“Am îngropat-o într-o pădure falsă de deasupra minei Lykos, acolo unde am făcut dragoste cu ea ultima dată. Eram pirpirii și inocenți pe atunci. Cum a putut o fată așa de fragilă ca ea să aibă un asemenea spirit, un așa vis de libertate când atâtea alte suflete puternice trudeau și-și țineau capetele plecate de frică să nu privească în sus ? ”

   Furia Aurie, de Pierce Brown-Editura Paladin

Titlul original: Golden Son

Traducere: Iulia Pomagă

Editura: Paladin

Data apariţiei: Octombrie 2016

Nr. de pagini: 592

SF/Fantasy; Dystopia; Young Adult;

Cotaţie Goodreads: 4,46

Seria Red Rising: 1. Red Rising (2014) – Furia Roșie  2. Golden Son(2015) – Furia Aurie 3. Morning Star(2016)

   Darrow e nevoit să lupte în apărarea bărbatului care i-a spânzurat soţia, să fie cel mai bun dintre lăncierii lui. Pe fondul unui adevărat război civil declanşat în sânul Auriilor, într-un fundal desprins din Războiul stelelor, eroul nu trebuie să piardă niciun moment din vedere adevăratul lui scop: revoluţionarea Societăţii care înrobeşte Culorile considerate inferioare. În rândul duşmanilor săi, Darrow reuşeşte să găsească prietenie, respect, ba chiar şi dragoste. Însă cine ar mai rămâne alături de el dacă adevărata lui identitate ar ieşi la iveală?

   Pierce Brown s-a născut pe 28 ianuarie 1988 în Colorado, dar a trăit în peste opt state din America. Furia Aurie este cel de-al doilea volum din trilogia dedicată revoluţionării unei societăţi abuzive care stăpâneşte întreg Sistemul Solar. A fost desemnat cel mai bun roman SF al anului 2015 în cadrul Goodreads Choice Awards.

   Cine mă cunoaște, știe că nu rezist în fața unei tentații literare și, oricât aș încerca să rezist ispitei, curiozitatea mă îndeamnă să accept tot felul de provocări. În cele trei decenii care au trecut de când am prins drag de acest viciu, lectura, am încercat să abordez cam toate tipurile de romane – aventură, polițiste, romantice, thriller, paranormal, fantasy etc. Și pentru că nu voiam să-mi impun anumite limite, declarând din start că nu-mi place un anumit gen, am dorit să intru și pe un teritoriu mai greu accesibil mie – SF-ul.

   Adevărul e că până anul trecut am evitat poveștile science-fiction, crezând că nu sunt pentru mine. Însă Pierce Brown m-a făcut să-mi dau seama cât de mult m-am înșelat. “Furia Roșie ”, romanul lui de debut, mi-a mers la suflet. Din prima clipă am fost fermecată de stilul autorului, de felul în care a realizat narațiunea, numeroasele momente emoționante, modul în care a descris sentimentele lăuntrice ale lui Darrow, suferința lui atunci când și-a văzut soția biciuită, apoi spânzurată. Autorul nu a trecut ușor peste acel eveniment tragic, ci l-a descris atât de bine, încât pentru o clipă am crezut că parcurg un roman scris de Sparks. Și după ce am citit ultima pagină, singura mea dorință a fost să aflu ce se va întâmpla în următorul volum.

  Dacă acțiunea din “Furia Roșie ” m-a ținut într-o permanentă stare de surescitare, evenimentele din “Furia Aurie”, cel de-al doilea volum din trilogia Red Rising, m-au făcut să trec prin toată gama de trăiri emoționale. De această dată, mizele sunt mult mai mari și avem parte de numeroase întorsături de situație, conspirații, atentate, bătălii în spațiu, trădări, alianțe, omoruri, dueluri, dar și pasaje romantice, amintiri dulci-amărui, gelozii. Darrow și prietenii lui trec prin atât de multe peripeții, încât nu am cum să le cuprind în prezentarea de față. Tot ceea ce am să menționez în continuare, nu reprezintă decât partea introductivă – cam 15% din acțiune.

   Având în vedere că povestea este spusă din perspectiva lui Darrow, avem ocazia să-l urmărim în tot ceea ce face, să-i aflăm toate gândurile și sentimentele – dorul de Eo (fosta soție), suferința îndurată, dorința lui de a-i răzbuna moartea, dar și dragostea pe care o mai simte față de Mustang/ Virginia au Augustus, fosta lui iubită.

