marat-iubirea-are-spini

Marat. Iubirea are spini de Nataşa Alina Culea-recenzie

Editura: ePublishers
Număr pagini: 247

   Natașa Alina Culea s-a născut într-un oraș de la malul Dunării, în Tulcea, într-o familie mixtă de ucrainieni și polonezi. A plecat de acasă la 14 ani, și a locuit timp de 15 ani în București. După cum declara, ”Am fost o cititoare înrăită până când m-am decis să încep să scriu la rândul meu.” Primul ei roman, lansat anul trecut în noiembrie, a fost ”Natașa, bărbații și psihanalistul”, o carte despre impactul bărbaților din viața Natașei. Marat. Iubirea are spini, a doua carte a scriitoarei – lansată anul acesta – promite să redefinească conceptul de iubire și să răstoarne topurile cărților de dragoste ale literaturii românești și nu numai. ”Marat există, asta este ceea ce pot spune. În carte, el este un ideal către care tinde orice femeie, în realitate Marat este… un ideal către care tinde orice femeie.”

   La Beijing, în anul 2000, cu cîteva zile înainte de Crăciun, într-un restaurant rusesc, Alina îl întâlnește pe Marat. Un singur dans, pe ritmuri de trandafiri sălbatici – și viața lor se schimbă pentru totdeauna. Din păcate, destinul i-a adus împreună într-un moment nepotrivit, iar Alina este pusă în fața unei decizii ce îi răvășește sufletul. Moralitate sau iubire? Ce faci, atunci când, indiferent ce decizie ai lua, viața ta nu va mai cunoaște liniștea?

   Am citit această poveste sedusă de intensitatea trăirilor eroinei, cucerită de emoția ce făcea rândurile să ardă… Un roman sensibil, muzical ca o poezie și cursiv ca o apă – uneori limpede, de cele mai multe ori tulbure, dar niciodată lină în curgerea ei. Este o poveste pe care nu doar am citit-o, ci am simțit-o și trăit-o alături de protagonista ei.

   Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva Alinei, o tînără frumoasă, delicată, interiorizată și timidă. Locuia împreună cu iubitul ei, Denis (”un tânăr practic și organizat, dedicat lucrurilor concrete”), aveau împreună un câine, și ducea o existență liniștită și fericită în ignoranța ei: nu-și descoperise marea iubire, dar nu știa acest lucru și, până aproape de finalul cărții, m-am întrebat dacă nu era de preferat să rămână așa…

   Totul s-a schimbat odată cu o călătorie în China, unde Alina pleacă în locul lui Denis, în interes de afaceri, împreună cu o prietenă, Luana, pentru o săptămână. Era entuziasmată la acest gând, cu exuberanța celor douăzeci și doi de ani abia împliniți.

Nu este incredibil ca prima călătorie în afara țării să fie în China? Acel ținut îndepărtat cu dragoni înaripați, orezării întinse și clopoței de vânt, acel ținut la care am am visat adesea, copilă fiind, cu imaginație născând dorințe nomade. În mintea mea, China miroase a ceai de iasomie servit în cești de porțelan delicat, are culoarea drumului roșu al mătăsii”.


imagine   Călătoria cu avionul a fost o încântare, atât pentru Alina, cât și pentru mine, care am însoțit-o bucuroasă prin paginile cărții, ca o îndrăgostită de călătorii ce sunt. Zborul pe deasupra Moscovei a făcut-o să viseze cu ochii deschiși la dorințe care o răscoleau ca o premoniție, deși ea nu era conștientă pe atunci de acest lucru…”Râvnesc să ajung în Rusia! Vreau să văd Moscova, Sankt Petersburg, aurora boreală și Siberia, toate, toate în anotimpul iernii nemiloase în care nopțile sunt fulgerate de urlete de lupi flămânzi, ce-și strigă patimile către luna palidă, pe jumătate acoperită într-o ceață densă de culoarea fricii”.

   Din acest punct de vedere, romanul mi-a depășit toate așteptările. M-am plimbat prin China, am vizitat Beijing în ajunul Crăciunului, și, mai apoi, în ajunul Anului Nou chinezesc, am cunoscut oameni cu obiceiuri și tradiții frumoase și atât de inedite pentru noi. M-am îmbătat de culorile, mirosurile și armonia acestui îndepărtat și fascinant ținut.

   Într-una din seri, Alina o însoțește pe mult mai emancipata Luana la un restaurant rusesc, unde un tânăr a venit pe neașteptate la masa lor. Era o veche cunoștință a Luanei, însoțit de unchiul său, cu doar câțiva ani mai mare. Erau din Azerbaidjan, dar locuiau la Moscova și se aflau tot în interes de afaceri. S-au făcut prezentările, într-o engleză nesigură, întrucât niciunul nu o vorbea la un nivel avansat.

