O lansare de Goncourt

O lansare de Goncourt

by -
7

O lansare de Goncourt

  Neîncăpătoare a fost sala de la Cărturești Verona pentru publicul venit la evenimentul de lansare a cărții Leilei Slimani, „Cântec lin”. Cred că n-am văzut atât de multă lume la o lansare desfășurată la Cărturești. Oameni veniți de peste tot pentru a o cunoaște personal pe tânăra scriitoare și a-i obține cartea însoțită de autograf.

  Cine este Leila Slimani? Este cea mai tânără autoare femeie care a câștigat premiul Goncourt, adus de „Chanson douce”, cartea ce s-a lansat ieri în limba română. Născută în 1981, la Rabat, Maroc, Leila a plecat în Franța la vârsta de 17 ani. Specializată în științe politice și studiul mass-mediei, după absolvire a început să lucreze ca jurnalist pentru Jeune Afrique.

    În 2014 și-a publicat primul roman, „Dans le jardin de l’ogre” („În grădina căpcăunului”), ce va fi lansat în curând în limba română la Editura Trei. În 2016, a primit premiul Goncourt pentru „Chanson douce” („Cântec lin”), romanul fiind nominalizat la Prix Renaudor, Prix Femina, Prix de Flore și Prix Interallié.

   Până de curând, nu știam nimic despre Leila Slimani sau „Cântec lin”. După lansarea din 25 octombrie, nu pot să spun decât că abia aștept să-i citesc ambele romane. „Cântec lin” este un thriller psihologic ce începe cu o crimă a bonei asupra copiilor avuți în grijă. Deși cartea se deschide într-un mod atipic, cu deznodământul, acest lucru n-a făcut decât să mă intrige și să mă facă din ce în ce mai curioasă.

   A fost o plăcere s-o cunosc personal pe Leila Slimani și cel mai mult i-am apreciat simplitatea: îmbrăcată lejer, în blugi, adidași și bluză sport, fără ținute pompoase inutile. Se pare că numai în România ne cramponăm de aparențe, ne îmbrăcăm la patru ace; în străinătate lumea este mult mai degajată și bine face. (Și eu sunt adepta ținutelor simple, mă simt nelalocul meu printre oameni puși la patru ace).

   Alături de Leila, am avut ocazia să-i ascultăm pe: Magdalena Mărculescu, director editorial al Pandora M, ce aparține de Grupul Editorial Trei și coordonatoarea colecției Fiction Connection a aceleiași edituri; Nadine Vlădescu, traducătoarea romanului din franceză în română și tălmaciul nostru pe parcursul evenimentului; Adina Dinițoiu, jurnalist și critic literar; Alexandru Matei.

  S-a discutat despre inspirația autoarei, despre activitatea ei în calitate de mamă, jurnalistă și scriitoare și nu în ultimul rând, despre roman și personajul controversat al bonei. Sunteți curioși să aflați mai multe? Pentru că eu abia aștept să fac cunoștință cu bona și cu restul personajelor, cu motivația acesteia în săvârșirea crimei.

    A fost o plăcere și sper să mai am ocazia de a participa la alte lansări ale cărților Leilei Slimani.

    

Photo credit: Editura Trei

7 COMMENTS

    • Din ce am reusit sa citesc (primele pagini), cred ca e super. Scriitura e curata, fraze concise si precise.

  1. Nu am nicio îndoială că a fost o lansare minunată și că voi adora linul cântec :D

  2. O lansare cu stil. Sa ne anunti cum este cartea, chiar vreau sa aflu mai multe detalii despre ea. :)
    M-ai facut curioasa.

Leave a Reply

Afiseaza emoticoanele Locco.Ro