanu, Haralamb Zinca, dar apreciez orice carte bine scrisă. Sper ca acesta să fie începutul unei frumoase colaborări. Bine v-am gasit!

11 COMMENTS

  1. Multumesc! Si eu sunt fana Agatha Christie, Alina! Cosmin, lasa ca ai timp, nici eu la varsta ta nu citisem nimic de Agatha si acum nu concep literatura fara ea :).

Scrie un comentariu. Vorbeste cu mine!