Meniul nr. 42 (salată de vară,ciorbă de conopidă, pizza, prăjitură rapidă cu brânză şi fructe)

1. Aperitiv: salată de vară

-2-3 morcovi de mărime medie îi dăm pe răzătoarea fină, îi punem într-un bol şi-i amestecăm cu un pic de sare şi puţin zahăr
-1 gulie mare dată pe răzătoarea fină o amestecăm într-un bol cu un pic de sare
-1 măr mare dat pe răzătoare
-1 legătură de pătrunjel verde şi una de mărar tăiate cât mai mărunt
-1 cutie mică de smântână sau iaurt cât mai gras
-în bolul în care am răzuit mărul, adăugăm morcovii (nestorsi), gulia (o stoarcem puţin de zeamă), verdeaţă tăiată mărunt, amestecăm, potrivim dacă mai e nevoie de sare şi piper
-adăugăm smântână (e bună să fie cât mai grasă) sau iaurtul, amestecăm şi punem la rece până servim
-puteţi s-o faceţi şi fără smântână, dar atunci trebuie să puneţi puţină lămâie şi un pic de ulei
-e bine să stea măcar ½ ora la frigider înainte de servire

2.Ciorbă de conopidă:

-1-2 morcovi îi dăm pe răzătoarea fină îi călim puţin în ulei
-1 conopidă o curăţăm, o desfacem buchete cât dorim de mari şi o spălăm bine, apoi o adăugăm în oala cu morcovi în momentul când fierbe apă
-potrivim de sare, piper colorat, praf de curry, praf de chimen, opţional boia dulce
-când conopida e aproape fiartă adăugăm verdeaţă tocată mărunt (pătrunjel, ţelină, leuştean, tarhon)şi mai lăsăm să fiarbă puţin
-o cutie mică de smântână o amestecăm cu un gălbenuş de ou şi dregem ciorba

3.Pizza:pizza

-1 pachet de aluat foetaj (pe care îl împărţim în două) sau 1 pachet cu 2 foi de aluat foetaj congelat
-300 gr şuncă presată (sau bacon sau muşchi file) tăiată felii subţiri
-300 gr cârnaţi de casă sau cabanos tăiat feliuţe subţiri
-1 cutie de ciuperci tăiate mărunt
-1 cutie de porumb
-150 gr brânză telemea dată pe răzătoare
-150 gr caşcaval dat pe răzătoare
-3-4 linguri de smântână
-3 ouă întregi plus câte ouă vrem să punem în cuiburi
-cele 3 ouă întregi le batem bine cu smântână,apoi amestecăm cu caşcavalul
-în tava unsă puţin cu ulei aşezăm foaia de aluat şi o potrivim cu mâna să fie cât tavă mare de la aragaz)
-adăugăm în ordine: brânză telemea împrăştiată pe foaie, şuncă, cârnaţii, ciupercile, porumbul
-dacă vă place puteţi tăia feliuţe de roşii sau feliuţe de murătură (castraveţi sau gogoşari muraţi)
-deasupra împrăştiaţi în mod egal sosul cu caşcaval şi băgaţi la cuptor
-când pizza este pe jumătate coaptă scoatem tava şi facem cuiburi în care spargem câte un ou (ca la ouă ochi) şi băgăm tava din nou la cuptor (dacă aveţi impresia că albusul rămâne mai moale scoateţi tava şi cu o furculiţa îl mai întindeţi puţin).
-când este gata serviţi după preferinţe cu ketchup, sau sos tartar, sau sos remoulade

4.Prăjitură rapidă cu brânză şi fructe:

-1 pachet de foi Boromir
-300 gr fructe de pădure (sau alte fructe care vă plac tăiate bucăţele)
-1 kg brânză de vacă, mixată bine să fie fină (eu de obicei cumpăr brânză Ricotta )
-250-300 gr zahăr (preferabil praf)
-1 pachet de unt, 2-3 plicuri zahăr vaniliat, 2 plicuri mari (60-80 gr) de zahăr praf vaniliat
-într-un castron frecăm spumă untul cu zahărul, adăugăm brânză, zahărul vaniliat şi amestecăm bine
-la final adăugăm fructele şi punem compoziţia între cele două foi
-foaia de sus o tăiaţi bucăţi cât credeţi de mari, apoi o aşezaţi deasupra şi pudraţi bine cu zahăr praf vaniliat
-prăjitura trebuie să stea câteva ore, întâi la temperatura camerei, apoi la rece ca să se înmoaie foaia

Poftă Bună!chef

Review overview
5
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

10 COMMENTS

  1. Ca de obicei, un meniu cu adevarat tentant. Imi place foarte mult ciorba de conopida, iar de pizza nici nu mai spun! 😀

  2. Eu ma dau in vant dupa pizza, dar o pregatesc altfel. De acuma mai am o reteta de incercat. Numai ca acuma sunt cu dulcele si imi cam face ochiul prajitura :*

  3. Arci, ce meniu super!!!!! Mi-ai făcut o poftăăăă!!!! Toate rețetele sunt super! Mulțumim!

  4. multumesc fetelor!sunt usor de facut;iar ceea ce pun pe piza depinde de multe ori si de ce am in casa;daca ramane friptura sau daca am mezeluri,combinatiile sunt inepuizabile,doar branza o folosesc in aceeasi combinatie telemea pe foaie si cascaval simplu sau cu smantana si oua deasupra;iar daca vreti blat facut de voi pentru piza se poate si am o reteta usoara si buna,dar noua ne place mult asa

  5. Mie pizza imi pace 🙂 si vreau sa o fac. Sincer acum nu stiam de pizza cu aluat de foietaj 😉 .Asta e o noutate pentru mine .
    Mersi Arci 🙂

  6. Cel mai mult ma atrage salata, asta pentru ca ador salatele! 😀 Foarte frumoase si celelalte retete, par gustoase! locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.