Meniu: (bruschete cu verdeaţă, ciorbă-Năcreală sau sârbuscă,tort cu morcovi)

1.Aperitiv: bruschete cu verdeaţă

-feliuţele de pâine le prăjim, le ungem fierbinţi cu untură (fie de pasăre fie de porc), sărăm puţin şi presăram deasupra verdeaţă tăiată mărunt
-verdeaţă poate fi: pătrunjel sau mărar sau ambele tăiată fff mărunt

2.Ciorbă- Năcreală sau sârbuşcă/sârbuşcă –specifică pentru nordul Moldovei (Alexandra Ali):

  Se face cu zer de oaie la origine. Adică zerul de la laptele de oaie. Dar merge şi cu laptele prins/bătut (merge mai bine cel făcut în casă, căruia noi îi zicem chişleag – are şi laptele şi zerul).
Ingrediente:
Cartofi
Ceapă
Morcov
Ardei gras
Verdeţuri (lobodă, ţelină, leuştean, pătrunjel, mărar)
Facultativ se pot pune şi păstăi verzi, mazăre, fidea (dar puţin din fiecare sau puţin din câte un ingredient anume, excluzând celelalte)
1,5 litri de lapte prins/zer
250-300 gr smântână
Cum o fac eu: cartofii curăţaţi şi spălaţi, tăiaţi cuburi de maxim 2 cm, la fel şi morcovul, ceapă tăiată ceva mai fin, ardeiul (care poate fi şi opţional) se taie şi el cubuleţe.
Într-o oală se pun la fiert toate legumele cu vreo 2 litri de apă. Când sunt fierte, se adaugă zerul/laptele prins (neapărat acrişor şi nu dulce). Se pune cam jumătate din cantitatea de verdeţuri tocată, nu neapărat prea fin. Se mai lasă un clocot sau două şi apoi se ia de pe foc, se adaugă restul de verdeţuri şi smântână. Se poate mânca alături de ceapă verde sau ceapă roşie, la temperatura camerei, călduţă, dar, cel mai bine, merge rece cu o bucăţică de mămăliguţă rece şi ceapă. (Perfectă pentru zilele călduroase)

3.Cartofi la cuptor cu cârnaţi:

-curăţaţi cartofii îi tăiaţi felii mai groase chiar în 4 dacă nu sunt prea mari, îi puneţi în tavă
-condimentaţi cu piper (multicolor), vegeta, boia, cury, nu puneţi sare să nu fie sărat cârnatul
-cârnaţii îi tăiaţi bucăţi mai mari (cam ca şi crenwustii) şi-i puneţi între cartofi
-dacă, cârnaţii nu sunt unşi puneţi puţin ulei (eu tai şi o felie sau două de slănină în loc de ulei şi-o pun în tavă)
-puneţi apă să acopere cartofii şi băgaţi la cuptor
-serviţi cu murătură sau salată de roşii

4.Tort cu morcovi (Alexandra Ali):

-Tort cu morcov (blat de casă)
După cum urmează:
o cană de făină
o cană de zahăr
4 ouă (temperatura camerei)
4 morcovi mari, raşi prin răzătoarea mică (sau 6 dacă sunt ceva mai mici)
2 linguriţe de scorţişoară
esenţă de vanilie
un plic zahăr vanilinat
un plic praf de copt
un praf de sare
facultativ, se poate adaugă şi pireu/gem de mere/zarzăre (eu am ales gemul de zarzăre pentru că este mai acrişor)
Într-un bol înalt am bătut spumă ouăle cu zahărul, până compoziţia s-a deschis la culoare şi a devenit că o crema. Am adăugat zahărul vanilinat şi gemul de zarzăre, circa 250 – 300 gr.
În alt vas am amestecat cu un tel cană de făină cu sarea, scorţişoară şi praful de copt, pe care apoi le-am încorporat treptat în ouăle bătute. La sfârşit am adăgat şi morcovul ras şi am amestecat foarte bine pentru a uniformiza compoziţia.
Pentru că nu am avut o tavă rotundă, am luat ceaunelul, l-am uns cu unt şi am tapetat cu făină, apoi am turnat compoziţia în el. Cuptorul trebuie să fie încălzit în prealabil, la 180 grade (sau la mare, la un cuptor obişnuit ca al meu). Se coace timp de 40 de minute, după care se lasă la răcit, în tavă, şi abia apoi se scoate din tavă.

unnamed
La crema, am făcut 2 din comerţ: ciocolată şi lămâie. Dar se poate mânca blatul şi pe post de chec, numai pus într-o formă dreptunghiulară şi tăiat feliuţe.

unnamed (2) (2)

Poftă Bună!chef

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

5 COMMENTS

  1. Cartofii la cuptor cu carnati imi face cu ochiul . Imi place si combinatia 😉 iar cu acreala este delicios. Multumesc Arci !

  2. Fetelor, voi continuati sa ma tentati cu bunatati! Nu ma tenteaza ideea de a manca tort de morcovi (cred ca e doar o idee preconceputa de refuz sa incerc macar), dar arata asa delicios si tentant!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.