Istanbul de Orhan Pamuk-

recenzie

Titlul original: Istanbul
Editura: Polirom
Traducerea: Luminița Munteanu
Anul apariției: 2011
Nr.Pagini: 480
Colecţia BIBLIOTECA POLIROM
Seria de autor „Orhan Pamuk”

Istanbul este prima carte de memorialistă care apare în traducere în limba română din opera lui Orhan Pamuk (n. 7 iunie 1952, Istanbul), laureatul Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 2006. Operele sale au fost traduse în peste 40 de limbi și publicate în peste 100 de țări.
Un partid naționalist turc a inițiat în anul 2005 un proces penal împotriva sa, pentru motivul că scriitorul a admis existența genocidului împotriva armenilor și kurzilor în timpul Orhan_PamukImperiului Otoman. Această afirmație ar fi lezat, în opinia reclamanților, demnitatea națiunii turce. Primul termen de judecată a avut loc pe 16 decembrie 2005. În urma protestelor internaționale, ministerul justiției din Turcia a anunțat pe 22 ianuarie 2006 că nu acordă aviz favorabil judecării scriitorului. Din cauza unei probleme de procedură, procesul a fost abandonat oficial la începutul anului 2006. Revista americană „Time” l-a inclus în anul 2006 pe lista celor mai influenți 100 de oameni din lume
A primit mai multe premii naționale și internaționale, printre care premiul Orhan Kemal în 1983 în Turcia, premiu IMPAC în 2003 și cel al Librarilor Germani în 2005.
Pe 12 octombrie 2006, a primit Premiul Nobel pentru Literatură, pentru descrierea sufletului melancolic al orașului lui natal și a simbolurilor de contrast și sinteză culturală pe care acest oraș le înmănunchează, potrivit website-ului Fundației Nobel. Orhan Pamuk este primul turc laureat al acestui prestigios premiu.

Între Orient și Occident

Pe mine aceste cuvinte „între Orient și Occident” mă duc cu gândul la Istanbul, capitala mărețului Imperiu Otoman. Când aud de Istanbul mă gândesc la sultani, sultane, prinți, pașale și viziri. Nu cred că există oameni care nu au auzit de seraiurile și haremurile sultanilor.
Românii când aud de turci, otomani se gândesc la nenumăratele bătălii pe care aceștia le-au purtat împotriva Țărilor Române, dar și la tributul pe care-l plăteam musulmanilor. Chiar și așa eu sunt atras de această țară, de acest popor și mai ales de Istanbul, orașul meu de suflet. De vizitat nu l-am vizitat încă, însă serialele turcești și literatura m-au ajutat să-mi conturez o imagine amplă a acestui tărâm mirific.
Autorul istanbulez, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură, Orhan Pamuk, își expune memoriile, dar și concepțiile față de orașul natal în volumul intitulat „Istanbul”. Pentru el acest oraș are o semnificație aparte, fiind extrem de atașat de locul în care și-a petrecut aproape toată viața.
El privește această metropolă, drept una care vrea să pară asemenea celor din Occident, însă nu prea reușește, fiind în același timp tradițională și modernă, orientală și occidentală, situându-se la granița dintre Orient și Occident.

Totodată Istanbulul este un oraș situat pe două continente, Asia și Europa, asta reprezentând una din cauzele ce duc la diferențele culturale și sociale. În acest loc trăiesc pe lângă turci și reprezentanți ai altor popoare: greci, armeni, kurzi care de-a lungul timpului au avut probleme în a se integra. De asemenea întâlnim pe lângă musulmani, ortodocși și evrei.
Strâmtoarea Bosfor ce separă cele două continente contribuie la frumusețea orașului, oferind o priveliște de nedescris. Locuitorii sunt îndrăgostiți de Bosfor, acesta fiind o sursă de energie pozitivă. Numeroasele vestigii istorice, palatele (Topkapî, Dolmabahçe etc) și moscheile (Moscheea Albastră, Süleymaniye, Beyazit) au un rol important, reprezentând mărturii ale existenței unui imperiu puternic și plin de grandoare.
Orhan Pamuk este sincer, mărturisind cititorilor faptul că Istanbulul copilăriei și tinereții sale nu era un oraș perfect, bine organizat. El a crescut văzând cum anumite părți ale metropolei se ruinează, se degradează. Ulițele ca la țară din unele locuri și clădirile aflate în paragină conferă un plus de autenticitate, originalitate orașului.
Volumul de față îl prezintă pe tânărul Orhan și evoluția acestuia, din primii ani de viață până la vârsta maturității. În același timp ni se vorbește despre scriitori, poeți, artiști, atât istanbulezi, cât și occidentali, care au luat contact cu viața din Istanbul, cu declinul Imperiului Otoman.
Încă din primii ani de viață, Orhan a fost pasionat de pictură și literatură, studiind capodoperele aparținând lui Flaubert, Gautier, Melling, Reșat Ekrem Koçu, Ahmed Hamdi Tanpınar și Yahya Kemal.

