Labirintul de Kate Mosse-recenzie

Titlul original: Labyrinth
Traducerea: Monica Şerban
Editura: Rao
Număr pagini: 635
An apariţie: 2007

   Cu toate că mi-a plăcut trebuie să recunosc că este o carte nu foarte uşor de citit. Are foarte multe detalii legate de istoria catarilor, încât trebuie să fii foarte atent să nu te piezi în cuvinte dacă vrei să înţelegi esenţa. Cred că am mai spus, Kate Mosse este o maestră a detaliilor, de data asta făcând un mic abuz, şi dacă nu eşti cititorul căruia să-i placă despicarea firului în patru, devine puţin obositor, dar există partea de consolare-poveştile de dragoste, iar dacă vă place Dan Brown, atunci o să vă placă şi Kate Mosse.

   Pentru prima dată am aflat de limba occitană, habar nu aveam că a existat această limbă, probabil se mai vorbeşte şi astăzi, cine ştie. Înainte de-a citi cartea, am aflat de acest amănunt „Occitan”, de la Monica Şerban (foarte bună traducerea). Eh, nu mi-a dat amănunte şi mă gândeam la ceva fantezist de pe alt tărâm 🙂 Dar se pare că este un fapt real, ce face parte din istoria Franţei.

   În perioada medievală, langue d’Oc era limba ce se vorbea în regiunea Midi, dar în acelaşi timp era şi limba Ierusalimului creştin şi a ţinuturilor ocupate de cruciaţi. Se aseamănă cu catalana şi provensala. Este transformată treptat de către baronii francezi care impun propria franceză. În carte veţi întâlni termeni atât în limba occitană cât şi în franceză modernă. La sfârşitul cărţi există şi un glosar cu informaţii.

imagine (1)

   Pentru cei care nu ştiu am să vă spun ce înseamnă catar. Nu catâr. 🙂 În anul 1208 Papa Inocenţiu al III-lea a propovăduit o cruciadă împotriva unei secte creştine din ţinutul Languedoc. Adepţii sectei sunt cunoscuţi astăzi sub numele de catari. Ei şi mai spuneau „Bons Chretiens”, alţi le spuneau albinezi, iar Inchiziţia îi denumeau „heretici”. Principalul scop al Papei de la acea vreme era alungarea acestora din regiune şi să instaleze autoritatea Bisericii Catolice. Aşa s-a început o cruciadă căreia i s-a alăturat şi foarte mulţi baroni pentru a beneficia de unele avantaje. Asta scrie autoarea în cartea ei despre catari şi cruciadă, bazându-se după cum afirmă pe diverse documentaţii şi cercetări.

   În secolul al XIII-lea, langue d’oeil-străvechea limbă pe care s-a clădit franceza modernă-se vorbea în nordul Franţei.

   Sunt două poveşti ce merg în paralel, dar amândouă având unic scop secretul Graalului sau mai bine spus adevărul Graalului.

  Graalul este cunoscut de majoritatea ca un potir, o cupă din care a băut Isus la Cina cea de Taină.

 

 

imagine (2)    În „Labirintul” este prezentat de Mosse aşa: Trei cărţi egiptene vechi de peste 4000 de ani-Cartea Poţiunilor, Cartea Numerelor şi Cartea Cuvintelor, un inel din piatră inscripţionat cu un labirint, o peşteră ritualică.

   În esenţă este un elixir ce are puterea de-a vindeca boli şi de-a prelungi viaţa în mod semnificativ, chiar cu câteva sute de ani, dar cu un scop anume. A fost creat în Egiptul Antic, iar cei care l-au creat şi i-au înţeles puterea şi-au dat seama că secretul trebuie păstrat pentru a nu fi folosit în alte scopuri. Acele hieroglife din papirusuri sunt cuvintele lui Dumnezeu, graiul divin. Să prindă viaţă trebuie să ştii incantaţia, să ţi se arate, să înţelegi semnificaţia. Simbolul labirintului este secretul Graalului adevărat. Un fel de secret la secret!

