Recomandări Gaudeamus 2016

    Anul acesta a trecut destul de repede, parcă mai ieri era Revelionul, parcă mai ieri ne bucuram de Bookfest. Dar uite că ne pregătim pentru Gaudeamus, cel mai mare târg de carte din România. Ca întotdeauna, numeroase edituri își anunță prezența împreună cu cele mai noi cărți, proaspăt ieșite din tipar, și cu evenimente fascinante pentru pasionații de literatură. Toamna literară ne-a adus titluri noi, pe care le veți putea găsi la standurile editurilor și care vă vor încânta de-a dreptul privirea. E atât de greu de ales, căci atâtea cărți ne fac cu ochiul, însă trebuie să ne limităm, să ne gestionăm cât mai bine bugetul. Din dorința de a vă oferi o mână de ajutor, vă voi recomanda câteva titluri apărute recent la marile edituri, pe care le-am citit sau urmează să le citesc, la rândul meu. Lăsând vorbăria la o parte, uitați și lista mea (o parte din ea):

Grupul Editorial Art

,,Miss Peregrine(#3). Biblioteca sufletelor” de Ransom Riggsmiss-peregrine

A venit timpul să descoperim saga copiilor deosebiți 🙂

  ,,Copiii deosebiţi aflaţi în grija lui Miss Peregrine îşi ţin fanii cu sufletul la gură până în ultimul moment. După două volume năucitoare, Ransom Riggs aduce în cea de-a treia parte a îndrăgitei serii, Biblioteca Sufletelor, deznodământul mult aşteptat. Jacob descoperă, în sfârşit, care este rolul său în lumea deosebiţilor, pe măsură ce abilităţile lui devin din ce în ce mai sofisticate. Alături de Emma şi Addison MacHenry, cel mai deosebit câine vorbitor, Jacob sare din prezent în trecut, dintr-o buclă în alta, pentru a-şi salva prietenii captivi într-o fortăreaţă în care strigoii ticluiesc cele mai diabolice planuri. Astfel, cei trei eroi ajung de pe străzile Londrei moderne în labirinticul Pogonul dracului, o mahala uitată de lume a Angliei victoriene. Aici se va decide, odată pentru totdeauna, soarta lumii deosebiţilor, într-o luptă pe viaţă şi pe moarte împotriva strigoilor şi a sufletelor-pustii.”

,,Furia Aurie” de Pierce Brownfuria-aurie

Un SF excelent, perfect pentru fanii genului și nu numai. Recenzia primului volum o puteți citi aici și aici.

   ,,Darrow e nevoit să lupte în apărarea bărbatului care i-a spânzurat soţia, să fie cel mai bun dintre lăncierii lui. Pe fondul unui adevărat război civil declanşat în sânul Auriilor, într-un fundal desprins din Războiul stelelor, eroul nu trebuie să piardă niciun moment din vedere adevăratul lui scop: revoluţionarea Societăţii care înrobeşte Culorile considerate inferioare. În rândul duşmanilor săi, Darrow reuşeşte să găsească prietenie, respect, ba chiar şi dragoste. Însă cine ar mai rămâne alături de el dacă adevărata lui identitate ar ieşi la iveală?”

,,8 povestiri de pe Calea Moșilor” de Adina Popescu8-povestiri-de-pe-calea-mosilor

    Adina Popescu este unul din scriitorii mei români favoriți și sunt mai mult decât nerăbdător să-i descopăr noua carte. Acțiunea este plasată în București, prezentând universul micuței Adina. Cu siguranță, cei mari se vor regăsi în cele scrise, iar cei mici vor avea șansa de a afla ce fel de copilărie aveau părinții lor, printr-o frumoasă incursiune în trecut.

   ,,Adina stă pe Calea Moșilor și are tot ce își poate dori: are prieteni (din bloc și de la școală), păpuși, rotile și câte și mai câte. Are și un ghiozdan portocaliu, cu Scufița Roşie, care o face să simtă că poartă tot timpul o căsuță în spate, ca un melc. Din când în când ascultă discuri cu povești. Într-o zi scrie o poezie și devine o poetă celebră în toată școala. Într-o noapte urcă pe bloc și vede eclipsa de Lună. Iar la un moment dat îi convinge pe colegi să exploreze școala, în căutare de locuri secrete și misterioase. Calea Moșilor este toată lumea Adinei, pentru că aici se întâmplă totul, și numele ei adevărat este Calea Copilăriei.”

Nemira Publishing House

,,Pasărea furtunii” de Conn IgguldenPasarea furtunii devCon Iggulden

Un roman perfect pentru pasionații de istorie, ce vă va ține cu sufletul la gură. Recenzia aici.

