“Destinaţia perfectă a Sărbătorilor de iarnă este Casa lui Moş Crăciun, oraş Rovaniemi, provincia Laponia, Finlanda. Dacă nu ajungeţi, puteţi să îi scrieţi pe această adresă, cel mai cunoscut locuitor al Laponiei are aici oficiul poştal.”

Laponia, Ţara lui Moş Crăciun

   Pe fiecare dintre noi luna decembrie ne trimite cu gândul în regiunea situată în nordul Europei numită Laponia, ţinutul magic locuit de laponi, de unde Moşul vine încărcat cu daruri în fiecare an, aproape….

  Zona a intrat în anul 1966 sub incidenţa UNESCO datorită peisajului unic: zăpadă, renii, ceva elfi, un soi de ajutoare numite spiriduşi…un moş….

oarasul-de-zapadafinlanda

   Laponia se întinde pe suprafaţă a patru ţări, Rusia, Finlanda, Suedia şi Noevegia, iar majoritatea regiuni se găseşte la nord de Cercul Polar. Ţinutul cel mai vizitat de turişti în perioada sărbătorilor de iarnă este provincia Laponia, cea mai mare şi cea mai nordică regiune din Finlanda.

  Motivul pentru care acest ţinut este atât de vizitat în luna decembrie este faptul că, în tradiţia populară  Moş Crăciun îşi are reşedinţa aici iarnă, mai exact pe Muntele Ureche, din ţinutul Savukoski, iar vara locuinţa lui este pe insula Christmas.

    În acest ţinut magic, după miezul nopţii pe cer apare un spectacol de lumini denumit Aurora Boreală despre care locuitorii spun că sunt spirite care se plimbă pe cer.  Aurora Boreală este termenul  folosit iniţial de Galileo Galilei referindu-se la zeiţa romană  a zorilor, Aurora, şi la titanul care reprezenta vânturile şi anume, Boreas.aurora-boreala

 Curiozităţi despre Laponia:

“În Laponia, totul este acoperit de zăpadă începând din luna octombrie până în martie? “

“Acest ţinut mirific beneficiază de numai 5 ore de lumină zilnic, între ora 10:00 şi 15:00, iar temperaturile variază între +12 grade C ziua şi -40 de grade noaptea.”

“Timp de 52 de zile în Laponia, soarele nu apare pe cer absolut deloc, urmând că apoi să fie prezent pe cer timp de 67 de zile. Este vorba despre iarnă, respectiv vara polară, fenomen întâlnit numai în această parte a lumii.”

“Destinaţia perfectă a Sărbătorilor de iarnă este Casa lui Moş Crăciun, oraş Rovaniemi, provincia Laponia, Finlanda. Dacă nu ajungeţi, puteţi să îi scrieţi pe această adresă, cel mai cunoscut locuitor al Laponiei are aici oficiul poştal.”

“La sosire în Laponia, pe aeroport turiştii primesc haine termoizolante pe care le înapoiază la plecare.”

“ Plimbările cu sănii trase de reni şi câini Husky sau pescuitul la copcă sunt principalele atracţii ale turiştilor. Puteţi face un drive-test cu sania trasă de reni şi veţi primi un „Permis Internaţional de Conducere a Saniei Trase de Reni”.

“Sauna este una din tradiţiile finlandezilor, vechi de secole. Este considerată o lipsă de respect să refuzi invitaţia gazdei de a face saună. Se estimează că există peste un milion de saune particulare în Finlanda, la o populaţie de cinci milioane de locuitori.”

“Restaurantele de gheaţă sunt o adevărată provocare pentru turişti. Scaunele, mesele, chiar şi paharele sunt din gheaţă. La intrare, sunteţi întâmpinaţi cu băuturi calde şi prăjituri din turtă dulce. “

“ Cei curajoşi pot trai o experienţă unică dormind într-un iglu de gheaţă transparent.”

iglu

Legenda lui Moş Crăciun ( una dintre ele).

“Se spune că Moș Crăciun a existat demult și că era un bătrân care făcea jucării. Îi plăcea atât de mult acest lucru, încât le făcea pe tot parcursul anului, iar pe data de 25 decembrie el le vindea la un târg (le vindea foarte ieftin, pentru că oamenii nu erau prea înstăriți). Într-o zi, de Crăciun, pe drumul de întoarcere de la târg spre casă, bătrânul zărește la fereastră trei copii care nu primiseră nimic în acea zi specială.

Bătrânul vede că acei copii sunt trişti şi doreşte să le ofere ceva; nu mai avea nicio jucărie la el, pentru că era prima dată când le vânduse pe toate. Şi-a dorit atât de mult să le dea o jucărie în dar şi aşa, printr-o minune, pe fundul sacului a apărut una. În felul acesta, le-a făcut o bucurie copiilor. Atunci şi-a dorit să poată să facă jucării pentru toţi copiii, chiar şi pentru cei sărmani, care nu pot să-şi cumpere jucăriile mult visate. În faţa lui a apărut o căprioară rănită. Bătrânul a bandajat-o, iar aceasta, în semn de mulţumire, a făcut să apară renii şi sania. Straiele vechi şi zdrenţuite ale bătrânului s-au schimbat în unele frumoase şi roşii. Aşa a apărut Moş Crăciun.”

Crăciun fericit !

Surse: destinatii.info ; revistacarolina.ro ; alba24.ro/

13 COMMENTS

  1. Felicitari pentru articol, e super frumos si util! Stiu ca sunt inculta la geografie, dar eu credeam ca Laponia e o tara :))), nu o regiune intinsa pe 4 tari :))). Asa mai aflu si eu lucruri :)))) Hmmm, nu cred ca mi-ar placea acolo, doar 5 ore de lumina? Si la cat sunt de friguroasa sigur n-as refuza invitatia la sauna :))) Frumoasa si legenda cu Mos Craciun, n-o stiam.

  2. Woauuu,felicitari draga mea!citind articolul tau,m-am simtit din nou copil!
    Vreau si la aurora boreala,e ceva de vis privita pe viu!

  3. mi-a placut tare mult,frumos si util articol.felicitari iliuta! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  4. Mi-ai făcut seara mai frumoasă cu acest articol! Cu siguranță mi-aș dori să ajung si eu în orașul Moșului! 😀 Felicitări! locco_smiley_37

  5. Waw! Super materialul! Felicitări, Iliuța! Sper să ajung și eu în Laponia, în țara lui Moș Crăciun!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.