Recomandare de carteLabirintul de pergament-Ludmila Filipova

1. Labirintul de pergament-Ludmila Filipova

„Labirintul de pergament” este un thriller de arhivă care a stat o lungă perioadă de timp în fruntea celor mai bine vândute cărţi, fiind absolut unic – nu numai un roman de fantezie şi mister, ci şi o ghicitoare istorică interactivă, a cărei contribuţie la literatura ocultă este una extrem de însemnată. Ficţiunea şi ştiinţa se îmbină într-un roman bazat pe descoperiri arheologice reale şi pe efigii adevărate, rezultând o combinaţie îndrăzneaţă între Dan Brown şi Umberto Eco. Există dragoste supranaturală, ştiinţă, crime, răni care au lăsat urme adânci în sufletul personajelor, dar şi secrete şi istorie – toate se reunesc pentru a face din „Labirintul de pergament” un roman despre trecut, prezent şi viitor.

Azazel-Boris Akanin2. Azazel-Boris Akanin

Pe 13 mai 1876, în Grădina Alexandrovski din Moscova, un student se apropie de o tânăra frumoasă ca un înger. După ce îi face complimente şi îi cere zadarnic un sărut, se împuşcă sub privirile îngrozite ale trecătorilor. Aşa începe o serie de evenimente extraordinare care ne poartă ca o furtună, pe firul unei complicate conspiraţii internaţionale, de la Moscova la Londra şi retur.
Azazel (1998) este primul roman din seria ce îl are drept protagonist pe atipicul şi carismaticul detectiv Erast Fandorin, un James Bond avant la lettre ale cărui anchete nonconformiste rezolva mistere ce zguduie Rusia ţaristă şi Europa la sfârşit de secol XIX şi început de secol XX.
Boris Akunin preia în modul cel mai original moştenirea clasicilor ruşi şi a maeştrilor literaturii poliţiste, de la Tolstoi şi Bulgakov până la Conan Doyle şi Ian Fleming. Cărţile sale, traduse din Islanda până în Japonia şi vândute în peste douăzeci de milioane de exemplare, seamănă cu nişte matrioşka elegante.

Campul cu iarba neagra-Belinda Bauer3. Câmpul cu iarbă neagră-Belinda Bauer

Steven Lamb, un băiat de doisprezece ani, sapă gropi în Parcul Național Exmoor, în căutarea unui cadavru. În fiecare zi, după ore, el sapă pentru a aduce odihna fantomei unchiului său, pe care nu l-a cunoscut niciodată, căci a dispărut la vârsta de unsprezece ani. Bunica lui Steven este convinsă că fiul ei nu e mort și încă îl mai așteaptă să se întoarcă acasă, stând de pază la fereastra din fața casei, în timp ce familia se destramă în jurul ei. Iar Steven este convins că, aducând bunicii oasele fiului ucis, va vindeca ruptura dintre ei și va oferi un sens lumii din jurul său.

Câmpul cu iarbă neagră este un incitant și rafinat thriller psihologic, care te ține cu sufletul la gură, de la început până la sfârșit. Montat pe Exmoor, este povestea jocului de-a șoarecele și pisica între adolescentul Steven și Arnold Avery, criminal în serie și violator pedofil. Un joc care va avea mult mai multe consecințe terifiante decât își poate imagina Steven vreodată… Un tour de force despre cruzimea speranței și, până la urmă, triumful inocenței.

Bauer dovedește un talent remarcabil în crearea ritmului, a intrigii și, cel mai important, reușește să intre chiar și sub pielea celor mai respingătoare personaje ale sale.” Kirkus Reviews

In salbaticie-Jon KrakauerCumpără cartea

4. În sălbăticie-Jon Krakauer

În sălbăticie s-a menţinut peste doi ani pe lista bestsellerurilor New York Times; a primit YALSA Best Books for Young Adults Award în 1997; este nominalizat la YALSA Popular Paperbacks în 2012. Filmul omonim, regizat în 2007 de Sean Penn, cu Emile Hirsch, Vince Vaughn şi Kristen Stewart, a fost recompensat cu două Globuri de Aur şi nominalizat la două premii Oscar.
Povestea emoţionantă a morţii tânărului Chris McCandless în sălbăticia Alaskăi în 1992 stârneşte reacţii intense în societatea americană. Jon Krakauer, colaborator al revistei Outside, publică un articol pe această temă, impresionat de asemănarea dintre povestea tânărului şi propriile lui experienţe, dar şi ale altora dinaintea lor. După o minuţioasă cercetare, Krakauer scrie În sălbăticie, refăcând traseul lui McCandless, urmărindu-l pas cu pas, stând de vorbă cu oamenii pe care acesta i-a cunoscut în ultimii doi ani de viaţă. Cartea reconstituie puzzle-ul complicat al motivaţiei care l-a condus către un sfârşit tragic. Krakauer trasează o serie de paralele între destinul lui McCandless şi al altor tineri, purtaţi, înaintea lui, de aceleaşi idealuri, tineri dispăruţi fără urmă, înghiţiţi de abisul sălbăticiei. Autorul ajunge la concluzia că atracţia exercitată de teritoriile virgine asupra spiritului american este extraordinar de puternică. Chemării instinctive i se adaugă adesea formaţia intelectuală, care nu face decât să intensifice acest imbold, cum se întâmplă în cazul lui McCandless. Dar natura, privită dincolo de perdeaua de iluzii ţesută de scriitori, poate fi adesea surprinzătoare şi nemiloasă.

