„ De câte ori se gândea la fosta lui soţie, Sebastian simţea un dezgust amestecat cu furie. Dar o furie pe el însuşi, fiindcă eşecul relaţiei lor păruse evident de la bun început. Acea căsătorie fusese cea mai mare greşeală a vieţii lui. Îl făcuse să-şi piardă iluziile, liniştea şi bucuria de a trăi."

 Dupa 7 ani de Guillaume Musso – Editura ALLFA

Dupa sapte ani

Titlu original : 7 Ans Après

Traducerea : Liliana Urian

Editura : ALLFA

Anul apariţiei : decembrie 2015

Numar  pagini : 400

Gen : Romance, Thriller, Suspense, Mystery


Guillaume Musso, „romancierul preferat al Fran
ței” (Lefigaro.fr), prezintă povestea uluitoare a unui cuplu pe care divorțul l-a separat, dar pericolul îl reunește, pe parcursul unei aventuri care începe la Paris și se prelungește până în Amazonia. 
Artistă boemă şi temperamentală, Nikki dă buzna în viaţa liniştită şi ordonată a lui Sebastian, un lutier dintr-o veche
și bogată familie newyorkeză. Deși sunt cum nu se poate mai diferiți, se iubesc cu pasiune și se căsătoresc. Dar căsnicia lor nu merge și, încet-încet, ura ia locul iubirii. După un divorţ furtunos, fiecare merge pe drumul lui. Până într-o zi, când dispariția misterioasă a fiului lor o face pe Nikki să-i ceară ajutorul fostului soț, pe care nu l-a mai văzut de şapte ani. Constrânşi să-şi unească forţele, Nikki şi Sebastian pornesc într-o urmărire plină de neprevăzut, care îi poartă de pe străzile Parisului până în inima junglei amazoniene. Prinși într-o conspirație infernală, cei doi au prilejul de a redescoperi intimitatea pe care o credeau pierdută pentru totdeauna.

„Un cuplu à la Cary Grant și Katherine Hepburn, multe personaje interesante, o scriitură care dă dependență. Un roman pe care îl veți citi cu sufletul la gură.“ – Europe 1
„Un thriller romantic, plin de emo
ții și de aventuri, de sentimente și de răsturnări de situație.“ – Le Soir Magazine
„Guillaume Musso plasează o familie destrămată în miezul unui amestec irezistibil de ac
țiune, suspans și aventură. Nu mai există multe cărți care să se poată compara cu După șapte ani.” – Le Parisien
„Un roman mai întunecat decât romanele timpurii ale lui Musso. Un thriller agresiv, dar romantic.” –
Le Monde
„Un romancier care
și-a testat încă o dată talentul de a da viață unor personaje cu care ne putem identifica cu toții.” – Le Figaro littéraire
„Guillaume Musso ne convinge să citim, chiar să îi devorăm romanul, oriunde
și oricând, în tren sau pe nisip. Primim la schimb din ce în ce mai multă dragoste pe măsură ce străbatem paginile, plus explozii de suspans și fantezie la tot pasul.” – Figaroscope

     Știu că mă repet, dar acesta este adevărul: Guillaume Musso reușește de fiecare dată să ne surprindă cu niște povești inedite. Pornește de la ceva banal, îi pune mai apoi pe protagoniști în niște situații aproape imposibile, iar la final, cititorul își dă seama că a fost dus de nas tot timpul! Pe tot parcursul lecturii stai cu sufletul la gură, întrebându-te ce se va întâmpla mai departe, dacă protagoniștii vor scăpa cu bine. Iar faptul că romanele sale îmbină poveștile de dragoste cu elemente thriller reprezintă un mare bonus. Poate nu sunt foarte obiectivă când vine vorba de Musso, doar sunt o fană (înrăită) a lui, însă vă mărturisesc că i-am citit și recitit toate cărțile apărute la noi și niciodată nu m-a dezamăgit!

     În romanul „După 7 ani” ni se prezintă povestea unui cuplu pe care divorțul l-a separat în urma cu șapte ani – Nikki Nikovski, o artistă boemă și temperamentală și Sebastian Larabee, un lutier dintr-o veche și bogată familie newyorkeză, dar care pericolul îi reunește atunci când Jeremy, fiul lor în vârstă de cincisprezece ani, dispare în mod misterios. Cei doi vor trece printr-o serie întreagă de peripeții, călătorind de la Paris până în cartierele rău famate din Rio de Janeiro, dar și în pădurea amazoniană, cu poliția și traficanții de droguri pe urmele lor.

