Cheia de Simon Toyne – Editura ALL

Titlul original: The Key
Traducere: Andreea Boltura
Editura: ALLFA
Colecţia: Strada Ficţiunii Bestseller
Anul apariţiei: noiembrie 2012
Nr. de pagini: 464
Gen: Thriller, Mystery
Trilogia Sancti: 1. Sanctus ( 2011) 2. Cheia – The Key (2012) 3. Turnul – The Tower (2013)

În străvechiul oraş turcesc Ruina, ziarista americană Liv Adamsen zace într-o rezervă izolată, uitându-se la pereţii goi ca memoria ei. Ştie că a intrat în monumentala Citadelă din inima Ruinei, dar nu-şi mai aminteşte decât de întuneric. Ceva straniu o tulbură, o voce interioară care îi şopteşte că ea este „cheia“. Dar cheia de la ce? Pentru un mercenar care operează în deşertul sirian, Liv ar putea descifra unul dintre cele mai mari secrete ale omenirii.
Membrilor frăţiei din Citadelă, întoarcerea ei le-ar asigura supravieţuirea. Iar pentru o puternică facţiune din Roma, Liv este o ameninţare la adresa Bisericii Catolice. Urmărită pe mai multe continente şi prinsă în vâltoarea unor evenimente ieşite din comun, Liv apelează la singura persoană în care are încredere – un asistent social pe nume Gabriel Mann. Ceea ce vor descoperi împreună îi va şoca şi va schimba lumea pentru totdeauna…

Cheia este un roman bine scris, cu un ritm alert, o poveste plină de acţiune, care te ţine cu sufletul la gură, şi un puzzle pe care personajele principale trebuie să îl rezolve cumva, înainte ca lumea să dispară.“ Kirkus Reviews

Şoc, groază, lacrimi, speranță. Aceste simțăminte le trăiesc în momentul de față. Abia ce am terminat de citit cartea “Cheia” și simt că îmi este deja dor de personaje. Încerc să mă desprind de poveste, să nu mă mai gândesc la toate evenimentele de la finalul acestui volum doi al trilogiei Sancti și nu reușesc. Nu îmi pot opri lacrimile și îmi vine foarte greu să-mi adun gândurile. Sunt în fața monitorului, dar mintea îmi este departe, la Liv și Gabriel și mă tot întreb prin câte necazuri vor mai trece.

poza 1 cheiaDacă acțiunea din “Sanctus” m-a ținut într-o permanentă stare de surescitare, unele scene fiind de o duritate greu de digerat, evenimentele din “Cheia” m-au făcut să trec prin toată gama de trăiri emoționale. Data trecută mă oripilase modul în care niște călugări “războinici” au săvârșit o grămadă de crime, considerând că înfăptuiesc lucrarea Domnului, însă de acesta dată, autorul a reușit să mă bulverseze din cauza deselor întorsături de situație, iar unele dezvăluiri m-au șocat ! Şi de această dată avem parte de mister, intrigă, suspans, aventură, comploturi, trădări, dar toate au fost parcă în doză dublă, iar acțiunea a fost și mai alertă decât în primul roman. Cred că autorul a vrut să echilibreze puțin balanța, să nu ne ofere doar momente neplăcute sau dureroase, așa că a introdus și o poveste de dragoste. Chiar dacă în carte nu sunt prezente prea multe scene între Liv și Gabriel, totuși acele scurte discuții, mici gesturi, promisiuni făcute, m-au emoționat.
Se ridică în capul oaselor şi îi luă chipul în mâini, întorcându-l spre ea şi zărindu-i lacrimile de pe obraji. Se aplecă şi i le sărută, simţind pe buze gustul sărat al tristeţii lui. Îl privi drept în ochi.
— Nu e vina ta, zise. Ai făcut tot ce-ai putut ca să mă protejezi. Nimeni n-a fi putut să facă mai mult! Şi m-am simţit mai în siguranţă cu tine în astea două săptămâni, în ciuda ameninţării constante cu moartea, decât m-am simţit în toată viaţa mea de până acum. Tu ai făcut asta pentru mine şi o să te iubesc întotdeauna pentru asta!”
După cum știți deja, acțiunea din primul volum s-a desfășurat în orașul Ruina (Turcia), loc străjuit de un munte sălbatic ce ascunde cel mai vechi lăcaş de cult al omenirii, Citadela. Aici, călugării ordinului Sanctus, ascundeau de ochii lumii textul original al Bibliei, dar și existența și identitatea Sacramentului. Fratele Samuel, călugăr al ordinului, a dorit să dezvăluie întregii lumi acest teribil secret, așa că s-a urcat în vârful muntelui, a întins brațele în formă de cruce și s-a aruncat în gol. Jurnalista de investigații Liv Adamsen, sora geamănă a lui Samuel, a încercat să afle ce s-a întâmplat cu fratelui ei, dar a fost răpită de niște călugări războinici, tocmiți de abate și dusă în Citadela în ideea de a distruge Sacramentul. Gabriel Mann (32 ani), fost membru al forțelor speciale americane, împreună cu mama lui, Kathryn Mann, șefa unei organizații umanitare internaționale și detectivul Arkadian, au încercat să o salveze pe Liv din mâna călugărilor Sancti.
Acțiunea din “Cheia” se desfășoară în mai multe locuri. Avem ocazia să călătorim de la Ruina până la Vatican și de la New Jersey (SUA) până în deșertul Al-Hillah din provincia Babil, Irak, făcând și o scurtă escală într-un azil de nebuni din Bagdad, unde vom afla confesiunile unicului supraviețuitor al unui masacru ce a avut loc în urmă cu 12 ani.
poza 2 cheia toyneÎn urma evenimentelor petrecute în Citadela, Liv ajunge să fie internată la un spital din Ruina, Turcia, iar după 4-5 zile începe să-și revină, dar constată că și-a pierdut parțial memoria. Puțin câte puțin începe să-și amintească ce s-a întâmplat: cum a descoperit identitatea Sacramentului (nimeni alta decât zeița Pământului, nemuritoarea Eva), eliberarea acesteia dintr-un coşciug al cărui interior era țintuit cu cuie, salvarea ei de către Gabriel, dar și arestarea acestuia. Amintindu-și toate aceste lucruri, își dă seama de pericolul care o pândește. Dacă văzuse Sacramentul, cineva din cadrul bisericii va încerca s-o reducă la tăcere, așa cum făcuseră cu fratele ei.

