Le Viking Rose de Cristi Lavin

Titlul original: Le Viking Rose
Editura: Tracus Arte
Anul apariției: 2012
Număr de pagini: 286

    După ce am citit prima carte a autorului Cristi Lavin, Asasinul de la ultima pagină, am fost curioasă să răsfoiesc și alte cărți de-ale sale. Așa a ajuns în mânuțele mele cartea Le viking Rose; cartea, care, m-a dat un pic peste cap deoarece mi s-a părut puțin mai grea decât precedenta, întrucât începutul e sfârșit și sfârșitul e început.
    Despre Cristi Lavin am vorbit și data trecută așa că, acum, vom trece direct la acțiunea cărții. Evenimentele au loc în Bucureștiul anului 2012 și sunt povestite din prisma a două personaje: românul Cristi Lavin și norvegianul Gunnlaug Lavin. Romanul este împărțit în două.
    Prima parte intitulată „( Ba ) Bel Ami – un caz neelucidat” ne prezintă trăirile lui Cristi care în acea vreme era bibliotecar la Biblioteca Națională din București și falsifica documente importante ale istoriei noastre, pe care apoi le vindea la prețuri exorbitante. Se crease o mafie în jurul acestei „meserii” și pentru că se vindeau destul de bine, Cristi mai încerca uneori să lucreze și pe cont propriu.
    Toate lucrurile i-au mers bine până într-o după masă când la bibliotecă apare un italian cerând Codex Aureus – un document foarte vechi ce se presupune că ar fi fost scris de însuși Țepeș. Fiind refuzat, italianul apelează la vânzătorul ambulant de raci, căreia îi oferă o sumă mare de bani în schimbul acelui document. Cristi, descoperă țiganul și îi dă planul peste cap. Nu fură acel document dar decide să-l falsifice pentru a lua el banii de la cel care îl voia cu atâta ardoare.
    „M-am apropiat de vitrină. Mâinile mi se umeziseră. Să-l fur?! Mai bine nu! Dar furtul e ca un drog. Îl simțeam, furnicându-mi degetele, vâjâindu-mi în urechi. Ți se urcă la creier, iar înainte să pui mâna pe pradă ești săgetat de sentimentul sacrosant că nu vrei altceva pe lume, decât acel obiect, care e o prioritate absolută.”
    În urma conversațiilor avute cu italianul (aflase între timp că se numește Giussepe) urma să se întâlnească cu el în baia Gurvenului pentru a face schimbul. Cristi trebuia să-i dea un fals în schimbul căruia urma să primească 4000 de euro. Însă își făcuse un alt plan: urma să rămână atât cu manuscrisul cât și cu banii.
    Lucrurile nu au mers așa cum au vrut pentru că în urma acelei întâlniri Giussepe a murit iar Cristi era acum căutat pentru crimă dar și pentru furtul manuscrisului. (Cum asa? Doar Cristi îl lăsase la locul lui, nu? )
    Disperat din cale afară, a decis să apeleze la Radu și la ceilalți colegi ai lui cu care lucra. Însă mâna i-a fost retrasă imediat deoarece colegii lui considerau că au fost înșelați și-l vedeau pe Cristi doar un parvenit dornic de avere. Totuși i-au propus să plece la Oslo pentru că acolo nu avea să-l caute nimeni dar asta, nu înainte de a falsifica adevăratul Codex Aureus.
    A doua parte a romanului, „(Duș) Manie intimă – un caz elucidat”, pare a fi de fapt începutul acestei cărți căci dacă nu o citești rămâi în aer cu acțiunea și nu ai de unde ști de unde a pornit totul. Până să ajung aici mă tot întrebam ce căuta acel italian în România? De unde știa el punctul țintă? Misterul mi-a fost elucidat o dată cu parcurgerea acestei părți.
    Gunnlaug Lavin este norvegian și a venit tocmai din Oslo pentru a se răzbuna pe români și pe România; asta după ce s-a căsătorit cu Cristi și l-a scurt timp a fost părăsit. De când venise în România nu mai auzise de Cristi dar își dorise să se răzbune cu orice preț  pe români.
    „Nu am venit de plăcere, ci am venit cu o misiune. Vreau să distrug România. În acest scop am înființat grupul subversiv Bulina Roșie.”
    Singurul scop al lui Gunnlaug era să își lase amprenta, adică Bulina Roșie, în locurile cel mai des frecventate de români. Își dorea să privească frica lor referitor la acele locuri. La lejeritate cu care le ocoleau, discriminându-le.
    „Urmează aceeași serie de discriminări: respectivele imobile sunt ocolite de cumpărători, prețurile pe la care le poți obține pe ele sunt de rahat, iar cei care locuiesc în ele vor suferi prejudicii, nu vor fi despăgubiți.”
    Aceste lucruri murdare nu le-ar fi putut face singur așa că, a profitat de nenorocul unor tineri români și și-a creat propriul grup destinat răzbunării.
    I-ar fi fost bine așa cum era dacă nu ar fi fost sunat de Giussepe și nu i-ar fi propus să participe la furtul Cordex-ului. S-ar fi îmbogățit pe neașteptate și nu ar fi trebuit să mai stea în România. S-ar fi putut căsători cu Sorin și ar fi putut fi fericit. Părea un plan bun.
    A început să aibă îndoieli atunci când a fost sunat de Giussepe care i-a cerut împrumut 4000 de euro. A spus că țiganul se răzgândise și că dorea mai mulți bani deoarece documentul acela valora o avere. Suspicios din fire, Gunnlaug propune să se întâlnească și el cu ei în clădirea Guvernului. Ajunsese însă, prea târziu. Banii fuseseră luați și Giussepe rănit. În brațele lui era aruncat Cordexul. Gunnlaug știa să recunoască un fals așa că atunci când și-a dat seama că a fost înșelat și lăsat fără bani, nu a ezitat să-i taie gâtul și să-l lase într-o baltă de sânge.
    De la știri a aflat că cel care l-a părăsit în Oslo, îi dejucase planurile și îl lăsase falit și în România. Sfârșitul? Îl veți afla singuri dacă veți citi romanul!
    Mi-a plăcut! E o carte grea care necesită atenție pentru a înțelege trăirile lui Cristi și a personajelor adiacente. O carte nu foarte ușor de digerat, dacă nu ești obișnuit cu stilul și mai ales dacă ești „homofob”. E o carte în care relația bărbat – bărbat e des întâlnită.
    Dacă vă pasionează acest gen de lectură, eu o recomand cu drag!

Citate care mi-au atras atenția:
„Libertatea mea de mișcare era măsura vinovăției lor.”
„Nu te puteai bucura de companie vreodată, dar puteai să vezi tot timpul  oameni.”
„După ce au distrus iubirea, își dau seama că nu mai pot să pună nimic la loc.”

Cartea Le Viking Rose este oferită pentru recenzie de autorul Cristi Lavin.

11 COMMENTS

  1. O recenzie frumoasa, felicitari. Nu este genul de carte care sa imi fi ajuns pana acum in maini, insa in urma recenziei, mi-a atras interesul, poate chiar o voi citi la un moment-dat.

  2. Subiectul este unul aparte. Insa nu stiu (inca 🙂 ) daca ma aytrage atat de mult incat sa o trec pe lista. Maine multe se pot schimba ;).
    Oricum, felicitari pentru recenzie si pentru recomandare 🙂

  3. felicitari pentru recenzie!eu am sa trec cartea pe lista,chiar m-ai facut curioasa. locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  4. Felicitari pentru recenzie! Din pacate cartea nu ma atrage atat de mult pe cat mi-as dori.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.