Harry îşi descoperă un nou talent-limba herpetiliana, vorbirea cu şerpi, iar acest fapt îl aduce în atenţia tuturor, ca un posibil urmaş a lui Slytheryn şi a camerei Secretelor.

Harry Potter si Camera Secretelor, de J.K Rowling-vol2

Titlul original: Harry Potter and the Chamber of Secrets
Traducerea: Tatiana Dragomir
Editura: Arthur, 2016
Număr pagini: 395

      Joanne Rowlings cunoscută ca J.K. Rowling, s-a născut în data de 31 iulie 1965, la Yate, Marea Britanie. A fost eleva şcolii primare St. Michael, mai târziu va mărturisi într-un interviu că directorul acestei şcoli, Alfred Dunn, a fost cel care a inspirat-o în crearea personajului Albus Dumbledore. La nouă ani, familia s-a mutat în Tutshill, unde Joanne a frecventat liceul Wyedean. După o încercare nereuşită de a intra la Oxford, în 1982 urmează cursurile Universităţii Exeter până în 1986.
      După cum declara în mai multe ocazii, J.K. Rowling a început să scrie încă de la vârsta de cinci, şase ani şi îi citea surorii mai mici poveştile ei.
     Primul volum din seria care a făcut-o celebră, Harry Potter, l-a terminat de scris în 1995 şi avea să fie publicat doi ani mai târziu în 1997, într-un tiraj de numai 500 de exemplare. Astăzi, acele exemplare valorează mii de lire pentru cei interesaţi să facă din ele obiecte de colecţie.

     J.K. Rowling este câştigătoarea a numeroase premii pentru volumele din seria Harry Potter, iar milioanele de exemplare în care cărţile ei s-au vândut au transformat-o într-unul dintre cei mai influenţi oameni din lume şi susţinătoarea a numeroase cauze umanitare prin fundaţiile pe care le-a înfiinţat.

     În acest al doilea volum din Harry Potter, păşim într-o lume magică, plină de păianjeni uriaşi cât omul, vrăjitori de magie neagră, bufniţe poştaş, fantome fără de cap, sau fantome smiorcăite, maşini zburătoare, elful de casă pe nume Dobby, mături zburătoare, vârcolaci, unicorni şi centaurii din Pădurea interzisă, dar mai ales aflăm cine sunt Mageamii şi Vrajichix. Am păşit în lumea copilăriei, care este binevenită la orice vârstă, iar acţiunea şi întâmplările din carte mi-au ţinut treaz interesul până la sfârşit.

     Harry este în vacanţă la Mageamii, familia Dursley, mătuşa din partea mamei. Micul vrăjitor a rămas orfan în urma uciderii părinţilor, de către un vrăjitor puternic al magiei negre.
    ,,Din clipa în care Harry ajunsese acasă, unchiul Vernon îi încuiase într-o debara de sub scară toate manualele de farmece şi vrăji, bagheta magică, mantia, cazanul, dar şi mătura Nimbus Două Mii de ultimă generaţie. Ce le pasă celor din familia Dursley că, dacă nu exersa toată vara, Harry şi-ar fi putut pierde locul în echipa lui de Ouidditch? Ce îi durea pe ei că Harry se întorcea la şcoală fără nici o temă făcută? Familia Dursley făcea parte dintre cei numiţi de vrăjitori ,,Mageamii” (adică cei care nu aveau niciun strop de sânge magic în vene). Din punctul lor de vedere, o ruşine mai mare decât să aibă un vrăjitor în familie nu era cu putinţă. Unchiul Vernon o încuiase pe bufniţa lui Harry, pe Hedwiga, în colivia ei ca nu cumva să ducă mesaj cuiva din lumea vrăjitorilor.”

     În timp ce petrece o zi de naştere groaznică, primeşte avertizări sinistre de la un elf de casă pe nume Dobby, este pedepsit în cameră şi fuge de la familia mătuşii cu o maşină zburătoare a prietenului său Ron.
     Restul de vacanţă îl petrece în Vizuină, casa familiei lui Ron. În casa familiei Weasley, totul debordează de lucruri ciudate, neaşteptate. Oglinda vorbitoare îl mustră, strigoiului familiei din podul casei îi place să facă gălăgie, fraţii lui Ron experimentează tot timpul mici explozii, iar familia lui Ron pare să ţină la el, ceea ce lui nu i s-a mai întâmplat până acum.

     Avem parte de pregătirile şi cumpărăturile pentru începutul anului şcolar la Şcoala Hogwarts.
    Împreună cu Ron va pleca la şcoală cu maşina zburătoare. Aici se va reîntâlni cu Hermione, ai cărui părinţii sunt Mageamii. Toţi trei fac parte din casa Gryffindor. În şcoală sunt patru case: Ravenclaw, Hufflepufl, Slytherin, cei cu magia neagră, ceea mai îngrozitoare casă, Gryffindor, casa lui Harry.
      Asistăm la diferite lecţii de magie, la antrenamentele de Quidditch, un joc cu măturile zburătoare.
     Avem parte de un autor de cărţi, şi mai apoi profesor, lăudărosul Lockhart, cel care nu are pic de magie, dar are un repertoriu de minciuni bine asigurat.