 “Îi plâng moartea în fiecare zi. Uitând din ce în ce mai mult cine eram, ce vise aveam și ce iubeam. Tristețea e-acum amorțită. Și merg înainte, în ciuda umbrei pe care o aruncă asupra mea.”

“Am îngropat-o într-o pădure falsă de deasupra minei Lykos, acolo unde am făcut dragoste cu ea ultima dată. Eram pirpirii și inocenți pe atunci. Cum a putut o fată așa de fragilă ca ea să aibă un asemenea  spirit, un așa vis de libertate când atâtea alte suflete puternice trudeau și-și țineau capetele plecate de frică să nu privească  în sus ? ”

   Acțiunea are loc la 700 de ani după ce omenirea a colonizat alte planete și s-a instalat ierarhia socială, fiecare clasă având o anumită culoare. Mai întâi s-au extins către satelitul Pământului, Luna, dar pentru că era foarte dificil să se lanseze navete spațiale de  pe Pământ din cauza gravitației și a atmosferei, Luna a devenit portul Pământului, cu ajutorul căruia au fost colonizate lunile și planetele Sistemului Solar. De pe Lună, Consulul Suveran, Octavia au Lune își guvernează Imperatorii și Pretorii, îi comandă pe cei doisprezece Cavaleri Olimpici, legiunile de Războinici Însemnați și pe Imperatori. Roșii fac munca de jos. Rozalii le satisfac plăcerile și îi servesc pe cei din clasele superioare. Obsidienii au fost crescuți pentru război. Maronii sunt servitori în case, birouri și instituții sociale. Cenuşii cutreieră orașele asigurând supunerea în fața ierarhiei. Portocalii asigură mentenanța sistemelor pe nave. Violeţii sunt artiști. Verzii se ocupă cu tehnologia. Galbenii studiază medicina. Albaștrii sunt piloți. Cei Arămii se ocupă cu problemele birocratice. Albii împart dreptatea conform propriilor legi( sunt preoți). Argintii se ocupă de contabilitate și logistică. Fiecare culoare are un scop. Toate culorile îi susțin pe Aurii care reprezintă elita.

   În primul volum am făcut cunoștință cu Darrow, un tânăr din clanul de mineri Roșii de pe Marte, a cărui soție a fost spânzurată din cauza unui cântec popular interzis, la ordinul ArhiGuvernatorului Augustus. A fost și el spânzurat, dar nu a murit, ci a ajuns pe mâna rebelilor – Fiii lui Ares, de la care află că Roșii au fost trași pe sfoară. Umanitatea ajunsese demult să populeze planeta Marte, iar cei ca el sunt ținuți drept sclavi de o clasă conducătoare decadentă, cea Aurie. Singurul mod în care se mai putea face dreptate în acea societate abuzivă era ca Darrow să se infiltreze în mijlocul Auriilor, devenind unul dintre ei. Iar pentru asta el a suportat numeroase operații, transformându-se într-un Auriu de calitatea întâi. A aplicat pentru Institut, a trecut examinarea Controlului Calității, face Trecerea, un test prin care 100 de tineri au fost obligați să lupte între ei până la moarte. Darrow trece proba, apoi ia parte la o competiție care a durat timp de  un an. A reușit să câștige și de această dată, iar ArhiGuvernatorul Augustus îi lansează propunerea – să devină Lăncier al Casei Augustus.

   Acțiunea din al doilea volum – “Furia Aurie”, are loc la doi ani după ce Darrow au Andromedus, fost Sondor al Iadului de pe Lykos, cel supranumit Secerătorul de pe Marte, a câștigat la Institut și a ajuns să lucreze pentru ArhiGuvernatorul Nero au Augustus, cel care i-a spânzurat soția și la un an de când a părăsit-o pe iubita lui, Mustag, fiica dușmanului lui de moarte, Augustus. Însă scopul lui a rămas același: să-i nimicească pe Aurii din interior, să-l vadă distrus pe cel care a ordonat moartea lui Eo (soția lui).

“Timp de șapte sute de ani, poporul meu a trăit într-o sclavie mută, fără speranță. Acum eu sunt sabia lor. Și eu nu iert. Și nu uit. Așa că lasă-l să mă conducă spre navetă. Lasă-l să creadă că-i aparțin. Lasă-l să mă primească în casă lui ca să pot s-o ard din temelii.

Dar apoi fiica lui mă prinde de mână și simt cum toate minciunile îmi împovărează umerii. Se spune că un regat dezbinat nu poate să reziste. Dar nimeni nu spune ce se întâmplă cu o inimă.”

