Ascensiune stelară, de Ana Maria Negrilă

Volumul 2 al seriei STELARIUM

Editura: CRUX PUBLISHING 2016

Gen: SCI-FI

Editor: Andreea Sterea

Pagini: 469

Despre autoare

   Ana-Maria Negrilă s-a născut în anul 1972, este absolventă a Facultății de Limba și Literatura Română a Universității București, doctor în literatură medievală.

   A debutat în anul 1993 cu povestire Fragile în Jurnalul SF, a apărut în nenumarate antologii, a câștigat mai multe premii la concursuri.

   Alte apariții de aceeași autoare: Orașul Ascuns (culegere de povestiri), Împăratul ghețurilor (roman), Regatul sufletelor pierdute (primul volum din seria Stelarium), iar în format e-book: Cântecul zorilor, Când lumile se prăbușesc. (sursa prezentare -Editura Crux)

   Novice fiind în zona de SCI-FI am încercat să acord o atenție crescută termenilor și descrierilor, să reușesc să pătrund într-o lume nouă, o lume a tehnologiei, a științei, a spațiului, călătoriilor în timp.

  Ascensiune stelară este volumul doi al seriei Stelarium, acțiunea se petrece în parte pe nava ASCENSIUNE, condusă de legendarul comandant Jonson, dar și pe alte planete: Cardeea, Andorre, Galene, în orașul Hubb- un oraș plutitor compus din mii de sfere, de sunete și de lumină, unde oamenii emiteau note.

   Personajele principale sunt agenții anh: Adrew, Ralle, Sten, Karl, care aveau o misiune de la maestrul Lumni, programată peste 50 de ani. Acești agenți erau înghețați în cutii criogenice pe perioade de aproximativ zece ani (nu toți neapărat în același timp), cărora li se aducea o ameliorare genetică. Se descrie în amănunt etapa somn-trezire.

   Lumea Con este un amestec de stări, pe care le poți observa din exterior. Misiunea agenților este aceea de a găsi nava ascunsă, Speranzia, pe care toți o voiau datorită tehnologiei avansate.

Apar și personaje cum ar fi IA-u, un fel de roboţi, folosiți pe post de servitori. Pot fi numite personaje fără emoţie.

   Sunt mulți termeni noi: sensomemoria, care bănuiesc că este memoria din celelalte corpuri sau de dinainte de a fi adormiți; anh- un fel de energie naturală; um – o stare, iar cele două împreună formează un tot.

   Foarte multe personaje, imposibil de menționat, la fiecare personaj ar trebui să spun o poveste și aș strica misterul lecturii.

Ce mi-a plăcut

– Autoarea scrie foarte bine, cursiv, are o imaginație bogată, pasionată de fiecare amănunt, parcă trăind într-un univers necunoscut încă nouă, un text original și foarte SCI-FI. Romanul este de calitate tipografică foarte bună, așa cum sunt toate cărțile editurii.

Ce nu mi-a plăcut 

 Se pune mult accent pe momentul somn-trezire, acțiunea este puțină, ceea ce plictisește (cel puţin în cazul meu).

Lipsa sentimentelor și emoțiilor personajelor, deși este un roman SF tot ceea ce e viu ar trebui să și simtă.

   Impresiile mele asupra cărţii sunt subiective, vă invit să citiți acest roman pentru o părere proprie, sfatul meu e să începeți cu primul volum al seriei. Apreciez autoarea pentru originalitate.

Citate

Semințele plutesc chiar și în mijlocul furtunii și apoi, când vânturile se domolesc, se așază pe pământ fertil, le cresc rădăcini și se transformă în plante, absorbind energia galenică.”

„ Nu scapi de supunerea față de mai marele tău decât murind.”

„Nu regreta ceea ce a fost, pentru că este ca spuma trecătoare.Uită-te spre ce va fi, și atunci viața ta va căpăta din nou sens.” Um Comte

„Folosești calendarul, ceasul, orice altă modalitate de măsurare a timpului și astfel, îți stabilești locul în raport cu alte obiecte, blocându-te singur într-un univers care te va duce inevitabil spre marele sfârșit.”

                                      Lumea din Hubb

Crux Publishing logo

Cartea Ascensiune stelară, de Ana Maria Negrilă a fost oferită pentru recenzie de Editura Crux Publishing. poate fi comandată de pe site-ul Editura Crux Publishing

evaluare-carte-3

Citiţi cartea şi poate veţi avea o altă părere. Aşteptăm evaluarea voastră. 

Review overview
3
***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

11 COMMENTS

  1. Vero, apreciez faptul ca ti-ai propus sa citesti si carti care apartin altui gen decat cel preferat de tine. Si eu sunt un bobocel in SF, dar incerc sa invat. Stiu cat este de greu sa te obisnuiesti cu termenii. Sa-ti dau un alt exemplu: Brandon Sanderson, un autor foarte apreciat de iubitorii de fantasy. Insa unui incepator ii este greu sa se abordeze cartile lui din cauza diferitelor notiuni, denumiri etc. Toata viata invatam locco_smiley_46
    Imi place recenzia ta si ma simt tentata sa citesc cartea .
    Multumesc !

  2. Multumesc frumos de recomandare dar cartea nu este genul meu. Plus ca eu nu sunt , inca, pregatita sa abordez genul SF 😉

  3. Nu stiu din ce cauza, dar inca nu am reusit sa ma deschid catre genul SF. Poate ar fi timpul sa-i dau o incercare, macar sa vad daca ma atrage stilul.

  4. Eu am citit ambele volume ale seriei, așa cum sună și una dintre recomandările din prezentarea de mai sus, și intr-adevar am și altă părere. Sunt cititor, nu numai de SF, dar și de orice alt gen. Am găsit prezentarea pe când căutam volumul al treilea al seriei si, poate, dacă tot ați scris despre carte, aveți și informații în acest sens.
    Acum despre serie – mi s-a părut foarte bună, elaborată și neașteptată. Autoarea scrie foarte bine și frazele curg fără să te poticnești, împotmolești în ele. Aici suntem se pare de acord. Personajele sunt bine individualizate, și pentru mine, gândesc și simt suficient în conformitate cu statutul, vârsta etc. (spioni, sclavi, femei întreținute, oameni de știință, comandanți de nave etc.) iar din punct de vedere psihologic sunt foarte bine realizate.
    Cred că este o serie recomandabilă pentru cei care doresc lecturi mai complexe, indiferent de gen. Mie oricum mi-a plăcut și am recomandat-o. Un lucru trebuie subliniat, Ascensiunea stelară nu se poate citi fără vol 1, iar cine încearcă nu cred să priceapă mare lucru, pentru că acțiunea continuă și sunt aceleași personaje.
    P. S. IA înseamnă inteligență artificială, nu roboți cum apare mai sus, ci programe de calculator capabile să gândească autonom, dar asta face parte din bagajul de cunoștințe SF. În plus, în volumul doi, acțiunea nu are loc pe mai multe planete, o parte din cele enumerate mai sus sunt orașe, iar ameliorarea genetică nu are loc în criosomn – ar fi fost amuzant să se facă astfel.
    Cum a spus cineva într-un comentariu, este greu la început să citești SF și să te confrunți cu atâtea idei/ cunoștințe noi, dar uneori mai ieșim și din zona de confort și descoperim lucruri neașteptate.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.