Vocile care refuză tăcerea nu vor putea fi oprite! „Necredincioasa” Ayaan Hirsi Ali este eroina timpurilor şi vremurilor noastre care ne reamintește că speranța începe abia atunci când crezi că ți-ai pierdut-o pe toată.

Când vorbele tac, conştiinţele să vorbească!

     ”100 de cărți pe care trebuie să le citești într-o viață”? Sunt mult mai multe! De citit și de recitit! Asta este o idee care nu-mi dă pace: timpul vieții mele va fi insuficient pentru câte cărți aș mai avea de citit… Cărți valoroase, cărți care te „bântuie”, care îți alungă somnul. Da, unele dintre noi chiar suntem „intelectuale la cratiță”. De multe ori ma surprind căutând un echilibru între ceea ce trebuie să ofer ca mamă, soție,  „formator de conștiințe”, încercând să „fur timp” pentru marea mea pasiune, cărțile. Nu ma interesează ceea ce este „la modă” în materie de haine, pantofi ( a nu se trage concluzia că mă situez „underground” :-)!), dar mărturisesc: mă preocupă…bârfele literare. Citesc și o carte despre care se vorbește, una „proaspătă”, măcar să fiu avizată, să pot avea o părere pro sau contra. Uneori mai urmăresc chiar și canalele de știri!!!

          Citesc, scriu, ascult muzică, iar citesc…  Uneori mai și gândesc! În primul rând mă gândesc la cărțile citite, la „sic transit gloria mundi”.

Și toată „vorbăraia” asta se vrea o pledoarie. Pentru că observ cum se pun etichete cu atâta ușurință…  Femeie = superficialitate, snobism, diletantism? Și câte ați mai avea de spus, domnilor!…

   Drama este că știm exact în ce lume trăim. Cumva, peste noapte, noaptea unui „ dolce far niente”, lumea s-a schimbat. Este un fapt care nu mai poate fi negat. Astăzi, împreună cu toți analiștii politici ne uităm la Putin și Trump. Repede, îl adăug si pe Erdogan. Acestea sunt figurile emblematice ale unei lumi în schimbare. Însă, pentru a-i putea înțelege pe Putin, Trump și Erdogan, ar trebui cercetate rădăcinile lor istorice. Ei nu au apărut de nicăieri. În spatele lor se află, maiestuoasă, istoria. Și despre cei trei se poate spune că reprezintă ideile pe care s-au construit propriile lor țări, națiuni și civilizații.

   Turcia este o țară puternică. Turcia este o republică democratică, laică, constituțională, al cărei sistem politic a fost stabilit în 1923. Turcia este stat membru al ONU, NATO, OSCE, OECD, OIC și Consiliul Europei.

  Dar, din când în când, fostele imperii își resetează orgoliile, iar democrația rămâne o vorbă-n vânt. Conducerea de către popor devine o iluzie,  se lasă fascinată de câte un cârmuitor sau altul, un simplu om, un simplu mergător pe două picioare, dar care face istorie.

   Erdogan este un islamist care oftează după vremurile de glorie ale Imperiului Otoman. Toate acţiunile lui confirmă că Turcia a abandonat reformele democratice și se îndreaptă cu pași mari, hotărâți, spre restaurarea Imperiului Otoman Musulman și spre rolul de lider atotputernic al lumii musulmane.

    În aceste momente, când puțini înțeleg și au curajul să o spună, în Turcia are loc o „Revoluție islamică“ – la fel ca în Iran, în urmă cu 40 de ani. Și cine „suportă costurile” unei revoluții? Poporul, mulțimea de anonimi, iar vocile care se ridică din mulțime sunt pedepsite.

    În cadrul procesului pentru dictatura instaurată în Turcia sunt judecaţi pentru propagandă teroristă nouă scriitori, jurnalişti şi lingvişti, printre care și scriitoarea turcă Asli Erdogan şi lingvista Necmiye Alpay.  Scriitoarea a fost acuzată de ”propagandă în favoarea unei organizaţii teroriste” şi de ”incitare la dezordine”.  Ele riscă închisoarea pe viaţă.

   Fiziciană de profesie şi laureată a numeroase premii, Asli Erdogan, care nu are nicio legătură de rudenie cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, este autoarea unor romane traduse în mai multe limbi străine. Cel mai recent roman, „Clădirea din piatră’, a primit în 2010 cel mai prestigios premiu literar din Turcia, „Sait Faik”, şi a fost tradus în suedeză, norvegiană şi franceză. (AGERPRES)

   În tot acest proces kafkian, Europa este preocupată în prezent de „criza refugiaților”.  Europa trebuie să își asume responsabilitățile care îi revin, reinstituind valorile pe care le-a promovat, după secole de vărsare de sânge: democrația, drepturile omului, libertatea de opinie și de exprimare… ”Libertatea de expresie este esenţială pentru orice scriitor, dar aceasta este, adesea, incomodă pentru instituţii sau regimuri politice.” (Dan Lungu)

  Care a fost în aceste condiții prima reacție a Uniunii Europene? Uniunea Europeană i-a cerut lui Erdogan să nu legalizeze pedeapsa cu moartea! Prea târziu! Turcia modernă a fost deja executată!

    P.S. Vocile care refuză tăcerea nu vor putea fi oprite! „Necredincioasa” Ayaan Hirsi Ali este eroina timpurilor şi vremurilor noastre care ne reamintește că speranța începe abia atunci când crezi că ți-ai pierdut-o pe toată.

4 COMMENTS

  1. Dincolo de speranță, stă întotdeauna curajul, dar și disponibilitatea oamenilor de a face ceva, de a schimba ceva. Foarte frumos articolul! Felicitări!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.