     Se întâmplă ceva în şcoala Hogwarts, pisica îngrijitorului este pietrificată. Cine este de vină? Sunt colegii din alte case, care dau vina pe Harry. Acesta îşi descoperă un nou talent-limba herpetiliană, vorbirea cu şerpi, iar acest fapt îl aduce în atenţia tuturor, ca un posibil urmaş a lui Slytheryn şi a camerei Secretelor.
    ,,Slytheryn ar fi construit o încăpere secretă undeva în castel, despre care ceilalţi fondatori ai şcolii nu aveau ştiinţă. Conform legendei, Slytherin a sigilat Camera Secretelor, astfel încât aceasta să nu poată fi deschisă decât atunci când în şcoală va sosi moştenitorul lui adevărat. Numai acesta ar fi putut să deschidă Camera Secretelor, să dea drumul ororilor ascunse înăuntrul ei şi s-o pună să cureţe şcoala de toţi cei care nu sunt vrednici de a studia magia.”

    Cine are acces la Camera Secretelor? Apare un elev şi o fantomă pietrificaţii. Fantoma, Nick Cel Decapitat Un Pic este un prieten a lui Harry, aşa că Directorul Dumbledore, nu îl exmatriculează pe Harry, nu îi crede pe cei care încearcă să îl acuze.

     Va urma o elevă din anul superior, şi Hermione să fie pietrificate. Se pare că Hermione la fel ca restul copiilor pietrificaţi, nu are sânge pur, sânge de magician. Ce a descoperit Hermion, eleva eminentă, de a fost pietrificată?
     Se pare că trebuie să îşi facă griji cei care provin din familii de Mageamii şi din familii de Vrajichix (părinţi vrăjitori, copilul nici un talent).

     Când dispare Ginny, sora lui Ron, Harry împreună cu acesta vor încerca cu orice preţ să descopere Camera Secretelor. Se pare că, cheia ar fi la Myrtle Smiorcăita, fantoma care ocupă una din toaletele fetelor. Tot timpul plânge, aşa că inundaţia este la ea acasă. Se pare că ea ar fi fost ucisă atunci când s-a mai deschis Camera Secretelor, când mai mulţi copii au fost pietrificaţi.

      Cine este moştenitorul lui Slytherin? Unde este Camera Secretelor? Va reuşi să o salveze pe Ginny la timp? Dar pe ceilalţi copii şi prietena lor Hermione?

    Nu am reuşit să cuprind toată acţiunea cărţi, toate descrierile vrăjilor, prepararea poţiunilor, întâmplările neprevăzute din timpul orelor, aventurile prin care trec cei trei prieteni, dar vă las pe voi să descoperiţi ce se mai întâmplă în carte.
    Nota mea pentru carte este 10.
    Nu am termen de comparaţie cu altă carte, pentru că nu am citit încă o carte asemănătoare cu Harry Potter.

Editura Arthur

Cartea Harry Potter și Camera Secretelor de J.K Rowling este oferită spre recenzie de către Editura Arthur. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Arthur. Apariţiile de carte şi promoţiile editurii pot fi urmărite pe site, dar şi pe pagina oficială de Facebook.

Autor: Nicol

29 COMMENTS

  1. Am devorat seria „Harry Potter” in momentul in care a aparut. Chiar daca au trecut ani multi de atunci, am ramas devotata seriei si sunt dispusa oricand sa o recitesc. De fapt, tin minte ca am citit intreaga serie de minim 3 ori. Acum, abia astept sa creasca si fetita mea, sa citeasca si ea seria. Sau, cine stie, poate ii voi citi eu, pentru inceput, pana va reusi ea…

  2. O serie bestiala si adictiva care m-a fascinat. Felicitari pt prezentare si lectura placuta la urmatoarele volume.

  3. Am văzut firmele din aceasta serie. Cărți nu am citit nici una. Ma tentezi
    Felicitari Nicol

  4. Nu cred ca are rost sa mai spun ca iubesc aceasta serie, sunt fan! Cartile copilariei mele! Herpetiliana? Ce traducere ciudata! In editia veche era „Remptomita”. Nu inteleg de ce n-au pastrat originalul, si intr-o editie, si in alta: Parsel. In alte limbi s-a pastrat asa.
    Vrajichix? Pe vremea mea erau Noni :)). Si Myrtle cea Plangacioasa…

  5. Nu am citit cartile si nu am vazut serialul/filmul. Poate sunt o „ciudata” dar pur si simplu nu m-a atras. De la bun inceput. Ba mai mult am ajuns sa il „detest” de la cata publicitate i s-a facut .
    Stiu ca nu e corect sa apreciez ceva fara sa stiu in detaliu despre ce este vorba. Asa si cu cartile acestea, dar…….le resping in continuare 🙁

    • mda,cred ca,din cauza reclamei,nu am luat la citit cartile,da,sa stie ca imi plac.,,Aventuri din copilarie”

  6. frumoasa prezentarea nicol,am citit cu atentie,dar si eu ca mirela nu sunt atrasa de cartile acestea si nici filmul nu m-a tentat.
    felicitari nicol! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  7. Nici eu nu am citit încă Harry Potter, dar voi avea ocazia în curând. O voi citi odată cu fetița mea. Felicitări pentru recenzie!

  8. Felicitari Nicol! Imi place recenzia. Filmele le-am vazut cap-coada, dar cartile nu le-am cumparat. Inca!

  9. Felicitari, Nicol ! O recenzie frumoasa ! Ador aceasta serie ! Filmele le-am vazut si revazut cu aceeasi placere ! locco_smiley_10 locco_smiley_10

    • multumesc draga mea,nu am vazut filmele,dar,cred ca o sa raman la carti,sper sa le citesc pe toate.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.