    Povestea este spusă atât din perspectiva personajelor principale, cât și secundare. Deși acțiunea romanului se desfășoară în prezent, autorul a preferat să adauge și câteva subcapitole cu anumite evenimente petrecute în trecut, cititorul având astfel posibilitatea să asiste la primele întâlniri romantice dintre cei doi protagoniști.

dupa 7 ani

     Cu toate că Nikki și Sebastian erau extrem de diferiți, s-au iubit foarte mult. El era un lutier celebru și îi plăcea singurătatea. Discret şi rezervat, el era produsul unei educaţii burgheze şi elitiste. Îi plăcea să prevadă lucrurile cu mult timp înainte, să-şi organizeze viaţa pe termen lung, să facă planuri de viitor. Ea era „inteligentă, extravertită şi entuziastă, ştia să fie afectuoasă şi să se folosească de farmecele ei pentru a-şi atinge scopul. Ducea însă o viaţă plină de excese, frivolităţi şi efuziuni sentimentale. Victimă a unei nevoi compulsive de a trăi prin ochii bărbaţilor, se juca fără încetare cu focul, gata să meargă până în pânzele albe pentru a se convinge de puterea ei de seducţie.” La acea vreme ea abia începuse cariera de manechin, visând să joace în comedii muzicale pe Broadway. Trăia de pe o zi pe alta, cu nepăsare şi dezinvoltură.

      Părinţii şi prietenii lui au încercat să-l pună în gardă pe tanar, dându-i de înţeles că Nikki nu este fata potrivită pentru el, dar Sebastian s-a încăpăţânat, crezând în mitul potrivit căruia contrariile se atrag. S-au căsătorit și Nikki a rămas însărcinată cu gemenii Camille şi Jeremy, dar în scurt timp au aparut neînțelegerile și au sfârșit prin a se despărţi. La divort, Sebastian i-a propus viitoarei lui foste neveste o înţelegere ciudată: îi ceda custodia aproape exclusivă a lui Jeremy în schimbul celei a lui Camille.

De câte ori se gândea la fosta lui soţie, Sebastian simţea un dezgust amestecat cu furie. Dar o furie pe el însuşi, fiindcă eşecul relaţiei lor păruse evident de la bun început. Acea căsătorie fusese cea mai mare greşeală a vieţii lui. Îl făcuse să-şi piardă iluziile, liniştea şi bucuria de a trăi.

N-ar fi trebuit niciodată să se întâlnească şi să se îndrăgostească. Nu aveau nimic în comun, nici originea socială, nici educaţia şi nici măcar religia. Ca temperament şi caracter erau total opuşi. Dar, se iubiseră!”

     Anii au trecut, Sebastian şi-a făcut din nou ordine în viaţă și are ca iubită o balerină, în timp ce Nikki a abandonat şedinţele foto, castingurile şi visul de a juca teatru şi s-a apucat de pictură si de câteva luni o relaţie cu un poliţist din NYPD, un bărbat cu zece ani mai tânăr ca ea. Cât despre gemenii Camille și Jeremy, în ultimii șapte ani au locuit separat, în grija celor doi adulţi care le-au dat o educaţie diametral opusă. În timp ce Nikki este o adeptă a libertăţilor şi a preceptelor: „să-ţi laşi copiii să se emancipeze, să ai încredere oarbă în ei, să nu-i pedepseşti, să elimini orice autoritate, să proclami o toleranţă excesivă, ba chiar o libertate absolută pe cât de inconştientă, pe atât de naivă”, Sebastian este excesiv de protector cu fiica lui, urmărindu-i fiecare mișcare, inspectându-i săptămânal camera și telefonul, punându-i pe laptop un soft spion care să-i permită să primească un raport cu privire la site-urile accesate de fată.

     În mod întâmplător, Sebatian descoperă că dulcea lui Camille folosește anticoncepționale, iar cearta dintre cei doi a degenarat, ajungându-se până acolo încât tatăl și-a pălmuit fiica. Însă  marele șoc îl va avea abia atunci când primește de la Nikki un telefon, aceasta spunându-i de Jeremy nu a mai dat pe acasă de câteva zile.

