Meniul nr. 41 (salată de crudităţi, ciorbă de fasole verde, friptură de pui cu ghiveci, prăjitură rapidă cu mere)

1. Aperitiv: salată de crudităţi

-2-3 castraveţi îi curăţăm, îi tăiem felii subţiri, îi punem într-un bol cu puţină sare
-3-4 roşii le tăiem într-un castron felii sau cubuleţe (dacă doriţi puteţi să le curăţaţi de coajă)
-1-2 ardei curăţaţi şi tăiaţi felii subţiri
-în castronul cu roşii adăugăm ardeii, castraveţii (puşi în prealabil în strecurător şi spălaţi cu un jet de apă), 1 legătură de mărar sau pătrunjel tăiate mărunt
-adăugăm 1 cutie mică de smântână şi cam 150 gr brânză telemea dată pe răzătoare (sau tăiată cubuleţe mărunte), punem puţin piper şi dacă mai e necesar puţină sare
-salata e mai gustoasă dacă o facem din timp şi-o lăsăm să stea la rece măcar 1 oră
-opţional dacă vă place puteţi pune şi 1 cutie de porumb

2. Ciorbă de fasole verde

-1 kg fasole verde
-2 morcovi, 1 pătrunjel, 1 păstârnac curăţate şi date pe răzătoarea fină, se călesc într-un pic de ulei, adăugăm păstăile (curăţate), apă, condimente (sare, piper, curry, opţional boia dulce, praf de chimen)
-când ciorba e aprope gata adăugăm un amestec de verdeaţă: pătrunjel, leuştean, ţelină, tarhon, opţional şi mărar, tăiate mărunt
-lăsăm câteva clocote şi adăugăm 1 cutiuţă mică de smântână

3. Friptură de pui cu ghivecifriptura de pui cu ghiveci

-pentru friptură, alegem bucăţile de pui pe care le dorim (eu am făcut pulpe) le condimentăm bine (sare, piper, curry, puţină boia dulce, praf de chimen, puţin oregano şi cimbru, un pic de praf de coriandru) le punem în tavă cu apă cât să le acopere şi le punem la cuptor, până sunt gata
-pentru ghiveci tăiem 1-2 cepe felii subţiri, 1-2 ardei felii subţiri (sau bucăţele mici) şi 1-2 roşii curăţate de coajă şi tăiate bucăţele
-le călim puţin cu ulei, adăugăm condimentele care ne plac şi puţină apă şi lăsăm să fiarbă
-putem pune în ghiveci orez, cartofi tăiaţi cubuleţe, sau ou bătut;
– al meu este cu orez.

4. Prăjitură rapidă cu mere

-2 kg de mere curăţate, date pe răzătoare, le punem într-o cratiţă cu zahăr după gust şi scorţişoară şi le lăsăm să se călească puţin până scade apa
-1 pachet de foi boromir (ca cele pentru crèmes) şi 1 plic mare (60-80 gr. vahar praf vaniliat (Dr. Oetker)
-punem o foaie aşezăm compoziţia fierbinte de mere, punem a doua foaie (tăiată bucăţi înainte) şi lăsăm să se răcească
-când este rece o pudrăm bine cu zahărul praf.

Poftă Bună!chef
Review overview
5
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

14 COMMENTS

  1. Nu prea ma am cu bucataritul, dar am sa incerc si eu candva friptura de pui cu ghiveci. Sunt curioasa daca o sa-mi reuseasca 🙂 Arci, esti o gospodina desavarsita, multumesc! locco_smiley_37

    • sunt convinsa ca vei reusi,sa stii ca acum multi ani cand m-am maritat stiam pui fript,cartofi prajiti si oua si atat.

  2. Le as incerca pe toate 🙂 . La prajitura totusi Arci nu inteleg: cum adica punem a doua foaie taiata in bucati??? Nu o punem intreaga peste compozitia de mere si dupa ce se raceste si se inmoaie se taie in patrate sau dreptunghi? Sau poate fac confuzie cu altceva .

    • mirela la foile astea si daca faci cremes si prajitura cu alta umplutura e mai bine sa tai cu un cutit ascutit pe planseta foaia care o pui deasupra si apoi asezi bucata cu bucata pana complectezi foaia,e mai usor si mai aspectuos cand servesti pentru ca foaia de jos se inmoaie mai bine:asa facea bunica mea(ea da era o bucatareasa desavarsita) si eu am mai prins cate un pont.

  3. Hmm, ador salatele si prajiturile. 😀 De salata de cruditati de mai sus nu am mai auzit, adica nu am mai facut-o pana acum, dar e foarte simpla. Sigur o s-o incerc. Cat despre prajitura la fel. 🙂 Chiar acum cateva minute am facut placinta cu mere, e la cuptor si se asteapta mancata. locco_smiley_37

  4. Uuaaau, s a ajuns deja la meniul cu numarul 41? Arci, dar ne incanti, nu gluma! ❤️❤️

  5. Salata de cruditati imi place foarte mult si mananc des. In schimb, mi ai facut asa o pofta de prajitura cu mere..uf!

    • daniela asta merge repede,e usoara si gustoasa,si avantaj ca nu trebuie sa coci vara:iarna o fac aceea cu foi,cred ca e printre primele meniuri.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.