Tessa Nadir

Interviu cu autoarea Tessa Nadir

Descriere Autor :

M-am născut la Braşov, am 27 de ani şi sunt absolventa Facultăţii de Drept. Am debutat în 2015 cu romanul poliţist „Sânge şi Flori de Portocal” la editura Tracus Arte. Mă consider o persoană calmă, diplomată, veselă şi cu un simţ al dreptăţii foarte dezvoltat. Printre hobby-urile mele se numără: cititul, activităţile handmade, prăjiturile, civilizaţia japoneză, psihologia, tanatologia şi moda.

carti Tessa Nadir

1.Cum şi de ce te-ai apucat de scris?

Bună ziua. Arci, îţi mulţumesc frumos pentru oportunitatea interviului. Scrisul nu a fost ceva planificat în viaţa mea, a apărut ca o surpriză frumoasă, care s-a transformat într-o necesitate, un stil de viaţă, un principiu şi o binecuvântare.  De mic copil m-am exprimat artistic şi m-am pus în slujba artei în diferite moduri : pictam, coseam, realizam o sumedenie de lucruri handmade… Romanul poliţist a fost marea mea pasiune încă din copilărie şi am devorat tot ce se putea găsi în biblioteci şi librării, apoi am decis să-mi creez singură o lume a mea, cu toate ingredientele necesare unui roman de mister. Aşa s-a născut “Sânge şi Flori de Portocal” pentru a satisface exigenţele mele şi care s-a transformat într-o frumoasă poveste de dragoste, înţesată de crime, secrete şi onoare.

2. Cine e cel mai mare critic al tău?

Eu sunt primul şi cel mai exigent critic al meu, fiind o fire destul de pretenţioasă şi perfecţionistă. Având ascendentul în leu, trebuie să iasă totul cum îmi doresc eu şi pentru asta mă lupt cu toate forţele. Partenerul meu de viaţă este un critic foarte bun şi obiectiv, care mă ajută extraordinar de mult şi pe această cale îi şi mulţumesc.

3. Ce părere au colegii de liceu/facultate/cunoscuţii-prietenii când află că eşti publicat?

Foarte multă lume nu a ştiut că scriu sau că am de gând să public o carte. Toţi au aflat înainte de lansare, inclusiv părinţii mei, cărora am vrut să le fac o surpriză. Evident că ei sunt mândri de realizarea mea şi că mă încurajează şi mă sprijină necondiţionat în orice direcţie aş apuca-o în viaţă, dacă asta m-ar face fericită. Cunoscuţii au fost surprinşi, nu se aşteptau. Scriind sub pseudonim multă lume nu ştie că este vorba despre mine şi acest lucru nu mă deranjează, îmi doresc ca romanul să iasă în evidenţă nicidecum persoana mea.

4. Ai sau ai avut jurnal personal?

Am avut jurnal când eram adolescentă. Genul acela colorat, feminin, cu lacăt şi cheiţă. Roz sau mov. Îmi aduc aminte că am fost fericită când apăruseră aceste jurnale securizate, pentru că le puteam ţine oriunde, ostentativ, şi nimeni nu le putea citi. Era o satisfacţie imensă. Nu-mi amintesc să fi scris mari secrete acolo, poate doar numele băiatului de care eram îndrăgostită, în taină.

5. Te-ai gândit şi la apariţia cărţii în format ebook?

Este o întrebare dureroasă pentru mine. Ador mirosul cărţilor tipărite, atmosfera bibliotecilor, iubesc librăriile cochete, coperţile colorate, literele aurite peste care să-mi trec degetele, foile maronii, subţiri, sunetul pe care îl scot când sunt întoarse. Cartea tipărită are un farmec incontestabil. Desigur, lumea se schimbă şi tehnologia nu iartă pe nimeni şi trebuie să avansăm odată cu ea, astfel că romanele în format ebook trebuie luate în consideraţie. Totuşi mi se face un nod în inimă când mă gândesc că peste câţiva ani nu o să mai fie biblioteci fizice ci doar virtuale.

