Povestea curge fluent, cu un fir epic presărat cu imagini descriptive, cu o atenție specială detaliilor... aceste detalii care alcătuiesc imagini pline de emoție

Măști ale sufletului de Diana Petcu

Editura: Adenium
Număr pagini: 260
Anul apariției: 2015

        Suntem – deși ne e greu să recunoaștem – ascunși sub protecția unor măști pe care ni le așezăm pe suflet atunci când luăm contact cu ceilalți. Sufletul nostru, așa cum e el în realitate, stă mai mereu acoperit de masca protectivă, pentru că altfel, in vâltoarea lumii în care trăim, sufletele neacoperite devin vulnerabile și ușor de rănit, dar se pot – la fel de repede – ridica din propria cenușă, pentru a deveni mult mai puternice. Ne învață asta o scriitoare cu un stil suav, coerent și clar, pictat parcă de penelul unui iscusit artist care știe cu măiestrie cum să îmbine intensitățile de culoare… și o face foarte bine, din moment ce, odată ce ai trecut pragul cărții sale, nu mai e cale de întoarcere.petcu diana

       Diana Petcu este elevă în clasa a X‑a la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași. Încă de la vârsta de 5 ani și-a fructificat talentul muzical și a câștigat premii importante, atât naționale cât și internaționale. A făcut parte din proiectul „BCR Speranțe”, în intervalul 2010‑2013, proiect în urma căruia a primit susținere în pregătirea sa pentru canto – muzică ușoară. A luat parte, în perioada 2012‑2013, la trei festivaluri internaționale, fiind, de altfel, unică reprezentantă a României în Letonia, Macedonia și Ucraina. La fiecare participare a obținut premiul întâi. Inspectoratul Școlar Județean Iași și a Palatul Copiilor Iași au organizat gale de excelență în anul 2013, unde Diana Petcu a obținut două premii de excelență. Tot inspectoratul Școlar Județean, în anul 2015, în colaborare cu Compania E.ON România, în cadrul proiectului „10 elevi de nota 10” a ales-o printre premianți pe Diana Petcu. În același an a primit și diploma de șef de promoție din partea Școlii Gimnaziale „Ștefan Bârsănescu”.

        În romanul „Măști ale sufletului”, tânăra Diana Petcu reușește să intuiască un lucru esențial, pe care noi, adulții perioadei actuale îl pierdem adesea din vedere: faptul că dincolo de măștile pe care existența ne determină să ni le punem, există suflete… iar aceste suflete pot avea traiectorii spectaculoase, pot fi slabe și pot părea fără speranță, dar se pot ridica și pot deveni puternice.
Primele pagini ne fac cunoștință cu Melina – o fetiță care pare părăsită și care caută, în orice străin, ființa caldă a mamei sale… însă citind mai departe, povestea nu e despre căutarea mamei, ci despre căutarea propriei personalități, despre trecerea personalității prin diferite stadii de evoluție, de la starea inițială de neputință, până la starea de putere deplină. Pentru Melina, viața nu e o înșiruire de ani, nici de evenimente… e o traiectorie, o transformare, o trecere de la o fază la alta. Nimic nu e ușor, nimic nu pare gratuit în existența Melinei, totul e o luptă și în procesul acesta al eternelor lupte, ia naștere o personalitate puternică.

     Ajunsă la liceu, Melina descoperă un grup spre care simte o atracție inexplicabilă. Dintre toți elevii liceului, ea e singura capabilă să-i vadă pe cei din grupul Măștilor. Iată câteva cuvinte descriptive ale grupului:
„Propria noastră existență e bizară. Putem trăi fără să bem apă, să mâncăm și să respirăm. Toate sunt opționale”.
„La fel e și cu plânsul. Ar fi nevoie de o tragedie insuportabilă ca să ne facă să căutăm în adânc o lacrimă”.
„Nu poți omorî pe cineva și nu poți învia pe cineva. Acestea sunt singurele opreliști”.

