Privilegiaţii de Jonathan Dee

Titlul original: The Privileges

Traducerea: Mirela Acsente

Editura: Litera

Număr pagini: 282 

   Jonathan Dee s-a născut la Ney York în anul 1962, si a studiat la Universitatea Yale. A scris şase romane: The Lover of History, The Liberty Campaign, St.Famous, Palladio, Privilegiaţii. În 2010 a fost volum câştigător al Prix Fitzgerald şi nominalizat la premiul Pulitzer şi a Thousand Pardons.
    Face parte din echipa de autori a New York Times Magazine şi publică, de asemenea, în Harper’s. Predă cursuri de scriere creativă la Universitatea Columbia şi la The School.
    O colecţie-Buzz Books, cosmopolitană, locul de întâlnire a celor mai noi opere de ficţiune contemporană-romane aflate în topurile internaţionale, premiate, ecranizate sau în curs de ecranizare, traduse în zeci de limbi-cărţi provocatoare pe care abia aştepţi să le citeşti.

   Cu aşa descriere normal că eram curioasă să văd ce are această carte-ficţiune contemporană? Chiar aşa să fie? După ce am citit acţiunea, mi-am dat seama că de fapt este o familie normală, cu problemele normale ale zilelor noastre, dar cel mai mult şi mai mult mi-a plăcut povestea de dragoste dintre cei doi soţi! Oare din această cauză să fie ficţiune? Să nu mai existe dragoste adevărată, aşa ca a lui Adam şi Chynthia?
    Cynthia mi s-a părut soţia perfectă pentru Adam, îl sprijină necondiţionat, iar deciziile pe care le ia el întotdeauna sunt cele mai bune.
     Pentru Adam, Cynthia este femeia perfectă, iubirea pentru care luptă să câştige tot mai mult, iar familia lor să aibă tot ce este mai bun.

      Adam şi Cynthia Morey sunt doi tineri de douăzeci de ani, care nu se tem să se căsătorească. Asistăm la emoţiile pregătirilor de nuntă, la familiile celor doi tineri fiecare cu defectele şi atuurile lor. Totul pare exagerat când eşti în centrul atenţiei, când trebuie să faci pasul decisiv, dar…
    ”Încăperea se umplu de zgomot, iar în centru ei, Adam şi Cynthia stau uitându-se lung unul la celălalt, în aceea ciudată poziţie semiprofil în care îi potrivise fotograful însuşi când devenise prea greu de explicat ceea ce voia. Cu braţul în jurul taliei ei. Ceva îi lipsise toată ziua, şi exact asta era. Când sunt atât de aproape unul de celălalt, nimeni altcineva nu-i poate atinge. Casele lor, familiile lor, toate cele care i-au făcut ceea ce sunt au rămas acum în urma lor şi aşa vor rămâne de acum înainte.”

    Cu asemenea început, aşteptăm din moment în moment să se întâmple ceva. Da, s-a întâmplat, au venit doi copii frumoşi în familie: April, fiica mai mare şi Jones, băiatul mai mic. Deşi în jurul lor, părinţii aveau dublu vârstei lor, ei nu se simt descurajaţi.
    ”Unul dintre lucrurile care îi făcea pe ei doi atât de minunaţi împreună era acel talent pe care îl aveau amândoi de a-şi lăsa toate experienţele emoţionale în urmă. De ce să te întorci şi să le reiei? Toată lumea şi le are pe ale sale; pleacă naibii de lângă ale tale şi nu te uita înapoi. A văzut asta confirmându-se în fiecare zi în lumea finanţelor. Cei mai realizaţi oameni erau cei pentru care nici măcar ziua de ieri nu există.”

     Când Deborah, sora vitregă a Cynthiei, are ceva probleme, va fi adusă acasă la Adam şi Cynthia. Aceasta îi va face reproşuri în privinţa creşterii celor doi copii. Ea este pe principiul că, dacă nu ai avut tu tot ce îţi trebuia în copilărie, nu trebuie să le dai tot ce vor copiilor. Aici, ţin să le dau dreptate celor doi părinţi. Cuvintele Cynthiei mi-au plăcut enorm: „Nu era prima dată când ajungea la concluzia că, atunci când era vorba de copii, oamenii se înşelau. Care trebuia să fie logica de a le refuza ceva? Cine hotăra că lipsirea de lucrurile pe care nici părinţi tăi nu le-au avut îţi formează într-un fel caracterul? Rahaturi narcisiste. Vieţile copiilor tăi trebuiau să fie mai bune ca a ta; asta era toată ideea. Şi ce rost avea să te concentrezi pe cât costă lucrurile? Toată lumea se aşteaptă să te plângi când lucrurile erau, sau păreau a fi, mai scumpe decât ar fi trebuit să fie: aparatele dentare, de pildă, despre care dentistul lor a spus că amândoi copii vor trebui să le poarte în cele din urmă.”
    Asta era ideea, dar ei au început să aibă bani din ce în ce mai mulţi. Adam a fost angajat la Standford în domeniul investiţiilor de capital, lucra de dimineaţă până seara, dar nu îl descuraja. Deşi era preferatul şefului, el a început să scoată bani ilegal din afacerea sa din umbră, iar traiul îndestulat nu era nici o problemă.

