Acțiunea se petrece într-un loc sinistru, un loc în care sunt aduși copiii care serverc drept experiment.

Fata cu toate darurile de M.R.Carey

Titlul: Fata cu toate darurile

Titlul original:  The Girl With All The Gifts

Traducerea din limba engleză: Ruxandra Toma

Editura: Nemira

Colecția: Nautilus

Genul: science fiction

Anul apariției 2016

Nr. de pagini: 416

Nota mea: 10/10

     Mi-am dorit să citesc acest roman doar pentru titlul său, dar și pentru prezentarea de pe copertă. Prezentarea și cele câteva cuvinte ale celor care o recomandă, m-au ispitit rău de tot. Dar trebuie să recunosc faptul că atunci când m-am apucat de lectură, aveam în minte alte scenarii, alte idei despre ce e cartea, despre acțiune. M-am înșelat. Romanul Fata cu toate darurile nu este despre ceea ce eu am crezut și nici nu mi-a confirmat așteptările.

      Ceea ce am crezut eu și ceea ce se întâmplă în carte, mi-a întrecut orice așteptare. La prima vedere, cartea nu era pentru mine, deși era despre copii, despre dorința unei micuțe de a învăța, de a absorbi tot ce se poate, nu doar ceea ce i se  spune fără vorbe că trebuie să rețină. Melanie, nu doar pare un copil special, dar ea este un alfel de copil – unul înzestrat, care atrage atenția celor din jur.

      Acțiunea se petrece într-un loc sinistru, un loc în care sunt aduși copiii care servesc drept experiment. Acele suflete învață să-și accepte destinul fără să clipească, fără să se plângă sau fără ca măcar să riposteze. Nu că ar putea face ceva din toate astea. Copiii, sunt afectați de o bacterie foarte ciudată, care-i transformă din copii, în subiecți necesari pentru a descoperi bacteria, dar și un posibil tratament care să o distrugă. Copiii aceștia, ce trăiesc mai rău ca la închisoare: legați de mâini și de picioare, sunt numiți flămânzi, căci foamea îi poate determina să atace orice și pe oricine. Ai putea spune că aceste suflete sunt un pericol pentru cei din jur.

Ceea ce este cu adevărat trist este faptul că, și în afara spațiului în care trăiește Melanie alături de alții asemenea ei și de profesori, se luptă sute sau chiar mii de persoane afectate de bacteria ucigașă.

      De ce este Melanie specială și de ce domnișoara Justineau o iubește atât de mult – încât încalcă, fără să-i pese, regulile. Melanie este și ea afectată de bacterie, dar ea nu se transformă în legumă, nu poate fi manevrată așa cum își dorește medicul care investighează problema. Melanie este inteligentă, cunoaște viața și multe alte lucruri ce o vor ajuta mai târziu. Este un subiect special, pe care se dorește investigație amănunțită.

     Înainte de a continua, simt nevoia să spun și în scris: nu credeam vreodată că pot citi o carte în care mi se prezintă sânge, întregul proces pentru pregătirea disecției, disecții pe viu folosind oameni. Nu credeam că pot vreodată să pot citi despre creiere secționate, despre cum se taie și alte asemenea. Da, este o carte ciudată, dar nu datorită subiectului și a imaginii pe care o oferă cititorului, ci pentru că a reușit să mă țină captivă în paginile ei până la final. Îmi tot spuneam că nu o să pot citi despre următoarea disecție, despre cum o va tăia pe Melanie, dar… ce să vezi, citeam fără să mă sperii vreo secundă. Este o carte ciudată în cel mai bun sens care există, o carte ciudat de bine scrisă. O carte deosebită, pe care mă bucur că am citit-o.

     Revenind la desfășurarea acțiunii, pot să spun doar că totul a luat-o o întorsătură neașteptată pentru mine. Cartea aceasta m-a întors pe toate părțile, mi-a oferit imagini deloc ușor de suportat și vizualizat, o poveste unică, emoții de nedescris și schimbări totale.

     Fix în ziua în care Melanie este dusă într-un loc pe care nu l-a mai văzut, în locul în care doi coleg au ajuns, dar nu s-au mai întors niciodată – știa că ceva s-a întâmplat,  totul se schimbă la 360 de grade. Se instalează frica, Melanie scapă… cu viață, unul dintre medici nu mai poate fi salvat. Flămânzii, foarte mulți la număr atacă laboratorul, iar Melanie, Sergentul, sluga lui, domnișoara Justineau și doctorița sunt nevoiți să fugă din calea morții. Să fugă cât mai departe.

Și fug de flămânzi, având alături o flămândă. Cum vine asta oare? Aveau să afle și ei, dar și eu.

     Din momentul în care am părăsit locația în care era obișnuită micuța să stea, chiar și așa legată, cu toții au știut că nu se vor mai întoarce niciodată în acele locuri. Au știut și faptul că fiecare nouă zi din viața lor va fi o luptă aprigă pentru supraviețuire. Și dreptate mare au avut, căci în fiecare moment erau într-o fugă și căutate continuă a unui adăpost cât mai departe de pericol.

     Deși vor să o abandoneze pe Melanie și să-și vadă de drum, fetița îi ajută foarte mult să depășească obstacole – îi scapă de flămânzi de foarte multe ori, le salvează viața. Dar asta nu înseamnă că cei patru nu sunt în pericol lângă Melanie. Sunt atunci când i se face foame și simte miros de om în jurul ei. Din acest motiv preferă să plece în căutare de hrană, dar și să îi protejeze: cere să i se pună botniță, să fie legată, iar ei folosesc o substanță care le estompează perfect mirosul.

     Ce se va întâmpla până la finalul celor 416 pagini? Cine va reuși să scape de flămânzi și cine scapă de fuga continuă? Ce se va întâmpla cu Melanie și domnișoara Justineau? Eu știu, dar nu vă spun decât că merită să citești cartea. Și nu merită să o abandonezi oricât de mare va fi tentația.

Lectură plăcută!

sigla NemiraCartea Fata cu toate darurile de M.R.Carey a fost oferită pentru recenzie de către Editura Nemira. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Nemira. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de Facebook.

Mulțumim Editura Nemira

Autor: Laura Apetroaie

 

8 COMMENTS

  1. Este o carte cu subiect interesant si totusi dureros. As vrea sa se afle in biblioteca mea!

  2. Sună tare interesant! Abia aștept s-o citesc 🙂

    Felicitări pentru recenzie locco_smiley_10

  3. lectura placuta fetelor,dar si mie imi pare cam dura.
    felicitari laura! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  4. Pe bune??!!! Disectie, sange, detalii de acest gen 🙁 . Nu este pentru mine. Poate par superficiala dar nu ma atrage cartea. In momentul acesta o resping desi exista posibilitatea sa ma razgandesc in viitor.
    Oricum, cred ca o astfel de carte, cu un subiect aparte, trist si dureros trebuie citita la un anumit moment, sa simti 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.