  ,,În 1437, la ani buni după domnia bravului Henric al V-lea, urca pe tron fiul său, Henric al VI-lea, renumit pentru blândețea lui. Sănătatea șubreda îl face un monarh slab, care nu poate conduce decât cu ajutorul apropiaților. Există însă destui ca ducele de York, convinși că Anglia trebuie guvernată cu mâna de fier pentru a supraviețui. Teritoriile ei din Franța sunt amenințate și umblă vorba că se pune la cale o răzmeriță. Se răspândesc temerile că Anglia nu va rezista, cu atât mai mult cu cât Henric al VI-lea vrea să o ia de soție pe Margareta de Anjou. Se adună nori grei. Cine sau ce poate salva regatul înainte să fie prea târziu?”

,,Mila 2.0. Trădarea” de Debra Drizadebra-driza-mila-2-tradarea-c1

   Bănuiesc că suntem cu toții nerăbdători să aflăm ce întorsătură va mai lua viața Milei, nu-i așa? În cazul în care nu ați reușit să citiți primul volum, impresiile mele despre el le veți putea găsi aici.

   ,,O nemuritoare se luptă pentru supraviețuire.
În cine să mai aibă încredere Mila, în afară de Hunter, un băiat pe care abia îl cunoaște?
Cei doi pornesc în căutarea lui Richard Grady, singurul care poate să deslușească misterul trecutului ei. Însă drumul spre adevăr e pavat cu multe pericole. Generalul Holland și Vita Obscura sunt pe urmele lor. Ca să supravieţuiască, Mila trebuie să-și folosească abilitățile de android. Dar ce se va întâmpla cu umanitatea ei? Care sunt adevăratele intenții ale lui Hunter?”

Grupul Editorial Trei

,,Oamenii fericiți citesc și beau cafea” şi ,,Viața e ușoară, nu-ți face griji” de Agnes Martin-Lugand oamenii fericiti citesc si beau cafea

  ,,A plecat din Paris să se uite pe sine. Dragostea pe care o va întâlni va schimba totul. Povestea lui Diane începe în mod brutal cu moartea soțului și a fetiței sale, eveniment care o aruncă în cea mai cumplită depresie. Totul se oprește în loc, în afară de inima ei, care continuă să bată. Cu încăpățânare. Dureros. Zadarnic. Când cel mai bun prieten și asociat în mica afacere cu o cafenea literară la Paris, Felix, îi propune o călătorie ca început pentru o nouă viață, Diane alege să îndeplinească o mai veche dorință a fostului ei soț și se refugiază departe de lume, într-o mică așezare din Irlanda. O întâlnire neașteptată cu un bărbat taciturn o face pe Diane să vadă din nou lumea cu încredere și cu forță regăsită.”

  ,,Întoarsă din Irlanda, Diane este hotărâtă să înceapă o viață nouă la Paris. Cu ajutorul prie­tenului său, Félix, redeschide cafeneaua literară „Oamenii fericiți citesc și beau cafea”, oaza ei de liniște. Acolo îl întâlnește pe Olivier. Un bărbat blând și atent, care înțelege refuzul ei de a deveni din nou mamă, după pierderea cumplită pe care a suferit‑o.Dar o întâmplare neașteptată o bulversează pe Diane și îi spul­beră toate certitudinile.Va avea ea oare curajul de a‑și construi un nou cămin?”

,,Antimemoriile unei muze” de Julia Kalmanantimemoriile

O carte ce presimt că îmi vă plăcea mult de tot 🙂

,,Julia Kalman și-a petrecut ultimii zece ani în ateliere de creație plastică, unde a scris două romane și jumătate. Boema a inspirat-o, a vindecat-o de blazare, iar artele i-au schimbat viața. Așa a început scrierea Antimemoriilor unei muze, un exercițiu stilistic destul de manierist, care s-a transformat într-un joc literar, într-un experiment dureros, dar seducător.”

   Păreri:

  „Se poate spune că, pentru Julia Kalman, fantasticul și ascuțitul său spirit de observație se întemeiază pe o predilecție spre ambiguitate, pe o tentație de a-și exorciza imaginea creatoare. Nu este mai puțin adevărat că, după lectura acestei cărți sclipitoare, inteligentă, ești tentat să folosești mai multe sugestii decât oferă însuși textul. Antimemoriile unei muze anunță apariția unui mare scriitor.” Denis Dinulescu

  „Julia Kalman păstrează în fiecare clipă un soi de detașare ludică, necesară, dar nu se mutilează, nu se reduce pe sine, ba dimpotrivă, se afirmă, se amplifică, până când ajungi să nu-ți mai dai seama cine privește pe cine, cine creează pe cine, cine domină pe cine: artistul, cel care așază muza delicat pe planșetă și îi pictează pielea în culori fine sau muza însăși, care descrie totul cu atâta măiestrie.” Erika Ciuică

 ,,Sceptrul și sângele: Regi și regine în tumultul celor două Războaie Mondiale” de Jean des Carssceptrul-si-sangele

   O carte perfectă pentru pasionații de istorie și monarhie, dar și pentru a ne aminti de aceste personalități care au schimbat definitiv destinul Europei și al întregii lumi.

