Elias și spioana cărturarilor Sabaa Tahir - An Ember in the Ashes

Elias şi spioana Cărturarilor de Sabaa Tahir

Elias si spioana Carturarilor – Sabaa Tahir

Titlul original: An Ember in the Ashes
Editura: Art
Număr de pagini: 497
An apariţie: 2015
Traducere din limba engleză: Iulia Arsintescu

Citat preferat: „câmpul de luptă e templul meu. Sabia mi-e preot. Dansul morţii mi-e rugăciune. Lovitura de graţie mi-e iertarea păcatelor. Acest crez este tot ce-mi trebuieElias si spioana Carturarilor (1)
Imaginaţi-vă pentru câteva clipe că sunteţi într-o peşteră şi totul este învăluit de întuneric. Trebuie să ieşiţi din acest loc, dar nu ştiţi calea cea mai bună. Nu aveţi de ce vă agăţa ambiţiile, decât de o particulă de lumină. Ştiţi ce reprezintă aceasta? Speranţa, curajul dumneavoastră, dragi cititori. Aceasta vă determină să treceţi limitele raţionalului şi să vă lăsaţi purtaţi de instincte, de propia forţă. La fiecare pas e posibil să vă aştepte o capcană. Se aud picăturile de apă cum se desprind de pereţii grotei. În curând vă veţi îneca…pare că nu mai aveţi timp să gândiţi, să respiraţi, să trăiţi. A sosit şi acel „acum ori niciodată” când trebuie să alegeţi: alerg spre lumină sau merg precaut, riscând să-mi pierd viaţa? Mai bine alergăm cu toţii spre un final, fericit ori ba. Un sfârşit care nu doar că ne captează atenţia, dar ne prinde pe picior greşit şi ne ia ostatici într-o lume cu bune şi cu rele, cu duhuri întunecate, cu o iubire care arde: dintre Elias şi…o spioană.

Persoana care mi-a făcut inima să bată atât de tare, mai mai să-mi iasă din piept este Sabaa Tahir. Nu mai auzisem de această autoare şi mi-am dorit să citesc ceva nou. Nu m-am aşteptat ca acest „ceva” să mă ţină trează două nopţi la rând şi să mă facă să închid telefoanele. Sabaa Tahir s-a născut la Londra, dar a copilărit în Deşertul Mojave, unde părinţii ei aveau un motel. A devenit redactor de ştiri externe la ziarul „Washington Post” după ce a absolvit „University of California, Los Angeles”. După trei ani a creat şi primul său roman, „Elias şi spioana Cărturarilor”.

Volumul Elias şi spioana Cărturarilor debutează cu gândurile unuia dintre personajele principale: Laia. Este fiica Mirrei, zisă şi Leoaica, fosta conducătoare a Rezistenţei Cărturarilor, şi a lui Johan, locotenentul acesteia din urmă. Cei doi, alături de Lis, sora mai mare a Laiei, au fost prinşi şi torturaţi, apoi ucişi deoarece au strunit o revoltă în Imperiu, dar nu una orişicare. O revoltă care ar fi putut să îi elibereze pe Cărturari de sclavie. Vedeţi dumneavostră, lumea descrisă de Sabaa Tahir nu seamănă mai deloc cu a noastră în legi şi fiinţe. Popoarele se luptă unele cu altele pentru supremaţie, Cărturarii contra Războinicilor. Oamenii au viziuni diferite, unii cred că puterea sălăşluieşte în cunoaştere, iar alţii în forţa brută, în moarte. Ei se ridică pentru răzbunare, pentru libertate, dar nu sunt conştienţi de ce porţi deschid: pe cele ale masacrului şi sclaviei. În aceste lupte, cei supuşi sunt obligaţi să se comporte asemenea unor păpuşi de sticlă. Se sparg şi nimănui nu îi pasă.Elias si spioana Carturarilor (2)
Laia şi fratele ei mai mare, Darin, au fost feriţi de unele nefericiri. Părinţii i-au lăsat în grija bunicilor şi nu s-au mai întors. Vreme de mai mulţi ani şi-au dus vieţile într-o relativă pace, dar existau crâmpeie de durere provocate de raziile Măştilor care le răpeau prietenii. Într-o zi Darin se întoarce acasă şi îi cere Laiei să ascundă caietul lui cu schiţe. El creionase cum trebuie realizate armele Războinicilor şi acest lucru era pedepsit cu moartea. Nici nu îi spune bine acestea, că o razie dă buzna în cartierul lor. Se îndreaptă spre casa celor doi; legionarii le capturează bunicii, iar o Mască îi prinde pe Laia şi Darin. Îi obligă să fie martori la moartea bunicilor. Darin reuşeşte să surprindă Masca şi strigă Laiei să fugă „Nu-l poţi salva. Fă cum ţi-a spus. Fugi.”. Din acel moment tânăra îşi jură că nu va mai fi neputincioasă, că îşi va salva fratele, dar pentru aceasta are nevoie de ajutor. De ajutorul Rezistenţei Cărturarilor „nu te opreşti până nu reuşeşti…trebuie să cobor acolo. Trebuie să găsesc Rezistenţa”.