6. Ce surse de inspiraţie ai avut la scrierea romanului?

Cea mai importantă sursă de inspiraţie în cazul meu este cotidianul. Întâmplările de zi cu zi le transform, le scurtez, le înfrumuseţez, le urâţesc. În general caut sentimente pure, sincere, care să mă impresioneze. Gesturi simple care pot fi descrise în multe cuvinte şi care pot da naştere unor poveşti de neuitat. Oamenii mă înspiră, toate felurile şi genurile de oameni, căci ei comit crime, ei urăsc, ei iubesc, ei fac dreptate. Eu doar spun povestea lor, în felul meu. 

7. Spune-ne câteva cuvinte despre cartea ta.

Sânge şi Flori de Portocal  este un roman poliţist, de mister, cu accente de thriller şi porţiuni romantice. Este un amalgam curios şi reuşit, zic eu, de aceste genuri. S-a conturat de-a lungul a mai multor ani şi  în cele 520 de pagini oferă experienţe variate cititorului : umor, iubire, enigme, trădări, crime, personaje memorabile şi un sfârşit neaşteptat, dar în care adevărul triumfă.

8. În ce personaj din carte te regăseşti ?

Mulţi dintre cei care au citit cartea spun că eroina seamănă cu mine, ca persoană şi ca aspect, însă eu cred că sunt doar similitudini. Admir curajul ei, faptul că e bătăioasă, că e un bun procuror. Tare aş vrea să existe în România, în domeniul justiţiei asemenea profesionişti, care să iubească atât de mult dreptatea. Cred că am reuşit să împrumut fiecărui personaj ceva din mine, umorul, ironia, subtilităţile, corectitudinea, iubirea pentru oraşe şi tradiţii, pasiunea pentru artă. Preferatul meu, deşi nu mă regăsesc în el, rămâne criminalul în serie, care este fascinant, deranjant, provocator, tulburător. O minte sclipitoare, într-un ambalaj frumos, care a ales o cale greşită.

9. Ce planuri/vise/dorinţe mai ai?

Faptul că am reuşit să public romanul Sânge şi Flori de Portocal şi prin el să debutez în lumea literară este un vis realizat. Îmi doresc să am în continuare inspiraţie pentru a putea scrie şi alte romane şi să o fac cu o oarecare decenţă, graţie, demnitate şi eleganţă. Mi-ar plăcea să evoluez ca om şi ca scriitor şi să devin mai bună.

10. Ce mesaje ai primit de la cititori ?

Am avut o lansare foarte frumoasă la Braşov, la librăria Şt. O. Iosif şi oamenii m-au înconjurat cu multă afecţiune. Era normal să mă întorc şi să debutez în oraşul unde m-am născut. Am primit multe încurajări, felicitări şi promisiuni că vor reveni de fiecare dată. Surprinzător, deşi pare un gen îmbrăţişat mai mult de către femei, bărbaţii au fost cei care mi-au transmis feedback-urile lor, unii dintre ei « reprosându-mi »  că au fost dojeniţi de şefi pentru că au citit la job, apoi şefii au ajuns să citească la rândul lor, convertiţi de ei, iar alţii au plâns pur şi simplu, la final. Aşadar, le mulţumesc cititorilor, îi apreciez, îi respect şi aştept în continuare părerile lor.

Mulţumesc Tessa, că ai acceptat să răspunzi la câteva întrebări mai.. ..altfel! Arci!

Mulţumim şi noi, Mili şi Iasmy!

Review overview
5
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

9 COMMENTS

  1. Felicitari, Arci ! Felicitari autoarei ! Un interviu foarte frumos, imi plac foarte mult atat intrebarile cat si raspunsurile ! Sunt de aceasi parere in privinta viitorului cartiilor tiparite. Prefer totusi cartea tiparita, ea are si pentru mine un farmec incontestabil ! locco_smiley_10 locco_smiley_10

  2. Felicitări, Arci pentru interviu! Felicitări Tessa Nadir pentru faptul că ne-ai permis să te cunoaștem mai bine și mult succes în ceea ce faci!

  3. Nu stiam nimic despre aceasta autoare, asa ca m-am bucurat ca am reusit sa aflu unele lucruri prin intermediul acestui interviu.

  4. Ce frumos…..Felicitari!!!!……sint fericita cind audca visele devin realitate…….nu e doar o utopie pe care o zicem din cind in cind……ma bucur din inima,o seara minunata va doresc!!!!!!!!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.