     Bărbatul nici nu a stat pe gânduri și a venit într-o fugă  acasă la fosta soție. Cu toate că nu s-au mai văzut de șapte ani, cei doi discută ca și cum nici nu a trecut atâta amar de timp, și în ciuda vorbelor grele aruncate de ambele părți, amândoi se decid să-și caute fiul. Problema e că băiatul are cazier, iar în urmă cu trei săptămâni a fost anchetat pentru furt din vitrina unui magazin. Și nu este prima dată când  dispare de acasă!

Dupa sapte ani Musso

       De această dată, Jeremy îi spusese mamei lui că vrea să-și petreacă weekendul acasă la un prieten, dar se pare că nu acolo a fost pentru că respectivul prieten este plecat de mai multe zile într-o călătorie de studii. Firește că părinții i-au controlat camera și au descoperit cu stupoare că băiatul își luase pașaportul, dar nu și telefonul mobil sau cardul de credit.

     S-au dus să discute cu un alt prieten de-al băiatului și de la el au aflat că Jeremy juca adesea poker cu niște tipi, în niște baruri jegoase din Bushwick deținute de un anumit Drake Decker. Iar când s-au întors acasă la Nikki, au descoperit că apartamentul fusese jefuit sau cel puțin așa părea la prima vedere. De fapt, cine intrase în casă nu venise să fure, ci să găsească ceva. Curioși să vadă ce anume căutase spărgătorul, au umblat din nou prin camera băiatului și ce credeți că au descoperit într-o valijoară de poker? Un kilogram de droguri !

     Îngroziți de descoperirea făcută, Sebastian și Nikki se îndreaptă spre una dintre locațiile unde se joacă poker, iar aici altă grozăvie! Barul era plin de sânge, stropii ajungand până la etajerele pline de sticle din spatele tejghelei. Iar in fundul încăperii, un bărbat zăcea într-o baltă de sânge.

„Ceea ce se întâmplase în bar înaintea sosirii lor nu fusese o simplă reglare de conturi între dealeri. Fusese un adevărat masacru. Şi chiar dacă nu ştiau încă ce rol avusese Jeremy în acea afacere periculoasă, era clar că problemele erau acum de altă natură. Nu se mai temeau doar că-şi vor vedea fiul arestat şi aruncat în închisoare. Se temeau să nu-l găsească mort…”

     Cu atenția îndreptată spre cadavru, Sebastian nu-și dă seama că cineva din umbră îl urmărește. Iar atunci când o matahală se năpustește spre el, nici măcar nu a avut timp să-și ridice brațul pentru a se apăra atunci când lama cuțitului s-a abătut asupra lui. În același timp Nikki se repede spre individ, dădu-i o lovitură cu piciorul. Încercând s-o salveze pe femeie din mâna matahalei, Sebastian se înarmează cu o bucată de oglindă spartă și îi tăie acestuia  beregata.

Știind că vor fi arestați de poliție pentru ceea ce s-a întâmplat, Sebastian și Nikki se decid să plece din bar.

— Nu mai putem ascunde poliţiei ceea ce ştim, constată el întorcându-se către fosta lui soţie.

Nikki dădu din cap.

— Tocmai am ucis pe cineva! Nu mai există cale de întoarcere. Nici nu se pune problema să le dezvăluim ceva!

— Nikki, pericolul care planează asupra lui Jeremy e mai mare decât ne temeam.

Ea îşi dădu la o parte şuviţele de păr care îi ascundeau faţa.

— Poliţiştii n-o să ne ajute, Sebastian! Nu-ţi face iluzii! O să se trezească imediat cu două cadavre pe cap şi o să aibă nevoie de un vinovat.

— Dar eram în legitimă apărare!

— O să fie greu de dovedit, crede-mă! Iar presa o să fie încântată să împroaşte cu noroi un om cu prestigiul tău.”

    Nici bine nu au plecat de acolo că imediat primesc pe telefon un e-mail. Adresa expeditorului era  necunoscută, iar mesajul conținea o înregistrare video.

Filmul dura mai puţin de patruzeci de secunde, dar durata scenei n-o făcea mai puţin dureroasă. Camera era fixă, plasată la înălţime pentru a supraveghea peronul unei staţii de metrou sau de tren de suburbie. Înregistrarea începea cu intrarea în gară a unui tren.