  Sunt puţini cărora li s-a aratat Graalul în adevărul lui şi aceştia sunt păzitorii, un fel de păstrători ai tainei. Veţi descoperi şi semnificaţia inelului şi veţi înţelege mai multe. Numai acestor oameni Graalul le „vorbea” prezentându-se în toată puterea şi splendoarea lui, descoperindu-şi secretul. Dar, ca orice lucru ce prezintă putere, foarte mulţi îl vânează pentru a-şi însuşi puterile lui în scopuri nu foarte nobile. Graalul nu iartă pe nimeni şi nimic! Veţi vedea!

  Pornind de la toate acestea, care pot fi adevărate sau pură fantezie a autoarei (dar după câte afirmă domnia sa a avut o documentare minuţioasă), să intrăm în miezul poveştii.

imagine (3)   Primul capitol începe în anul 2005 cu Alice Tanner, lucrând la un sit arheologic în sudul Franţei, undeva în inima munţilor Pirinei. Ea descoperă o peşteră ascunsă, două schelete şi un inel de piatră cu un simbol ciudat-un labirint.

  Se începe o anchetă riguroasă-poliţia intră pe fir având în vedere că era vorba de două schelete, necunoscându-se câtă vechime au. Putea fi vorba de o crimă.

   Ne întoarcem în sec. al-XII-lea de unde începe adevărata poveste. Alais, o tânără ce va fi introdusă de tatăl ei în secretele păzitorilor Graalului.

  Două poveşti ce se derulează în paralel, vom vedea două personaje cum îşi trăiesc viaţa în acelaşi timp, dar totuşi despărţite de 8oo de ani.

   În 2005, după ce Alice descoperă peştera şi inelul, începe să aibă vise ciudate, oamenii mor în jurul ei, membrii echipei de arheologi încep să dispară şi cineva o urmăreşte..
Vise ciudate cu o necunoscută din Evul Mediu îi apar din ce în ce mai des, parcă vizionează un film.

   În 1209 Alais este prinsă în vremuri dificile. Papa lansează o cruciadă împotriva catarilor, a „hereticilor” declanşând un război în care se luptă creştin cu creştin din cauza unor teorii diferite, dar în esenţă aceleaşi. În toată această nebunie este prins la mijloc Graalul, totul se învârte în jurul lui. Fiecare creştin, din orice sectă ar fi îl caută, fiecare cu scop diferit, dar ştiind că reprezintă puterea vieţii dacă descoperă secretul.

  Vreau să vă spun că perioada acea cu vânătoarea de „heretici”, mie mi s-a părut extrem de violentă. Doamne… prin câte torturi au trecut unii şi câte chinuri. Toate acestea sunt prezentate de Mosse în cartea ei.

  Iar în timpul prezent, veţi vedea câţi îşi doresc puterea şi calcă pe cadavre să îşi atingă scopul. Cartea devine şi un incitant thriller.

   Ce legătură există între cele două femei din timpuri diferite?

  Alais trăieşte în Alice, ea a fost cea aleasă să ducă la bun sfârşit ceea ce cu peste 800 de ani în urmă încă nu se terminase şi secretul adevărat al Graalului să rămână în siguranţă, ascuns acolo unde îi este locul, în inima munţilor, în stâncile antice.

   Catarii nu s-au aflat niciodată în posesia secretului adevărat din Graal, numai Alais. Aceştia doar au protejat-o. Tind să cred că mulţi au fost schingiuiţi aiurea, dar este o perioadă de istorie şi acum nu mai avem ce să facem decât să citim şi să emitem teorii, fără nicio putere de schimbare.

   Nu lipsesc cele două poveşti de dragoste ale celor două femei. Vă asigur că sunt extrem de frumoase. A lui Alais este poate cea mai puternică deoarece ea trece prin pasiune, trădare, minciună, intrigă, complot. Acolo veţi descoperi o iubire care pe mine m-a emoţionat. Veţi citi voi!