    Asistăm în carte la diferite etape din viaţa familiei Morey. Când au plecat în vacanţe, când au schimbat locuinţele sau când April şi Jonas au crescut. Cynthia va reuşi să treacă peste toate cu ajutorul psihiatrului, mai ales că slujba de mamă cu normă întreagă nu este uşoară deloc.
    Pe Jonas îl găsim destul de echilibrat, student la Universitate, iar impreună cu prietena sa Nikki vor duce un trai modest, nu unul opulent pe măsura veniturilor familiei Morey.
    April în schimb, va deveni o fire care nu prea ştie ce vrea, va încerca să treacă prin fazele rebele tinereţii. Băutură, droguri, bărbaţi mai maturi decât ea. Totul o plictiseşte, vrea tot timpul să încerce ceva altfel, până când reuşeşte să între în bucluc.

    Această carte mi-a plăcut foarte mult, deşi eu nu prea citesc acest gen-o familie care aspiră mai sus, viaţa de zi cu zi, etapele de creştere şi de probleme ale copiilor din zilele noastre, dar autorul a pus acel ceva în carte, care te face să dai pagină după pagină şi să descoperi ce s-a mai întâmplat.

     Nota mea pentru carte este 10.

  Lectură plăcută!
editura-literaCartea Privilegiaţii de Jonathan Dee a fost oferită pentru recenzie de către Editura Litera. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Litera. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de Facebook.

Mulţumim Editura Litera!

Autor: Nicol
Review overview
5
***Nicoleta Zetoca (Nicol)***

22 COMMENTS

  1. Felicitari pentru recenzie! Subiectul pare unul interesant, cu atat mai mult cu cat prezinta viata normala a unei familii contemporane. Modul in care este scrisa recenzia te face sa iti doresti sa citesti cartea. Dupa ce am citit aceasta recenzie, m-am gandit la modul in care acea familie prezentata in carte isi traieste viata si am inceput sa ma regasesc in anumite aspecte, astfel ca sunt curioasa de cursul evenimentelor prezentate in poveste.

  2. Frumoasa recenzia 🙂
    Am mai citit despre cartea aceasta si pare interesanta. Se parte ca sunt multe aspecte care par a fi din realitatea de zi cu zi si, practic, ai ce invata sau poti sa tragi niste concluzii.

  3. foarte buna recenzia,si ai mare dreptate cand spui de viata copiilor nostri sa fie mai buna decat a noastra 😉

  4. Nicol, stii cat de mult doream sa aflu amanunte despre aceasta carte. Cred ca si mie mi-ar place sa o citesc. Ai reusit sa ma convingi datorita acestei recenzii tentante!

  5. Faci tu ce faci, Nicoleta, și-mi faci o poftă de citit, exact acum, când n-am timp 🙂 🙂

  6. O recenzie minunata! Cu siguranta voi vrea sa citesc aceasta carte. Pare atat de simpla si atat de complexa in acelasi timp. Imi place tema tratata, e de actualitate. Cred ca fiecare din noi are ceva de invatat din ea.

  7. Suna bine, Nicol. Genul de carte relaxanta dar in acelasi timp verosimila. Felicitari pt recenzie.

  8. multumesc nicol,chiar eram curioasa!imi place!felicitari! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  9. Mihaela,sa stii ca mi-a placut enorm cartea,desi copii au crescut,au avut probleme,si nu putine,parinti au fost langa ei.

  10. intradevar Alina,este bine ca ai aflat despre carte,iar ca o vrei la citit,sunt si mai bucuroasa 😉

  11. multumesc Mihaela Hura,ma bucur enorm ,ca,te-am tentat,cat despre timp…o sa vina si acela! 😉

  12. O recenzie super,imi place foarte mult! Bravo,Nicol locco_smiley_10 Si uite asa mai adaug pe lista inca un meniu literar locco_smiley_43

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.