     După ce este admisă ca membru al acestui grup, ea devine liderul Măștilor, iar misiunea lor devine și misiunea ei. Odată cu aderarea la acest grup și cu postura de lider, Melina realizează că are o altă viziune asupra trecutului său, descoperă laturi noi ale personalității sale, devine mai sigură pe ea și mai puternică. Legătura dintre ea și Măști devine nu doar bine închegată, ci chiar imposibil de dezlegat. Și nici nu se poate altfel, pentru că misiunea Măștilor este aceea de a regăsi modalitatea de întoarcere spre sine, de integrare în iubire, de redescoperire a esenței sufletului. Măștile, contrar semnificației cuvântului în sine, nu sunt altceva decât niște elemente de descoperire a adevăratului sine.
Aderarea la grup nu e lipsită de dificultăți; e nevoie de adaptare, de cunoaștere, de conștientizare că există compatibilități și incompatibilități ale caracterelor: „Era ideea perfectă. O misiune în compania celor mai încăpățânate Măști ale grupului avea să-i ofere Melinei posibilitatea de a-i înțelege cum să-i abordeze”.

        Nu voi dezvălui mai mult din metamorfoza personalității Melinei, spun doar că este o carte care emană sensibilitate. Stilul este unul lejer, diafan, transmite emoție: „Nu rămânea nimeni să-i asculte povestea. Oamenii sunt cruzi și nepăsători. Îți zâmbesc cu milă, dar își văd de treaba lor. Melina știa asta, poate chiar prea bine și se întreba de ce numai în ochii cerului vedea umanitate, nu și în ochii acelora care puteau face ceva”.

      Povestea curge fluent, cu un fir epic presărat cu imagini descriptive, cu o atenție specială detaliilor… aceste detalii care alcătuiesc imagini pline de emoție: „Cu nasul lipit de sticlă urmărea mișcarea dezordonată a fulgilor prinși în furtună. Nu îl aștepta pe Moș Crăciun, pentru ea acesta nu exista. Mama ei plecase de acasă și o lăsase singură, dăruindu-i un sărut pe obraz, dulciuri și promisiunea că anul viitor avea să fie mai bine”.

      Sentimentul pe care l-am avut atunci când am citit cartea, a fost acela că am pătruns în gândurile unui adolescent cu o imensă dorință de afecțiune… și mi s-a reconfirmat un adevăr din ce în ce mai uitat în zilele noastre, acela că fiii și fiicele noastre au nevoia primordială de prezența noastră. Nu… dulciurile sau săruturile aruncate superficial pe frunte printre promisiuni, nu sunt suficiente pentru ca relația părinte-copil să fie una eficientă. E nevoie de apropiere, de prezență… e concluzia pe care am dedus-o din fiecare rând scris în această carte.

       Cartea Dianei Petcu nu este doar o lectură de calitate, ci și o lecție de viață, iar în final, țin să subliniez că veți fi fascinați chiar de la primele rânduri și garantez că n-o să lăsați cartea din mână, pentru că odată deschisă poarta spre lumea aceasta, veți dori să aflați totul despre universul Măștilor!

editura-adenium-logo

Cartea Măști ale sufletului de Diana Petcu poate fi comandată de pe site-ul Editura Adenium.

Autor: Rodica Puşcaşu
***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

12 COMMENTS

  1. Frumoasa recenzie. Felicitari pentru recenzie, dar, mai ales, felicitari tinerei scriitoare! Cred ca este o carte minunata, pe care mi-ar place sa o citesc.

  2. felicitari rodica!cred ca sensibilitatea si sufletul tinerei scriitoare s-au mulat cumva pe sensibilitatea ta.
    recunosc ca mi-ar placea s-o citesc. locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  3. Mulțumesc celor care au citit recenzia și au apreciat-o. Este o carte foarte frumoasă și abia aștept să citesc și alte cărți scrise de Diana Petcu!
    Diana, mult succes în continuare!

  4. O carte care sigur mi-ar plăcea s-o citesc. Felicitari pentru recenzie. Se vede ca ți-a placut

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.