  Sunt extrem de multe de povestit, dar vă las să desoperiţi singurei!

  Două poveşti împletite într-un singură. Dragoste, legende, religie, istorie, trecut şi prezent! Două femei despărţite de secole, dar unite se secretul Graalului.

   Aţi vrea să citiţi şi voi despre secretul adevărat al Graalului? Vreţi să aflaţi povestea lui Alais şi Alice?

  Credeţi că ceea ce a prezentat Mosse este adevăr 100% sau fantezie?

9 /10 puncte

logo_libris

Cartea Labirintul de Kate Mosse este oferită pentru recenzie de librăria online Libris. Cartea poate fi comandată de pe libris.ro şi beneficiaţi de transportul gratuit prin curier rapid indiferent de valoarea comenzii. Pentru a fi la curent cu noutăţile şi promoţiile periodice ale librăriei, vă puteţi abona la newsletter, dar puteţi urmări şi pe pagina de facebook.

Autor: Iasmy

Cărţi fantasy

Surse foto: Pinterest

18 COMMENTS

  1. Foarte frumoasa recenzia! Nu am citit inca cartea, dar am vazut ecranizarea- mini seria in 2 parti. Foarte tulburatoare povestea din trecut, dar a fost interesanta si cea din prezent.

  2. O recenzie foarte buna, care povesteste, tenteaza, ba, mai mult, convinge! locco_smiley_20
    Felicitari Iasmy! Mi-am luat amandoua cartile, si Labirintul, si Sepulcrul, in urma recenziei tale la Sepulcrul, sunt pe lista mea de lecturi anul acesta.
    Despre limba occitana am mai citit intr-o carte, in trilogia vrajitoarelor a lui Deborah Harkness…

  3. frumoasa prezentare iasmy!si mie mi-a placut labirintul foarte mult,parca mai mult decit sepulcrul

  4. Ella, tu ai fost familiarizata pt ca ai citit cartea cu vrajitoarele, dar eu fiind la primul impact nu prea stiam ce reprezinta exact. Sunt bune amandoua cartile,a doua mai emotionanta din cauza evenimente.

  5. Felicitari, Iasmy ! Suberba recenzie ! Abia astept sa citesc cartea, filmul este super ! locco_smiley_10

  6. Iasmy, sa stii ca ecranizarea este destul de reusita. Au fost cele absolut tulburatoare – arderea ereticilor .

  7. Prima oara cand am citit „Labirintul”, am crezut ca este corba despre „Maze runner” :)) apoi, am vazut coperta si numele autoarei. Foarte interesanta recenzia si, desi nu sunt mare fana a cartilor ce contin multa istorie, sper sa ii acord o sansa candva, intrucat imi pare ca merita.
    Ps: exista si ecranizare? Super!

  8. Mi-a plăcut mult mult recenzia!!! Trebuie neapărat să am cartea 🙂 Iasmy, prezentarea ta este realizată în așa măsură încât te animă, te determină să vrei să știi mai mult și mai mult din volum

  9. Deja am pus cartea la prioritati. Vreau de mult sa o citesc si acum recenzia ta m-a facut sa vreau si mai mult. E un subiect care ma atrage si sunt sigura ca romanul ar fi pe gustul meu. Felicitari, Iasmy! O recenzie super!

  10. Multumesc! Sa stiti ca merita citita, desi, dupa cum am spus este mai greoaie din cauza detaliilor istorice, legendelor, dar sunt foarte interesante. Are de toate: legende, istorie, religie, dragoste, razbunare, tradare, crime, tot ce doriti.

  11. Ei na!!!
    Convinsa de recenzia ta Iasmy. Sunt fascinata de gwnul acesta de carti . Sigur la prima comanda. Pfuiiiiiiiiii

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.