dragul-meu-turnator5. Dragul meu turnător-Gabriel Liiceanu

Cartea Dragul meu turnător este un răspuns la întrebarea „De ce arată România aşa cum arată în ultimii 23 de ani?“ O poveste despre un viol istoric, realizat prin complicitatea tuturor celor care scăpaseră de povara conştiinţei.
Mie mi se pare că nimeni dintre cei care s-au întâlnit cu imaginea lor pusă pe masa de disecţie a Securităţii n-ar trebui să tacă. Fiecare bucăţică din această experienţă satanică, oricât de măruntă ar fi ea, ar trebui adusă în conştiinţa celorlalţi, împreună cu cei care, pierzându-şi calitatea de «seamăn», au făcut-o cu putinţă.“
«De ce arată România altfel?» nu este o întrebare deloc complicată, de fapt. […] România arată altfel pentru că vremurile noi au fost făcute de oameni vechi, cu tehnicile vechi adaptate la o situaţie nouă; de oameni crescuţi în cultul lui «nimic sfânt» şi cu o psihologie generalizată de câini pitbull: apuci, şi ce-ai apucat nu mai laşi să-ţi scape din gură. De fapt nu e nevoie de o mare forţă analitică pentru a înţelege că «România tranziţiei» s-a construit pe clanurile fostei Securităţi, adaptate rapid la o nouă conjunctură politică şi economică. A profita de incognito-ul în care lucraseră şi a ocupa în mod paşnic centrele de putere ale societăţii, mimând formele lor de funcţionare democratică şi deturnându-le fondul, iată formula simplă şi eficace adoptată de cei care, până în 1990, trăiseră în culisele puterii.“ (Gabriel LIICEANU)

Cumpără carteaPetrecerea lui Ralph-Lisa Jewell

6. Petrecerea lui Ralph-Lisa Jewell

Șase tineri cu o viață plină de neprevăzut, într-o înlănțuire de povești romantice Smith, un bancher de succes, și prietenul său Ralph, un artist sărac, doresc să închirieze camera liberă din apartamentul în care locuiesc, în încercarea de a ieși din rutina plictisitoare în care a căzut viața lor. Astfel, Jemima își găsește locuința de vis unde se mută, convinsă că unul dintre locatari trebuie să fie Alesul. Foarte curând, tânăra de obicei atât de rațională se consideră foarte îndrăgostită de Smith, pentru simplu fapt că i-a dăruit florile favorite și nu a ezitat să-i dea o mână de ajutor în bucătărie. Smith nu are nimic împotriva sexului fără implicații emoționale – această nouă relație ar putea chiar s-o facă geloasă pe Cheri, vecina de la ultimul etaj, de care Smith este obsedat de multă vreme. Dar frumoasa blondă este ocupată să destrame relația dintre Karl și Siobhan, cuplul fericit care locuiește la parter. La rândul lui, Ralph este îndrăgostit fără speranță de Jemima, care însă îl respinge cu hotărâre, convinsă că Smith trebuie să fie sufletul ei pereche. Petrecerea pentru vernisajul expoziției lui Ralph îi va aduce laolaltă pe cei șase eroi, într-un deznodământânt amuzant și romantic, care va rezolva surprinzător toate încurcăturile emoționale. Lisa Jewell este autoarea a zece romane romantice, care s-au bucurat de un enorm succes nu numai în Marea Britanie, dar și în întreaga lume. Petrecerea lui Ralph urmează să fie ecranizată în curând.

Cumpără cartea

7. Anii pierduţi-Mary Higgins Clark

Jonathan Lyons, specialist în Biblie, crede că a descoperit cel mai rar pergament din lume – o scrisoare a lui Iisus Hristos. Un pergament furat din Biblioteca Vaticanului prin anii 1500, care, dacă ar fi autentificat, ar putea deveni cel mai venerat document din istorie şi, cu siguranţă, cel mai râvnit şi mai valoros obiect din lume.Sub promisiunea că vor păstra secretul, Jonathan se consultă cu câţiva experţi. După doar câteva zile, Jonathan este găsit mort în propriul birou, iar soţia lui, bolnavă de Alzheimer, este descoperită într-un dulap, incoerentă şi strângând la piept arma crimei. Și-a ucis oare soţul într-un acces de gelozie, aşa cum afirmă poliţia? Sau moartea lui trimite la o chestiune mai amplă: cine a intrat în posesia pergamentului nepreţuit, acum dispărut?Răspunsul îl va da fiica lor, în vârstă de douăzeci şi opt de ani, hotărâtă să-și dezvinovăţească mama şi să descifreze adevăratul mister din spatele morţii tatălui ei.
Mary Higgins Clark este considerată regina suspansului din America, iar Anii pierduți este cel mai recent roman al său.

Cumpără cartea

4 COMMENTS

  1. Nu am citit niciuna din cartile prezentate mai sus. Cred ca din cauza faptului ca nu prea sunt adepta unui astfel de gen.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.