Imediat ce se deschideau uşile automate, un băiat – Jeremy – sărea din vagon şi o lua la fugă pe peron. Se vedea cum dă din coate pentru a ieşi din mulţime, apoi după el se luau doi bărbaţi. Urmărirea nu se derula decât pe vreo treizeci de metri şi se termina în dreptul scărilor, unde băiatul era trântit la pământ. În ultimele secunde, se zărea unul dintre agresori, cu faţa schimonosită de un zâmbet sinistru, care întorcea capul şi se uita fix în obiectiv.

Apoi ecranul se albea şi înregistrarea se întrerupea brusc.”

    Filmarea fusese făcută  în Franța cu o zi în urmă. Toate pistele duc spre Paris. Dar de ce s-ar fi dus Jeremy în Franța? Și cu ce scop  le-a fost trimisă înregistrarea? Nu există nici instrucțiuni, nici cerere de răscumpărare. Cine este agresorul? Îl vor găsi pe Jeremy? Ce se va întâmpla până la urmă cu Sebastian și Nikki?

Alături de Nikki, viaţa semăna cu o comedie hollywoodiană din anii ’30: el era Cary Grant, ea era Katharine Hepburn. Trebuia să recunoască: nimic nu-i plăcuse mai mult decât să râdă cu ea, să se ciondănească şi să discute cu ea. Nikki îi făcea zilele frumoase şi palpitante, aprinzând micuţa scânteie ce dădea gust vieţii.

Sebastian scoase un oftat şi se afundă în scaun. O luminiţă de avertizare clipea totuşi în capul lui ca o chemare la ordine. Dacă voia să mai aibă vreo şansă de a-şi găsi copiii, nu trebuia nicidecum să se îndrăgostească din nou de fosta lui soţie.

Fiindcă, dacă Nikki era principalul său aliat, ea era totodată şi principalul său duşman.”

Între două fiinţe, oricât de apropiate ar fi, există întotdeauna o prăpastie peste care iubirea(…) nu poate arunca decât o punte fragilă.”  – Hermann Hesse

Nota 9,8Editura All

Cartea Dupa 7 ani de Guillaume Musso a fost oferită pentru recenzie de către Editura All. Poate fi comandată de pe site-ul Editura AllPentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook

Autor: Alina

Review overview
***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

21 COMMENTS

  1. Offf, imi place Musso. Vreau sa citesc si aceasta carte ca multe altele. Central Park a fost geniala 🙂

    • Multumesc Vero! Incearca sa citesti ceva de Musso. Tare mult as vrea sa vad ce impresie iti face!

  2. Spre rusinea mea, inca nu am citit nimic de acest autor, desi am vazut cartile sale promovate pe diverse pagini. Recenzia mi se pare frumoasa, asa ca poate voi citi si eu cartea.

  3. RECUNOSC CA N-AM CITIT NIMIC DE ACEST AUTOR IAR DIN RECENZIA TA M-AI FACUT FOARTE CURIOASA IN SPECIAL CU ACEASTA CARTE.FELICITARI PENTRU RECENZIE

    • Multumesc mult ,Mary! Daca iti pica in mana o carte de Musso, citeste-o , apoi imi spui cum ti s-a parut :*

  4. Felicitari, Alina ! O recenzie superba ! Nu am citit nici o carte scrisa de acest autor, trebui sa remediez acest aspect ! locco_smiley_10 locco_smiley_10

  5. Alina, daca i-ai acordat o nota atat de mare, cu siguranta merita sa fie citita! Pana si titlul ma atrage, iar recenzia este promitatoare rau! Multumim!

    • Mara, tu ma intelegi , asa iti spun ca sunt ffff indragostita de autor locco_smiley_15 Ma tot intreb cand va apare o noua carte a lui.
      MULTUMESC!

  6. Daca e thriller, nu ma reprezinta deloc. Nu-mi plac aceste tipuri de carti, dar nu e vina autorului, e vina mea, fiecare cu ce intelege, pentru ca se spune ca atunci cand nu-ti place ceva e din cauza ca nu intelegi acel ceva. 🙂 In orice caz, Felicitari pentru recenzie!

  7. De acest scriitor am citit doar „Central Park” si mi s-a parut o carte absolut geniala. Planuiesc sa mai citesc si alte carti ale lui pentru ca m-am indragostit de stilul sau.

  8. Of, de cand vreau sa incerc acest scriitor!! Pare super si imi pare tare rau ca nu am citit nicio carte de-a lui inca :((

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.