Cum se face un Univers? de Alex Doppelganger

Poveștiința 1

recenzie

   Cartea “Cum se face un Univers?” de Alex Doppelganger, cu ilustrații de Andrei Gamarț, a apărut în 2016 la editura Pandora M, parte a grupului editorial Trei, fiind primul număr al unei colecții de știință popularizată intitulată “Poveștiință”.

    Am fost extrem de plăcut impresionată când am primit această carte pentru lectură. Nu mai văzusem și nu mai citisem acest gen de literatură de decenii, când încă mai apăreu cărți de știință popularizată în colecția “Știința învinge” scoasă de editura Tineretului. Chiar aveam senzația că în mod paradoxal interesul marelui public pentru știință scăzuse în mod îngrijorător și ingrat. Pentru că e vorba de o mare ingratitudine să te folosești zi de zi de rezultatele concrete și civilizatoare ale cercetărilor științifice și să privești științe în sine cu o varietate de sentimente ce merg de la indiferență la neîncredere și chiar respingere. De aceea consider inițiativa grupului editorial Trei și a editurii PandoraM mai mult decat binevenită. Da, este timpul ca știința să coboare între oameni, să nască curiozitate și interes și  mai ales preocupare. Și nu poate face asta fără autori pasionați, entuziaști și generoși cum este tânărul Alex Doppelganger.

   Numele de Alex Doppelganger este un pseudonim de scriitor și muzician, muzica fiind cea de a doua pasiune a autorului după știință. Adevăratul său nume este Alex Bogdan, dar nu-l folosește, după propria sa mărturisire, pentru că este prea des întâlnit. Și dacă dăm o căutare pe google înclin să-i dau dreptate. Este o abundență de persoane cu numele Alex Bogdan și unele deja extrem de cunoscute publicului larg. Este adevărat că pseudonimul de Doppelganger e cam lung, cu rezonanță germanică și are nevoie de explicații, dar cred că tocmai în asta constă miza jocului pe care ni-l propune autorul.

   Cartea pe care ne-o oferă Alex Doppelganger este prima sa carte și sper din tot sufletul că va fi urmată de multe altele. Pentru că scrie bine, pentru că explică frumos și pentru că are talentul să ne apropie fără probleme de informații de mare complexitate.

   “Cum se face un Univers?” are ca subiect teme legate de astronomie. Așa cum ne mărturisește autorul, care de fapt este absolvent al facultății de limbă chineză, astronomia este marea sa pasiune dintre toate ramurile științei. Dar nici pe celelalte nu le neglijează după cum bine poate vedea oricine pe pagina sa de facebook și pe situl lui dedicat științei.

   Cartea este formată din mici capitole introduse prin titluri pertinente, unele chiar sub formă de întrebări. Astfel primul capitol se numește la fel ca și cartea în sine, “Cum se face un Univers?” și îi dă prilej autorului să ne ofere primele explicații prin care aflăm despre Albert Einstein care a revoluționat fizica prin teoria relativității și ce impact a avut acestă teorie asupra întrebărilor legate de Univers. Urmează apoi alte și alte capitole nu foarte lungi, cartea în sine este scurtă cu cele doar 113 pagini ale sale, în care ni se explică simplu, pe înțeles, dar cu amănunte strict științifice, cum a apărut Universul, ce oameni de știință s-au preocupat de răspunsul la întrebarea de bază a cărții, ce este Big Bangul și când a apărut ca teorie științifică. Aflăm apoi despre faptul cu Universul se dilată, că are și el o istorie împărțită pe epoci distincte din clipa în care a apărut și până astăzi. Aflăm ce sunt stele și planetele și diferența dintre ele. Și ce este viteza luminii dar și ce este fascinanta Nebuloasă  Andromeda. Ni se oferă amănunte despre planeta noastră, Pământul și despre satelitul său, Luna. Aflăm informații despre fiecare planetă a sistemului Solar în parte, dar și despre asteroizii cei periculoși. Am fost foarte interesată de informațiile despre Norul Oort, casa cometelor. Și evident are grijă să trecem în revistă împlinirea visului oamenilor de a depăși orbita terestră și de a zbura în Cosmos, etapă cu etapă până la mesajele trimise  altor civilizaţii extraterestre în zborurile interstelare ale navelor Pioneer 10 și 11 și mi ales Voyager 1 și 2.

   Este destul de dificil să fac un rezumat a ceea ce autorul a explicat cu talent și implicare. După părerea mea cartea în sine este un succes în genul de știință popularizată, tocmai datorită entuziasmului și pasiunii autorului. Alex Doppelganger a și spus că aceasta a fost intenția lui, să facă ceva simplu din ceva extrem de complicat: “Eu încerc să fac atractivă ( știința,n.n), folosind limbajul de zi cu zi, unde încerc să includ cât mai puțini termeni tehnici, bag doar strictul necesar…” În același interviu acordat Evelinei Chirică pe blogul acesteia, Alex Doppelganger ne spune și că a fost atras de știință pentru că “ în spatele fiecărui lucru banal, pe care noi îl luăm de bun în fiecare zi, se ascunde o explicație complexă dar nu neapărat și complicată și extrem de fascinantă.” (interviu acordat Evelinei Chirică)

   Autorul Alex Doppelganger este abia la început de drum în domeniul acesta al popularizării științei. “Cum se face un Univers?” este prima sa carte proaspăt lansată la Târgul Internațional de carte Gaudeamus de anul acesta, 2016. A vorbit despre pasiunea lui pentru știință şi la Radio România cultural în direct cu Dragoș Muscalu la emisiunea “Expresso” insitând pe farmecul deosebit al înțelegerii diverselor aspecte ale științei fiind perfect de acord cu  atât de cunoscutul Carl Sagan care spunea:

             “ Mi se pare greșit să nu explici știința. Când ești îndrăgostit, vrei să spui întregii lumi. Am fost întotdeauna îndrăgostit de știință și mi se pare cel mai firesc lucru din lume să le vorbesc oamenilor despre ea.”

   Mărturisesc că aștept cu nerăbdare ca Alex Doppelganger să ne mai vorbească în cărți la fel de reușite ca aceasta despre știință.

Mulțumesc Editurii PandoraM din grupul editorial Trei pentru cartea “Cum se face un Univers?”

pandora M

                   Cartea Cum se face un Univers? de Alex Doppelganger a fost oferită pentru recenzie de editura PandoraM. Poate fi comandată de pe site-ul Editura PandoraM  

 

5 COMMENTS

  1. Multumesc Dana pentru recomandare 🙂 . Cartea trataeaza o tema foarte interesanta iar iubitorii de gen vor fi mai mult decat bucurosi 😉 .
    Cartea nu este pe gustul meu, desi, recunosc, ca sunt tentata sa ii dau o sansa 🙂

  2. Imi place recenzia ta! Totodata, imi place si subiectul. 😀 Felicitari! locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.