Interviu cu autorul Bergler Igor - cel mai bine vândut scriitor în România în ultimii 20 de ani

Interviu cu autorul Bergler Igor – cel mai bine vândut scriitor în România în ultimii 20 de ani

   În scurt timp de la publicarea sa, BIBLIA PIERDUTĂ a devenit cea mai vândută carte din România în ultimii 20 de ani. Nu e de mirare că cititorii așteaptă cu nerăbdare apariția următoarei cărți – TESTAMENTUL LUI ABRAHAM. Igor Bergler, scriitorul care a readus la viață noțiunea de „bestseller” în România, a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări.

  1. Care credeți că sunt elementele pe care cititorul din România le apreciază la o carte? Ce elemente credeți că au apreciat/apreciază cititorii la „Biblia pierdută”?

   Igor Bergler: Cititorul român nu e foarte diferit de alți cititori europeni. Poate doar ca număr și putere de cumpărare. Gusturile sunt multiple și variate. Dar sunt convins că majoritatea apreciază o poveste bine spusă și plină de surprize și de răsturnări de situație. Personaje simpatice, conspirații sofisticate și mult umor. De asemenea și cititorii noștri sunt avizi după ceea ce se cheamă „pageturner”, o carte care nu te lasă să renunți la ea și pe care, dacă dintr-un motiv sau altul ești nevoit să o întrerupi, îți stă pe creier până ajungi să citești mai departe.

   Zecile de mii de cititori cărora le-a plăcut BIBLIA PIERDUTĂ au apreciat subiectul, povestea, felul în care se desfășoară, umorul, capitolele scurte, stilul scriiturii, felul în care se construiește suspansul, partea de istorie și referințele culturale.

  2. Cât de greu sunt de mulțumit cititorii din România? Care sunt caracteristicile publicului țintă pentru cărțile dumneavoastră?

   Igor Bergler: Și aici lucrurile sunt împărțite. Există cititori exigenți și mai puțin exigenți. Din câte am putut să îmi dau seama, ai mei fac parte din prima categorie. Sunt inteligenți. Și, ceea ce mă bucură cel mai mult, covîrșitoarea majoritate a reuşit să treacă de primul nivel al textului, cel al narațiunii simple. Nu există bucurie mai mare pentru un autor, cel puțin la mine așa stau lucrurile, decât să vadă cititori încântați că s-au prins de capcanele pe care le-a întins în text, că au intrat în jocul propus de narator și i-au acceptat convențiile. Cu inteligență și spirit ludic. Cu bucurie.

   Publicul căruia i se adresează cărțile mele, ținta cum îl numiți, e foarte larg. O arată cifrele fără precedent în istoria modernă a literaturii române. Am povestit de mai multe ori cum vedea Chaplin publicul, așa că n-o să reiau. E suficient să adaug că ambele cărți se adresează unor cititori cu gusturi și preocupări literare foarte variate. Fiecare găsește câte ceva ce îi place sau îl interesează în cărțile mele.

   3. Ați devenit un scriitor celebru chiar de la romanul de debut. Cum a fost să va aflați în ipostaza de scriitor de bestseller? Ce impact au avut asupra dumneavoastră întâlnirile cu cititorii?

   Igor Bergler: Cititorii sunt cei pentru care scrii. Nu îi cred deloc pe cei care spun că scriu doar pentru ei înșiși. Așa cum aplauzele sunt recompensa actorului, reacțiile cititorului sunt și trebuie să fie suprema satisfacție a autorului. Întâlnirile la care faceți referire sunt despre asta. E un dialog în care nu țin nici un fel de discursuri. Răspund direct oricărui fel de curiozitate. Și sunt foarte multe.

   Cât despre celebritate, în societatea românească de astăzi, vedetele sunt altele. Așa că, să trecem.

  4. După publicarea cărții, după vânzările atât de mari, inevitabil, ați atras și critici. Care au fost cele mai deranjante critici și cum le-ați gestionat?