Tipul înalt s-a ridicat în picioare și mi-a întins mâna, spunându-mi simplu:
Marat.
Preț de o secundă, mîinile noastre s-au atins electrizant.
Alina.

Eram așezată față în față cu Marat, dar nu îl priveam, insistam să mă uit către farfuria goală sau spre fereastră. Nu mă interesa Marat, deși eram uimită să văd un bărbat atât de frumos, care părea deprins dintr-un vis senzual de copilă ce-și descoperea propriul erotism...”

trandafir   A doua seară, se întâlnesc din nou cu toții, la același restaurant. Alina și Marat au dansat pe acordurile unei superbe melodii, ”Milion alyh roz”, care spunea povestea înduioșătoare a unui tânăr pictor îndrăgostit de o actriță celebră, care, pentru a o cuceri, își vinde puținul avut ca să-i poată dărui un milion de trandafiri.

   Cu dansul acela, totul s-a schimbat pentru amândoi…
   Alina se îndrăgostea de Marat, împotriva propriei voințe și rațiuni!
   Marat, la fel de îndrăgostit, o caută în aceeași seară la hotel, oferindu-i un imens buchet de trandafiri roșii. O invită la plimbare și o roagă să rămînă cu el…pentru totdeauna!

   Prinsă în capcana propriei moralități și corectitudini, simțind că nu are ”dreptul” să îl înșele pe Denis, Alina refuză.

  ”Am știut atunci că orice decizie are urmările ei…eu va trebui să învăț să trăiesc cu jumătate de suflet, pentru că cealaltă jumătate rămăsese cu el, închisă într-o poveste cum nu a mai fost, o poveste cu doi protagoniști care își vorbeau cu inima, ca în filmele multe.

   A revenit în țară, la Denis și la viața de dinainte, dar nimic nu mai era la fel. Nu îl poate uita pe Marat, care s-a transformat într-o obsesie și i-a acaparat viața. Purta în permanență cu ea unul din bobocii de trandafiri pe care el i-l oferise.

   Cea care o înțelege și îi este alături este Alessia, o stewardesă pe care o cunoscuse în timpul zborului de întoarcere în țară și care îi devine cea mai bună prietenă. Mi-a plăcut Alessia, este un personaj bine conturat și credibil. Mi-a plăcut foarte mult prietenia lor – ce a dăinuit peste timp – discuțiile pe care le purtau, secretele pe care și le împărtășeau și susținerea necondiționată pe care și-o ofereau una alteia.
Au trecut cinci ani…Alina era tot împreună cu Denis, și tot cu gândul și sufletul la Marat!

  Într-o seară de februarie, Denis o roagă din nou să se ducă în China în locul lui. Bulversată de perspectiva – puțin probabilă, dar posibilă, de a-l reîntâlni pe Marat – Alina acceptă. De această dată o însoțește Alessia.imagine (2)
   S-a cazat la același hotel și a luat masa seară de seară la restaurantul rusesc…dar degeaba!
   Mi-a plăcut descrierea Beijingului în ajunul Anului Nou chinezesc, unde am fost martori la sărbătoarea lampioanelor: ”Pe cer zburau mai multe lampioane lansate de chinezii ce sărbătoreau, o boltă în care puteai adăuga stele arzătoare după bunul tău plac. Era ceva magic în atmosfera creată și nu era nevoie să fii chinez pentru a înțelege frumusețea obiceiurilor.

   La întoarcere, are parte de încă o dezamăgire, pe care ea însăși o provoacă: refuză cererea în casătorie a lui Denis, iar faptul ca l-a rănit, o doare cumplit. Fuseseră împreună șapte ani.

  Ajunsă o fotografă de succes, începe să fie tot mai des plecată, în diferite părți ale lumii, își vede realizat visul de a călători, însă nimic nu-i aduce împlinirea. Iubirea este predestinată și are chipul lui Marat. Nimic altceva nu mai conta, nimeni nu putea s-o facă să treacă peste această convingere autoimpusă, iar faptul că nu a recunoscut miracolul iubirii când l-a avut în propriile mâini ajunge să o bântuie, aducând-o la un moment dat pe marginea prăpastiei. Pentru a-i da o motivație, Alessia îi propune să organizeze o expoziție fotografică la Moscova, poate va tenta soarta. Încântată de idee, conștientă de pespective – Moscova fiind orașul unde trăia Marat – Alina se implică cu tot sufletul în acest proiect.

”Alesesem atât fotografii de detaliu, peisaje, cât și portrete, toate purtând amprenta unei ierni veșnice ce sălășluia în inima mea de unsprezece ani, o iarnă în care zăpada păstra urme de sânge și trandafiri. Zăpada avea culoarea iubirii, închisă într-o veșnicie înghețată, în memoria eternă a universului.”