Elias si spioana Carturarilor (3)De cealaltă parte a poveştii din Elias şi spioana Cărturarilor găsim o altă minte tot atât de complexă şi care tânjeşte după libertate: Elias. El este o Mască a Imperiului, bastardul comandantului, dorit doar de bunicul său. Veturius a fost lăsat de mama lui într-o caravană a Tribalilor, sperând că acesta va muri. Sorţii îi sunt pe-o potrivă acesteia, căci micuţul va fi crescut de o familie iubitoare. Destinul îi urmăreşte fiece pas şi va fi ales de Cain, unul dintre Profeţi, să urmeze Academia Blackcliff pentru a deveni Mască, o armă care nu simte durerea celor care sunt ucişi de spada lui. Cel puţin aşa ar trebui. Elias nu este ca ceilalţi, nu se vede pe veci în slujba Imperiului. Nu este ca Helene, cea mai bună prietenă a sa: Masca nu devenise una cu corpul său, ura să aplaude moartea şi pedepsele. De aceea este hotărât să dezerteze după absolvire. Planurile îi sunt, însă date peste cap de acelaşi Profet care l-a smuls din braţele mamei lui adoptive: îl alege de astă dată Aspirant în cursa pentru tronul Imperiului şi îi promite libertatea de la finele acesteia.

Laia noastră ce a mai făcut? A găsit Rezistenţa, le-a spus cine este şi ei…au aruncat-o în gura lupilor! Au trimis-o să spioneze ca sclavă a comandantului la Academie, promiţându-i în schimb eliberarea fratelui său din închisoare.
Elias si spioana Carturarilor (4)Romanul Elias şi spioana Cărturarilor nu vorbeşte doar despre luptă, sânge şi aspiraţii, ci şi de realizări, de chinul de aţi vedea prietenii murind sub ordinul tău, de sentimente puternice. Vedem curajul unei fete de a-şi înfrunta destinul lăsându-se lovită de răutăţi – „tu crezi că eu mor de dor să spionez?…nu am de ales! Asta dacă vreau să-l salvez pe singurul membru din familie care mi-a mai rămas…Aşa că…nu-mi îngreuna situaţia şi mai mult” – şi apoi iubită de două persoane până la limita imposibilului „el e brunet cu pielea aurie şi, chiar dacă are ochii cenuşiu deschis…nu se citeşte răceala. Am văzut în el foc şi dorinţă, iar inima a început să-mi bată mai iute”, „nu mă pot opri să mă gândesc la tine. am încercat să n-o mai fac”. Prieteniile sunt puse la ananghie „aşa ar face orice prietenă…mă va pedepsi. Poate chiar mă va ucide. Ştiu.”, „mi-am condus oamenii într-un măcel. Mi-am omorât prietenii. Aproape am ucis-o pe Helene” şi apare vinovăţia „există două tipuri de vinovăţie: una care te sleieşte de puteri şi alta care te ajută să-ţi înţelegi menirea”. Toată lumea îşi doreşte libertatea. Întrebarea noastră este: o vor primi?

Cred că v-aţi dat seama ce presupune o carte a lui Sabaa Tahir: în primul rând o inimă puternică fiindcă a mea mai că se oprea la fiecare pagină. Romanul  Elias şi spioana Cărturarilor este scris la persoana I şi este tranşat, împărţit pe două gânduri ce se comportă ca unul singur: Laia şi Elias. Ei trăiesc fiecare moment cu o intensitate copleşitoare „până nu-ţi vei învinge frica, moartea va rămâne cu tine…câmpul de bătălie devine tot mai încins şi mai fetid. Număr cinci sute treizeci şi nouă de cadavre”, „cu cât aştept mai mult, cu atât mi se va topi curajul…să ai mereu la îndemână un plan de salvare”. Descrierile creionează o lume cu ghuli, djini şi efriţi, cu moarte şi scăpare.
Tic-tac, tic-tac şi e doar volumul I !

Lectură plăcută dragi cititori!!!
Nota mea: 10/10 stilouri.

stilou-1

Editura Paladin-logo

Cartea Elias şi spioana Cărturarilor poate fi comandată de pe site-ul Editurii Paladin. Apariţiile de carte şi promoţiile editurii pot fi urmărite pe site, dar şi pe pagina oficială de Facebook.

Autor: Crina Stanciu

Sursă imagini: pinterest.com

Review overview
5
***Stanciu Maria Crina (Crina Stanciu)***Salut la toată lumea, mă numesc Crina și sunt la fel de obișnuită ca oricare altă fată, cu mențiunea că îmi place scrisul și cititul. Eu ador tot ceea ce iese din tipar, sunt pasionată de călătorie, de limbile străine, noi culturi. Alții descoperă lumea făcând alpinism sau scubadiving, eu o aflu la picior, cu avionul sau descrisă în paginile unei cărți de aventură, fantasy, crime, dragoste, istorie, ficțiune pentru adolescenți. Abia aștept să elucidez și mai multe mistere aici, alături de ceilalți colaboratori și de voi!

19 COMMENTS

  1. Oricat m-as stradui genul nu ma prinde, dar impreuna cu tine am calatorit si m-am simtit bine. locco_smiley_4 locco_smiley_21

  2. Felicitari, Crina ! Ador romanele fantasy si imi plac foarte mult recenziile tale ! locco_smiley_10

  3. Desi recenzia ta este foarte tentanta, genul asta nu prea ma prinde.
    Dar cu siguranta sunt multi iubitori de fantasy care isi vor dori sa citeasca cartea.

  4. Crina, prin intermediul tau am calatorit pe un taram de basm! Ma bucur ca mi-am achizitionat cartea si sper sa o citesc curand.

  5. Multumim mult pentru recenzie! este un roman superb intr-adevar, desi m-am suparat tare rau cand am vazut cum arata coperta initiala, iar titlul… 🙁 asa e cu traducerea… dar zilele urmatoare voi citi si eu traducerea romanului, abia astept sa vad ce si cum… ca am auzit nenumarate zvonuri… Oricum, este o poveste deosebita <3 Abia astept sf lui august cand o sa apara si al doilea volum.. Art a promis ca n-o sa ne lase mult in asteptarea traducerii lui..

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.