Gabriel. Îşi aminti cum îi zâmbise în întunericul din Citadelă, cum o ţinuse în braţe la Urgenţă, după ce o scosese de acolo, protejând-o până veniseră poliţiştii să îl aresteze. Îi luase faţa în mâini şi o privise în ochi.
„Dacă ai ocazia, pleacă cât mai departe de Citadelă! Stai într-un loc sigur, până o să te găsesc“, îi spusese. Apoi o sărutase apăsat pe buze, până când poliţiştii îl smulseseră de lângă ea, lăsând-o singură în mijlocul haosului şi al ţipetelor din spital.”

Primul gând al lui Liv a fost să plece din spital, dar descoperă cu stupoare că ușa este păzită de un polițist, dar și de un preot care mai mult ca sigur nu se află acolo ca să se ocupe de sufletul ei chinuit, ci ca s-o țină prizonieră sau ca să se asigure că nu va vorbi! Așa că prinde un moment propice și fuge direct la aeroport, dorind să revină în America. Însă cineva este pe urmele ei.
Tot în același spital se află și Kathryn Mann. În urma exploziei care a avut loc în Citadela (chiar ea a fost cea care a pus explozibilul), auzul i-a fost grav afectat și este încă în stare de șoc, dar își amintește ce s-a întâmplat: Liv își pierduse cunoștința în urma unei lovituri și reapăruse câteva ore mai târziu, purtată în brațe de Gabriel, care o scosese din Citadelă, călugării Sancti ieșiseră de acolo și acum mureau unul după altul din cauza unei febre hemoragice a cărei cauză nimeni nu o știe. în plus, îl zărise și ea pe preotul care îi păzea zi și noapte ușa, un agent al aceleași Biserici care deja îi răpise atât de multe.

Într-una din zile, Kathryn primește vizita detectivului Arkadian, care și el fusese rănit într-o altercație cu unul dintre călugării războinici. Acesta venise de fapt cu un scop, să-i ofere caietul găsit în posesia lui Oscar, tatăl lui Kathryn. Iar în respectivul jurnal, bătrânul lăsase un mesaj, în care specifica: ”Sărută-l pe Gabriel din partea mea și aprinde o lumânare la numele meu ca să-ți mai pot vorbi”. Care să fie sensul acelor cuvinte? Nu îi ceruse să aprindă o lumânare “în“ numele lui, ci “la” numele lui. Brusc, își amintește toate trucurile învățate. Una din metode era să scrie mesajele pe hârtie cu suc de lămâie în loc de cerneală. Când se usca, sucul devenea invizibil, dar acidul afecta hârtia, astfel încât, dacă o apropia de o flacără, scrisul se înnegrea, dând la iveală cuvintele ascunse de pe pagină. Adevăratul mesaj pe care i-l lăsase Oscar era de fapt cea de-a două profeție:

 „Cheia descătuşează Sacramentul
Sacramentul devine una cu Cheia
Iar Pământul se cutremură
Cheia trebuie să urmeze Harta Stelară până Acasă
Acolo să stingă focul balaurului într-o lună lunară
Căci altfel Cheia va pieri, Pământul se va despica
Şi molima îl va cotropi, aducând sfârşitul lumii”

La Vatican se află despre evenimentele petrecute în Citadela în urmă cărora au murit atât abatele, cât și o mare parte dintre călugării Sanctus și despre eliberarea Sacramentului. Presa a făcut ca întreaga poveste să fie un enorm dezastru, “Biserica arătând ca o sectă dementă, medievală și paranoică”. Cardinalul Secretar de Stat Clementi se teme că supraviețuitorii au descoperit teribilul secret ținut ascuns de atâta amar de vreme, așa că pune la cale asasinarea celor patru supraviețuitori: Liv, Gabriel, Katheryn și ultimul călugăr Sanctus, fratele Dragan Ruja.

