Danny - Campionul Lumii de Roald Dahl - Editura Arthur

Danny, Campionul Lumii de Roald Dahl

Titlu original: „Danny, the Champion of the World”
Autor: Roald Dahl
Editura: Arthur
Anul: 2016
Număr pagini: 258
Redactori: Ioana Vîlcu, Alina Ioan
Design copertă: Alexandru Daș
Traducere: Adrian Oțoiu
Ilustrații: Quentin Blake

       Pentru foarte mulți dintre noi, copilăria este un dar pe care viața ni-l oferă… unii ar spune ca „bonus” pentru dificultățile care vor urma. Eu cred că fiecare vârstă e minunată, e un suflu al vieții, pe care trebuie să îl trăiești conștientizând că fiecare respirație e un dar pe care cineva ți l-a dat ție… pentru că te consideră special. Totuși, dintre toate vârstele, copilăria este lumea inocentă la care ai vrea mereu să te întorci…
Așa mă mai întorc și eu, din când în când, în lumea copilăriei, unde miroase a secrete atent ascunse, a vise din lumi fascinante, a mânuțe calde care îți înconjoară gâtul înainte de culcare, a buze moi și calde pe  obraji în dimineți răcoroase… într-un cuvânt, a copil.
Pe „Danny, Campionul Lumii” l-am întâlnit din perspectiva de adult, dar apoi, răsfoind paginile, am realizat că deveneam din ce în ce mai copil… și iată-mă la vârsta de șapte ani, urmărind cu atenție aventura prietenului meu, Danny, creionat de către Roald Dahl.

     Cine este Roald Dahl? Ei bine, înainte de a fi scriitor, Roald Dahl a fost reprezentant al companiei petroliere Shell în Africa de Sud, pilot al Forțelor Armate Britanice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ofițer al Forțelor Aeriene… dar se vede lucrul că, indiferent de meserie, un suflet care și-a păstrat copilăria, se întoarce mereu acolo unde i-a plăcut cel mai mult. Cu un astfel de tată, copiii lui Roald Dahl au avut o copilărie plină de farmecul invențiilor tatălui lor. Acesta obișnuia să agațe de tavan, cincizeci de globulețe din sticlă în diferite culori, pe care le-a numit „globuri magice” și care avea rolul de a speria eventualele vrăjitoare sau monștri care ar fi vrut să-i sperie pe copii.

     Să revenim însă la Danny… care-ți devine prieten imediat ce începe să-ți povestească despre viața sa. Aflând că este un copil crescut numai de tată (pentru că mama sa se mutase în cer), tinzi să crezi că vei avea parte de o poveste tristă, dar nu e deloc așa. Poate că Danny e privat de prezența fizică a mamei sale, însă are un tată de milioane, care nu face decât să-i creeze o copilărie plină de aventură… așa cum îi place unui puști. Și pentru că vârsta copilăriei se asortează atât de sublim cu aventura, Danny descoperă – cum altfel, decât în toiul nopții – că tatăl său ascunde un secret. La o vârstă atât de fragedă, să recunoaștem… un secret e o adevărată comoară, iar când îl afli, se declanșează o adevărată aventură. N-o să dezvălui prea mult din acțiunea cărții, ca să nu stric farmecul lecturii, dar vă spun un singur lucru: pentru copiii de 8 – 11 ani, va fi imposibil să lăsați cartea din mână… așa mi s-a întâmplat și mie (care, zilele trecute, când am citit cartea, am fost din nou copil), dar și fiicei mele, care aștepta cu sufletul la gură să vadă ce va face Danny și cum îl va ajuta pe tatăl său în aventura vieții sale.

    Fiecare carte pe care am citit-o, mi-a lăsat ceva ca amintire… o emoție pe care o regăsesc de fiecare dată când rostesc titlul cărții, o strângere de inimă, o senzație specială, unică, descoperită doar în acea carte. Danny mi-a realcătuit frânturi din copilărie, mi-a reamintit că în copilărie nu trebuie să ai multe, ci să simți mult, să descoperi lumea prin emoții.

    Dacă e să vorbim de lucruri concrete, atunci Danny m-a învățat că „fazanii sunt nebuni după stafide” (lucru pe care, recunosc, nu îl știam), apoi mi s-a amintit un lucru simplu, dar cu atâta farmec: „e un lucru grozav să poți să ieși afară și să iei mere din pomii tăi de câte ori ai chef”.
Danny, prietenul meu cu o copilărie plină de aventură, locuiește într-o rulotă, în condiții nu tocmai confortabile, dar cui îi pasă de confortul material, când fiecare zi e un mănunchi de aventuri, de experiențe pe care ți le vei aminti întreaga viață? Cum să-ți pese de cele materiale, când ești copil și toată lumea e la picioarele tale, când te simți campionul lumii? Și cum să nu aibă farmec toate acestea, când ai lângă tine un tată care e un adevărat partener de aventură?

    Ce se întâmplă după ce Danny descoperă marele secret al tatălui său și cum face față aventurilor declanșate de acest secret… toate acestea, dar și multe altele, le veți afla citind cartea. Eu pot doar să vă spun că veți lua parte la aventura fascinantă a unui copil care își trăiește copilăria la maxim.
Limbajul este unul simplu, accesibil și ușor de înțeles pentru copii. Mărturia lui Danny este presărată pe alocuri cu cugetări demne de judecata unui puști năstrușnic: „Trebuia să ai curaj să faci așa ceva, m-am gândit. Grozav curaj. Dac-aș fi fost singur,n-aș mai fi stat în locul acela nici o secundă în plus.Tata părea să fie într-un soi de transă a braconierului. Pentru el, asta era. Ăsta era momentul pericolului, cel mai grozav fior pe care-l poți simți”.

     Pe lângă povestea în sine și modul în care este expusă, un mare plus al acestei cărți este formatul, potrivit mâinilor de copii și scrisul suficient de mare încât să se citească ușor.
    Poate că unii recomandă cartea doar copiilor între 8 și 11, 12 ani, însă eu o recomand de la 8 la 90+… și asta pentru că în fiecare din noi e un copil, indiferent de vârstă, iar acel copil are nevoie de povești pentru a te face să te simți mereu conectat la farmecul vieții.

Editura Arthur

Cartea Danny, Campionul Lumii de Roald Dahl poate fi comandată de pe site-ul Editurii Arthur. Apariţiile de carte şi promoţiile editurii pot fi urmărite pe site, dar şi pe pagina oficială de Facebook.

Autor: Rodica Pușcașu
***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

9 COMMENTS

  1. E o carte tare faină! Iar Roald Dahl e cu siguranță scriitorul copilăriei mele 😀

  2. Trebuie să recunosc faptul că mi-a plăcut și din postura de adult. Are un stil captivant.

  3. Nu stiu cartea aceasta. Este prima data cand aud de ea dar si de autor.
    Din pacate nu prea ma atrage. Poate ca gresesc …. ori poate nu e momentul, acum 🙂

  4. bravo rodica!ai reusit sa ispitesti cu o carte pentru copii!!! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  5. Evident, pe lângă „Danny, campionul lumii” mai sunt și alte titluri de la Editura Arthur cu care copiii ar putea să-și delecteze vacanța.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.