  Darrow are acum 20 de ani și este unul dintre Războinicii Însemnați. Cel mai crud și mai strălucit reprezentant al umanității. Cu toate că poartă în gând amintirea fostei lui soții, îi e dor de Mustang/ Virginia au Augustus, cea care acum un an i-a cerut să rămână când și-a luat rămas bun de la ea și de la Marte. Nu mai știe nimic despre ea și nici n-a mai primit vești de la Fiii lui Ares, cei care i-au mijlocit transformarea într-un Auriu.

“ Totul e atât de străin de viitorul pe care mi l-am imaginat când eram copil. Atât de departe de viitorul pe care am vrut să-l creez pentru poporul meu când i-am lăsat pe Fiii lui Ares să mă modifice artizanal. Credeam că o să schimb lumile. Ce naiv nu crede asta? În schimb, am fost înghițit de mașinăria acestui vast imperiu care merge nestăvilit înainte. ”

   Odată cu absolvirea Institului, celebritatea lui a crescut, iar acum se află la Academie ca să-și definitiveze studiile, să învețe arta războiului. Însă la Academie a venit și Karnus au Bellona, alături de alți câțiva nepoți bine aleși să “studieze”. Familia Bellona, rivalii Casei Augustus, îl urăsc de moarte pentru că el l-a ucis pe fiul mai mic al Imperatorului Bellona, în timpul Trecerii și îi vor inima pe-o tavă, dar nu-i pot face niciun rău pentru că Darrow îi aparține lui Augustus, care-l poate proteja.

   Chiar de la începutul romanului “Furie Aurie”, asistăm la examenul final al lui Darrow. El conduce o flotă de nave stelare de război, iar prada urmărită este Karnus, fratele mai mare al fostului lui prieten, Cassius au Bellona și al băiatului pe care l-a ucis în timpul Trecerii, Julian au Bellona. În cazul în care termină Academia pe primul loc, își poate câștiga propria flotă și are șanse să devină Pretor, așa că e în stare de orice pentru a învinge. Însă el pică proba pe ultima sută de metri, atunci când un Distrugător îi lovește nava de război și sute de oameni sunt omorâți din cauza acestui joc.

   Cu toate că Darrow a ieșit pe locul doi dintre toți lăncierii de la Academie, ArhiGuvernatorul Augustus este foarte nemulțumit. În plus, el s-a săturat de conflictele dintre Darrow și Cassius, de  numeroasele încăierări cu membrii Casei Bellona, iar ca să-l protejeze pe el costă bani, oportunități, contracte, afaceri, așa că s-a decis să-i vândă contractul altei Case, iar serviciile lui vor fi tranzacționate prin licitație. Contractul va fi reziliat în trei zile și până atunci, îi va însoți pe suprafața Lunii. Și pentru a înrăutăți și mai mult situația, există și o recompensă pe capul lui. Oare cât o să reziste Darrow fără protecția lui Augustus?

   Între timp, Victra au Julii, un alt lăncier al Casei Augustus, înlesnește o întâlnire între Darrow și Șacalul, fiul renegat al ArhiGuvernatorului, întâlnire ce va avea loc în afara Citadelei, într-o tavernă din Orașul Pierdut. Crudul Șacal are în minte un plan diabolic, însă are nevoie de ajutorul lui Darrow, așa că a luat decizia  să-i cumpere contractul printr-un intermediar imediat ce va fi scos la licitație.

“ – Așa cum orice Auriu cu o oarecare educație știe, există un sindicat al crimei care conduce lucrurile în Orașul Pierdut. O vastă organizație criminală care, dacă e s-o studiezi până la vârf, vezi că e sub influența biroului Suveranei micii noastre Societăți. Octavia au Lune pare să fie întruparea virtuții Aurii. Dar are un fetiș pentru lucrurile murdare – asasinate, organizarea de greve muncitorești pe domeniile propriilor ei ArhiGuvernatori, aranjarea de întâlniri. Tot așa se ocupă și de Orașul Pierdut. Ea și Furiile ei au ales cu mâna lor conducerea familiilor mafiote; cele trei sunt creaturile ei. Și-acum, partea interesantă. Am găsit câțiva membri ai aceleiași organizații care sunt… niște spirite agitate.

– De ce  Orașul Pierdut? întreb eu. De ce e important?

– E doar o bucățică din întreg. O să le-ajut pe acestea ambițioase Culori inferioare cu un preț. Când vor ajunge la putere, or să distrugă ceva ce amenință Societatea: pe Ares și Fiii lui. “

   Se pare că Fiii lui Ares sunt o amenințare îngrozitoare pentru Șacal, Augustus și Suverană, iar dacă Darrow se aliază cu Șacalul, va fi un război între ucigașii nemiloși din sindicate și agenții lui Ares. Dar îi va lăsa Darrow să-i distrugă pe aceștia din urmă?