“Supravieţuirea Bisericii era mai importantă decât orice, mai importantă decât propriul lui suflet. Şi, dacă avea să putrezească în Iad pentru faptele pe care se pregătea să le comită, era un sacrificiu pe care merita să-l facă.
— Vreau să reduci la tăcere toţi martorii, în interesul Bisericii.
— Pe toţi?
— Pe toţi. Cât de repede se poate face?
— O să se facă până dimineaţă, zise vocea.”

După ce a reușit să o salveze pe Liv din Citadela, Gabriel Mann a fost arestat. Se pare că s-au găsit trei cadavre într-un hangar de la aeroport, loc în care și el a fost prezent. Iar poliția din Ruina are dovada că el este asasinul. Însă el nu se teme de poliție, ci de călugării Sancti. Ştiind că aceștia juraseră să păzească cea mai de preț taină a muntelui, aveau să încerce să o reducă la tăcere pe Liv. Ea și mama lui erau în pericol de moarte! Iar el nu le putea apăra de acolo de unde era închis. Mai dăduse greș în salvarea lui Liv, măcar acum să reușească. Trebuia să evadeze!

“Îi promisese că nu o va părăsi şi cu toate acestea dăduse greş de mai multe ori. Nu fusese în stare să o protejeze şi nu reuşise să găsească singurul lucru care ar fi eliberat-o din înşiruirea fatală de evenimente în care o înlănţuise profeţia.”

Din momentul în care a văzut cine este monstrul cu care a fost băgat în celulă, și-a dat seama că deja i s-a pregătit sfârșitul. Obișnuit cu antrenamentele din armată, Gabriel reușește să reziste la tratamentul care i se aplică în secția de poliție, și dând dovadă de multă ingeniozitate, reușește să evadeze. Şi apoi îl sună pe detectivul Arkadian, spunându-i care este situația și cerându-i ajutorul. Din păcate Gabriel și Arkadian au acționat prea târziu, iar spionul Cardinalului Clemenți a făcut deja câteva victime în spital.

“Citadela îşi întinsese în seara aceea tentaculele malefice, dar nu reuşise să-i găsească decât pe doi dintre cei patru oameni pe care-i căuta. El scăpase, la fel şi Liv. Şi îşi jură, privind muntele, că duşmanii lor nu vor mai avea o a doua şansă. O va găsi pe Liv şi apoi se va răzbuna.”

Între timp, în Citadela se petrec câteva lucruri stranii. Toți copacii din grădină se îmbolnăvesc, un cutremur puternic zguduie întreaga zonă, iar o molimă îi afectează pe toți călugării. Cea de-a doua profeție se adeverește (este vorba de Profeția în Oglindă, versiunea modernă pentru Apocalipsă). Şi numai Liv o poate opri! Ea descătușase Sacramentul, entitatea divină era acum în ea. Conform profeției, trebuia să urmeze Harta Stelară până Acasă. Acasă fiind “locul din care ne tragem cu toții, locul în care Sacramentul a pășit prima oară pe pământ: Grădina Raiului”. Dacă Liv nu duce Sacramentul înapoi acasă la timp, va venii sfârșitul lumii. Dar Harta Stelară este ascunsă în Citadelă, așa că Liv este nevoită să revină în acel loc de coșmar.
Liv și Gabriel mai au doar două zile ca să găsească vechea poziție a Grădinii Raiului! și se pare că asta înseamnă că trebuie să ajungă în fostul Babilon – Al-Hillah, provincia Babil, în zona central-sudică a Irakului. Din păcate, în acest loc dau târcoale atât spionii Vaticanului, cât și Fantoma, un rebel irakian. Vor ajunge Liv și Gabriel la timp? Vor reuși cei doi să scape cu bine ? Cine este Fantoma și ce urmărește el? Ce semnificație are balaurul din profeție?

Nota 10

Editura AllCartea Cheia de Simon Toyne este oferită pentru recenzie de Editura ALL. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editura ALL. Activitatea editurii şi promoţiile pot fi urmărite pe pagina de facebook.

Autor: Alina
***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

10 COMMENTS

  1. Se pare ca aceasta serie devine din ce in ce mai interesanta! Si tu nu te lași pana nu ma ispitesti… Frumoasa recenzia! Captivanta. Felicitari, draga mea!

  2. superba recenzia!felicitari Alina!am asteptat cu nerabdare continuarea!acum astept si finalul!imi place mult 🙂

  3. Multumesc frumos pentru aprecieri! Consider ca acest volum este cel mai reusit din intreaga trilogie. Mai am putin si termin volum 3 ,apoi imi adun fortele sa scriu recenzia.
    Sunt fericita pentru faptul ca am reusit sa va tentez ! locco_smiley_21

  4. Super!!! Felicitari Alina, chiar ai reusit sa ma tentezi! Astept cu nerabdare si recenzia ultimului volum, dar e clar o trilogia care merita citita si apreciata! locco_smiley_21

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.