  ,,În vara lui 1914, Europa este majoritar monarhică: din douăzeci și două de state, nouăsprezece sunt regate, imperii, principate sau mari ducate. Astăzi, nu au mai rămas decât zece. Primul Război Mondial provoacă prăbușirea a patru imperii (Germania, Rusia, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman), iar al Doilea spulberă patru regate (Italia, Iugoslavia, România, Bulgaria).

   Cine erau acești suverani? Dar femeile care le împărtășeau destinul?

   De la ambiție la orbire, de la curaj la slăbiciune, de la gelozie la abnegație, care au fost triumfurile și eșecurile lor? Cum și-au trăit gloria, dramele, cum s-au confruntat cu ascensiunea extremismelor interbelice, cu apariția totalitarismelor? Erau conștienți de consecințele gesturilor lor? Sau au fost incapabili să stopeze avansul naționalismelor? Care au fost viețile lor personale, iubirile și pasiunile secrete? Acești monarhi, care se vor alia, se vor înfrunta și uneori trăda, sunt toți înrudiți, uniți prin legături de sânge și matrimoniale. Astfel, „războiul regilor“ va fi o incredibilă reglare de conturi familială – la scară continentală, apoi mondială.”

  Editura Booklet Fiction

,,Geniul” de Marie Lu – continuarea poveștii din ,,Legenda”geniul

  ,,Republica se află în pragul haosului: Electorul Primo a murit, iar la putere a venit fiul său, Anden. June și Day se alătură unui grup de rebeli care sunt gata să îl ajute pe Day să își salveze fratele. Ei le cer în schimb celor doi fugari un singur lucru: să îl asasineze pe noul elector. Dar dacă rebelii se înșală și noul elector ar putea schimba fața Republicii?”

       Editura Librex Publishing

,,Dincolo de timp” de Oana Arion – volumul al treilea al seriei Nemuritor

o serie fascinantă, pe care trebuie neapărat s-o citiți!dincolo-de-timp

Mai multe despre primele două volume puteți afla de aici și de aici.

,,Ultimul viking este o cutie a misterelor: ridici capacul şi nu ştii ce vei descoperi. La început scormoneşti timid, dar cu cât înaintezi în căutare devii dependent. Deşi relaxant, amuzant şi  ironic ,,Ultimul viking”  este în esenţă bazat pe o documentare minuţioasă,  Oana Arion reuşind să creeze un fantasy fascinant.” – Acest lucru este valabil și pentru continuarea seriei. Nu veți regreta această lectură, vă garantez!

,,Anotimpul iubirii” de Rodica Mijache – Un MUST-READ!anotimpul-iubirii-4284-4

,,Tragicul accident care-i răpește Anamariei familia, o transformă dintr-o tânără plină de viață și eminentă studentă la Drept, într-o ființă închisă și plină de amăraciune. Plecarea lui Adrian pe frontul din Irak îl face să devină dintr-un băiat rebel şi într-o permanentă stare de nemulţumire, într-un bărbat adevărat, dar plin de cicatrici sădite adânc în suflet şi tatuate pe corpul lui puternic. Întâlnirea dintre Adrian şi Anamaria, scoate la iveală sentimente pe care ambii le-au ţinut ascunse între zidurile ridicate din teama de a nu suferi.Iubirea lor nu ţine cont de legi.

 SPOR LA CUMPĂRĂTURI ȘI LECTURĂ PLĂCUTĂ!
***Lazăr Cosmin Ionuţ (Cosmin)***Pasionat de lectură (șoricel de bibliotecă), de Turcia și serialele ei. În timpul liber citesc, scriu, ascult muzică, urmăresc filme și seriale, dansez și gătesc. Iubitor de artă (deși nu sunt artist) și de rafinament. În momentul actual sunt licean și autor al volumului "Maktub. Ce a fost scris”. Din noiembrie 2013 scriu pe blogul personal, din aprilie 2015 am început colaborările cu diverse edituri, apoi în mai am devenit unul din cronicarii revistei "Ordinul Povestitorilor". Din august am intrat în comunitatea "Literatură pe tocuri" :)

12 COMMENTS

  1. Nu voi participa la Gaudeamus dar voi achizitiona cateva carti prin altcineva 🙂 . Distractie placuta celor care vor participa 🙂

  2. Mda,aparitii super,dar trebuie si banii mai Coș!câteva sunt si pe lista mea,bafta la cumpărături 😉

  3. O data se intampla asta, si eu nu particip. :))))
    Ma multumesc sa-mi notez pe lista cartile care ma atrag. 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.