Aflăm totodată că sentimentul reprezentativ al Istanbulului este melancolia care pare că-și exercită dominația. Sufletul naratorului este înecat în melancolie, reușind să evadeze prin artă.
Lectura acestei cărți te fascinează și te pune pe gânduri. Orhan Pamuk este un scriitor excepțional, reușind să abordeze în cele 37 de capitole (aproximativ 450 de pagini) o mulțime de aspecte referitoare la Istanbul.
Scrierea este însoțită de numeroase fotografii, instantanee, înfățișând momente din viața autorului, dar și din cea a orașului din a doua jumătate a secolului XX.
Acest volum reprezintă o capodoperă de o valoare inestimabilă, de nelipsit din biblioteca fiecărui cititor. Mie, personal, mi-a plăcut extraordinar de mult, pentru că am reușit să descoper aspectele în alb-negru, lipsite de culoare, ale acestui loc.
Bineînțeles că nu există pădure fără uscăciune. Nimic și nimeni nu este perfect. Chiar și așa pasiunea mea pentru Istanbul nu a scăzut, ci, dimpotrivă, s-a aprofundat. Asta mă determină să fiu și mai nerăbdător să-l vizitez, să văd cu ochii mei priveliștea. Bănuiesc că și la mine va fi valabilă zicală ,,Vii în Turcia pentru istorie și rămâi pentru mâncare.”

În încheiere, vreau să vă împărtășesc afirmația pe care mărețul Napoleon Bonaparte a făcut-o: ,,Dacă lumea ar fi un singur stat, Istanbulul i-ar fi capitală!”.

logo_libris

Autor: Cosmin
Review overview
5
***Lazăr Cosmin Ionuţ (Cosmin)***Pasionat de lectură (șoricel de bibliotecă), de Turcia și serialele ei. În timpul liber citesc, scriu, ascult muzică, urmăresc filme și seriale, dansez și gătesc. Iubitor de artă (deși nu sunt artist) și de rafinament. În momentul actual sunt licean și autor al volumului "Maktub. Ce a fost scris”. Din noiembrie 2013 scriu pe blogul personal, din aprilie 2015 am început colaborările cu diverse edituri, apoi în mai am devenit unul din cronicarii revistei "Ordinul Povestitorilor". Din august am intrat în comunitatea "Literatură pe tocuri" :)

5 COMMENTS

  1. Cosmin, ai facut o recenzie foarte frumoasa, care ma face sa-mi doresc sa citesc cartea, cu atat mai mult cu cat Orientul ma fascineaza si pe mine!
    Felicitari si multumesc de recomandare! locco_smiley_20

  2. Istanbul este intr-adevar un oras la superlativ din toate punctele de vedere. Ma vad nevoita sa ii dau dreptate lui Napoleon ( desi nu este chiar un personaj istoric indragit de mine) in afirmatia facuta. „Superb” este cuvantul care imi vine in minte atunci cand ma gandesc la acest oras in care istoria este inca prezenta si care are abilitatea de a te purta dincolo de granita care desparte trecutul de prezent. Nu am citit cartea lui Orhan Pamuk, dar sunt sigura ca descrie Istanbulul intr-o maniera divina care atrage cititorul. Ai scris o recenzie frumoasa si este evident ca ti-a placut cartea . Voi tine cont de recomandarea ta.

    • Ai surprins foarte bine esenta acestei carti. Se simte ca esti dedicat si citesti cu pasiune. Chiar daca nu este genul meu preferat de lectura, modul tau de a expune punctul de vedere ma determina sa spun..vreau sa o citesc.
      De curiozitate voi parcuge macar 50 de pagini, daca ma atrage continui, nu de alta, insa imi doresc sa tin cont de recomandarea ta.

  3. Mă bucur tare mult că v-a plăcut recenzia mea și că a avut un impact asupra voastră 🙂 Cartea este extraordinară, merită citită!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.