   Mă opresc cu greu din povestire, pentru a vă invita să descoperiți singuri deznodămîntul acestei copleșitoare povești de iubire. Să fie oare iubirea predestinată? Să fie un timp și un loc pentru a ni se arăta? Putem influența sau tenta soarta?

   Vă veți pune toate aceste întrebări, iar răspunsul îl va găsi fiecare în el însuși.

    Eu pot să afirm în final doar atât: Iubirea are spini, într-adevar, dar sunt un preț mic de plătit pentru a-i putea culege trandafirii, ca simbol al împlinirii ei!

Mulţumesc autoarei Nataşa Alina Culea pentru oportunitatea de a descoperi cartea Marat: Iubirea are spini. Activitatea autoarei poate fi următiră pe blogul personal sau pe pagina oficială de facebook

Cartea pot fi comandată din librăriile online.

Autor: Oli

22 COMMENTS

  1. Superba recenzie! Ai reusit sa-mi transmiti toate emotiile pe care le-ai simtit citind cartea. Vreau sa o citesc si eu, cred ca ma va incanta la fel de mult ca si pe tine.

  2. Ella, o recenzie deosebita! Pur si simplu mi-a dat fiori. Asa ca, nu pot decat sa-mi inchipui cum este cartea! Am trecut-o pe lista!

  3. Oli, iti multumesc de aceasta recenzie , ai reusit cu aceasta recenzie deosebita sa ma determini sa-mi comand cartea pe loc . intre timp stau si ascult si melodya pe YouTube

    • Am trecut Marat pe lista dorintelor. Cuvintele tale, m-au determinat sa urgentez lectura. Multumesc pentru ca ai reusit sa transmiti emotia Alinei.

  4. Oliviana, recenzia ta este una dintre cele mai frumoase pe care le-am citit de-a lungul timpului. Felicitari pentru aceasta recenzie pe care eu o consider mai presus de cuvinte! In fiecare saptamana iti astept cu nerabdare recenzile! locco_smiley_10

  5. Multumesc pentru aprecieri! Ma bucur ca v-a placut ceea ce am scris. Am incercat sa transmit emotia pe care mi-a dat-o citirea acestei carti, o carte care m-a surprins intr-un mod neasteptat de placut. Mi-a atins o coarda sensibila si am rezonat cu ea!

  6. Imi doresc de mult sa citesc aceasta carte, Probabil va amintiti cand am cerut pe fb mai multe informatii referitoare la aparitia cartii. Recenzia este pur si simplu minunata. Poate voi avea ocazia sa castig aceasta carte la concurs. Daca nu, cu siguranta o voi achizitiona.

  7. Multumesc de apreciere Daniela! Ma bucur ca ti-a placut recenzia, am incercat sa transmit ce m-a emotionat pe mine la aceasta carte, care iti va placea cu siguranta!

  8. Frumoasa recenzie, bine scrisa si documentata. Am citit cartea. A meritat cat am asteptat livrarea ei. o recomand tuturor femeilor cu sufletul frumos

  9. Din ce punct de vedere ţi s-a părut bine documentată? Cu privire la cultura Chinei sau la ce? Povestea în sine ar fi putut fi frumoasă (fără acesl sfârşit) dar modul în care e scrisă lasă mult de dorit.

  10. Din punctul meu de vedere, nu am de ce sa incerc sa te conving. O carte pentru femei cu suflet frumos, asta am scris mai sus, nu pentru femei care tin sa se contrazica cu altii pe site-uri ca activitate recreativa

  11. Nu caut sa ma contrazic cu nimeni. Am citit cartea de curand si am fost curioasa sa vad daca au mai citit-o si altii. Acum imi dau seama ca spui ca recenzia e bine documentata, eu am crezut initial ca te referi la carte si de asta nu intelegeam de unde reiese treaba asta.

  12. Cartea nu este despre China, nu este un documentar, s-a tinut sa se puncteze povestea de iubire, ceea ce este de inteles. Recenzia este foarte bine scrisa, la randul ei. Nu incerc sa conving pe nimeni, asa ca am terminat ceea ce aveam de spus

  13. Am citit cartea 🙂 . Mi-am propus sa inceo anul 2017 cu un autor roman si ma felicit 😉 ca mi-am ascultat instinctul. Prima carte a fost „Marat” dar eu o am in formatul nou editat de catre editura Librex.
    Am facut cunostinta cu stilul Natasei Alina Culea atunci cand am citit „Natasa, barbatii si psihanalistul”iar de atunci mi-am propus sa am toate cartile ei….ceea ce am si reusit 😉 .
    „Marat” m-a dat pe spate, m-a bulversat. Inca sunt 🙂 .O poveste minunata, bine scrisa. Atata de bine incat pe tot parcursul lecturii am simtit si trait fiecare emotie a Alinei . Desi la inceput mi-am spus ca alearga dupa himere, pe parcurs mi-am dorit sa isi intalneasca dragostea.
    O poveste despre iubire, destin, alegeri.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.