   Însă în tavernă are loc un atentat pus la cale chiar de Fiii lui Ares, iar Darrow se vede nevoit să-l salveze pe Șacal, apoi pleacă să se reîntâlnească cu rebelii care la rândul lor au dat dovadă de cruzime atunci când s-au decis să omoare sute de oameni nevinovați, oameni aparținând Culorilor inferioare.

 “Și eu care credeam că Aurii au mințile zdruncinate. Suntem cu toții doar spirite rănite bâjbâind prin întuneric, încercând cu disperare să ne coasem la loc, să umplem găurile pe care le-au făcut în noi. Eo m-a ținut departe de drumul ăsta. Fără ea, aș fi la fel ca ei. Pierdut. “

   Din păcate, acesta nu a fost singurul atentat. Au mai fost și vor urma și altele. Războinicii lui Ares, aceste creaturi care trăiesc doar pentru răzbunare, vor să detoneze  patru sute de explozii –  vor fi șase sute de atacuri  asupra depozitelor de armament, sedii guvernamentale, companii electrice, rețele de comunicare. Și vor ca Darrow să participe la atentatul ce va avea loc la încheierea Summitului, la gala unde vor participa toți Guvernatorii, Senatorii, Pretorii, Imperatorii, Ofițerii judiciari din toată Societatea. El va trebui să declanșeze bomba cu radiu.

   Darrow refuză să participe, dar primește lovitura de grație, în clipa în care i se pune în față o hologramă cu înregistrarea morții soției lui, momentul în care Eo, aflată pe eșafod, îi mărturisește surorii ei că este însărcinată.

   Faptul că Aurii nu au omorât-o doar pe ea, au ucis și ce și-a dorit Darrow mai mult pe lume – să fie tată și soț, această crudă dezvăluire, îl face pe Darrow să cedeze. Iar furia lui crește!

“ Furia crește. Am avut o șansă și s-a dus. Tot ce-am fi putut să ne dorim a dispărut din cauza mea și a lor. Legile lor. Cruzimea lor. Au făcut o femeie s-aleagă moartea pentru ea și copilul ei nenăscut în locul unei vieți de sclavie. Totul pentru putere. Totul ca ei să-și poată păstra mica lume perfectă.”

   Care va fi decizia lui Darrow? Îi va ajuta pe Fiii lui Ares sau se va alia cu Șacalul? Va fi de acord să moară mii de oameni? Sau va fi  în stare să transforme ura mocnită dintre Bellona și Augustus într-un război civil? Ce alternative va găsi el? Ce reacție va avea la aflarea vestii că fostul lui prieten, Cassius au Bellona, a devenit cel mai periculos duelist de pe Lună și animalul de companie al Suveranei, iar fosta lui iubită, Mustang, este curtată de Cassius? Cum va decurge întâlnirea dintre cei doi foști iubiți? Vor avea ei o șansa de împăcare? Cine va mai supraviețui după confruntările dintre  Aurii și Fiii lui Ares?

 “Greutatea pe care o simt apăsându-mi  pieptul e din cauza ei. La fel și tensiunea ciudată pe care o simt în mâinile ce tânjesc să o atingă, tânjesc să o țină în brațe și să-i spună că totul nu e decât o mască falsă. Nu  sunt un pion al tatălui ei. Sunt mai mult decât atât. Tot ce fac e în numele binelui. Doar că nu al binelui lor.  “

   “Furia Aurie”, cel de-al doilea volum din trilogia Furia Rosie, este o carte care te ține în suspans de la prima până la ultima pagină. Dacă nu ați cumpărat romanul, vă recomand să o faceți, iar cei care îl au deja, să nu mai amâne. Citiți-l! Veți avea  parte de o aventură de neuitat!

NOTA 10+

Cartea Furia Aurie, de Pierce Brown a fost oferită pentru recenzie de către Editura Paladin. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Paladin. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant şi cărtureşti

 

 

Review overview
5
***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

11 COMMENTS

  1. felicitari pentru recenzie Alina dar sa fiu sincera nu prea ma atrage genul SF ,mersi de prezentare

  2. Felicitări draga mea,o recenzie magnifica de vede că ți-a plăcut cartea!Mai astept și partea a treia și poate mă decid în privința acestei serii.

  3. Vreau și eu sa citesc și prima carte. Trebuie sa descopăr și aceste minunății! 🙂 Te felicit pentru recenzie, Alina!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.