   Igor Bergler: Sunt oameni cărora nu le place cartea mea. Și asta e bine. Unanimitățile mă îngrozesc, îmi dau fiori. Cât despre critici, nu am găsit niciuna argumentată și consistentă, încă. Am și eu haterii mei. Sunt o mână, dar foarte activi. Mă distrează. Pentru că e evident pentru oricine că motivele lor sunt extraliterare. Nu cred că vreunul dintre ei să fi citit toată cartea. Unii mă urăsc pentru că nu am un nume neaoș. Alții din alte motive. Mai e și strategia aceea de marketing pe invers. Te iei de cineva al cărui nume e foarte în vogă și cumva te lipești de numele lui, înjurând-l. Oricum, nu mă preocupă defel. Am răspuns la câteva critici la început. Absolut inutil. Haterii de profesie nu polemizează, nu caută argumente. Urăsc și înjură. Greșeala e să îi bagi în seamă, pentru că tocmai asta își doresc. Am observat însă că 5-6, din cei 7-8, scriu ei înșiși. Fără succes. Și, cum ar zice cineva, cel mai greu de suportat e succesul celorlalți.

   5. Cum gestionați comparațiile între „Biblia pierdută” și alte cărți celebre?

    Igor Bergler: Dacă vă referiți la Dan Brown, cei care le fac, fie nu ne-au citit pe amândoi, fie nu au înțeles mare lucru din intențiile mele. O domnișoară, cam nepricepută în ale literelor, care pe blogul ei face praf ultimul roman al lui Eco, care e excepţional, pentru ca nu a înţeles nimic din el și e incultă ca o nucă, m-a acuzat că l-aș fi copiat pe Dan Brown. Sau n-a citit ce am scris eu sau nu are instrumentele pentru a înțelege cartea mea. Raportarea mea la Dan Brown există, dar e în cheie parodică. Și nu e vreo aluzie ascunsă pe undeva prin text. E străvezie și la vedere. Îmi amintesc că la insistențele mele, în altă situație, de a mi se spune cum adică l-am copiat pe autorul Codului lui Da Vinci, am primit un răspuns năucitor. Zice persoana, care are un blog al ei, unde, vai, scrie despre cărți, că Dan Brown și-a intitulat seria „Langdon”, iar eu i-am furat ideea și mi-am intitulat seria „Charles Baker”. Că ea nu a auzit niciodată de Sherlock Holmes, Hercule Poirot, Maigret și lista e foarte lungă, nu e vina mea. De asemenea, o altă acuzație e că aș fi copiat nu știu ce scriitoare româncă care ar fi scris o telenovelă despre Dracula. Am întrebat de ce. Mi s-a spus că și acolo e un profesor care vine în România. Păi ăsta e Bram Stoker. Înseamnă că amândoi am copiat de la creatorul personajului devenit atât de celebru. Ridicol.

  6. Se pare că dețineți secretul cărții perfecte. Ce ingrediente ar trebui să conțină rețeta pentru realizarea unei astfel de cărți?

   Igor Bergler: Nu numai ca nu dețin niciun secret, dar cartea mea nu e scrisa după rețetă. Din contră, parodiază toate rețetele celebre. E, cum zice Pavel Susara, o carte în răspăr față de ele.

  7. Se apropie cu pași repezi lansarea noii cărți „Testamentul lui Abraham”. Credeți că va avea același succes ca și „Biblia pierdută”? Vor fi cititorii la fel de entuziasmați, ca de „Biblia pierdută”? Ce are „Testamentul lui Abraham” în plus față de „Biblia pierdută”?

 Igor Bergler:   Într-adevăr. TESTAMENTUL LUI ABRAHAM va apărea în librării la 1 octombrie și se va putea precomanda exclusiv pe www.Elefant.ro de la 1 septembrie. Nu știu dacă are ceva în plus. E diferită. E un prequel la BIBLIA PIERDUTĂ. Le promit cititorilor mei că nu vor fi deloc dezamăgiți. Ba, din contră. Sunt și mai multe surprize aici decât în prima. Și, da, cred că va avea un succes și mai mare.

Echipa Literatură pe tocuri vă mulţumeşte pentru interviu

 

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

18 COMMENTS

  1. Felicitari pentru interviu!!! Felicitari autorului pentru volumele scrise; la cat mai multe! 🙂

  2. Felicitari Rodica inspirate si interesante intrebarile!Felicitari autorului pentru sinceritatea raspunsurilor si mult succes in continuare!

  3. Foarte fain interviul! Mi-a plăcut mult Biblia pierdută și abia aștept Testamentul lui Abraham.

  4. Nu stiu cum de am ratat eu acest interviu, dar ma bucur ca l-am gasit. Interesante intrebari, si mai interesante raspunsurile date de autor 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.