Cine se teme de singurătate?

Sinucidere fericită şi la mulţi ani! de Sophie de Villenoisy

Sinucidere fericită și la mulți ani!, de Sophie de Villenoisy

(Cine se teme de singurătate?)

Sinucidere fericită şi la mulţi ani!

Sophie de Villenoisy

Titlu original: Joyeux suicide et bonne année! (2016)

Editura Lider Internațional

Traducere: Diana I. Morărașu

Număr de pagini: 184

  Se spune că viața este scurtă, dar în ceea ce mă privește, zicerea asta nu a fost niciodată mai adevărată.

   Am tot văzut în ultima perioadă pe diverse site-uri liste cu cărți bune de citit sau dăruit de Crăciun și țin să mărturisesc că din toate aceste liste lipsește un titlu: Sinucidere fericită și la mulți ani!, de Sophie de Villenoisy, un roman pe cât de amuzant, pe atât de profund.

   Sophie de Villenoisy este un cunoscut realizator de emisiuni umoristice în Franța și autoarea unei serii de benzi desenate foarte gustate: Chroniques d’une mère indigne.

    Eroina romanului, personajul narator cu numele de Sylvie Chabert, este o domnișoară de 45 de ani, cu viața uneia de 65 de ani, emotivă, educată de un tată cu apucături comuniste să ducă o viață banală, lipsită de emoție, cu sexualitatea coborâtă în bernă. Electrocardiograma vieții mele sexuale e în mod constant plată. Nici cu stima de sine nu stă foarte bine.

Din oglindă mă privește o brunetă cu părul uscat ca o coamă de cal. Am o claie atât de mare că niciun cancer nu i-ar putea veni de hac. Am nefericirea de a mă fi născut brunetă, plată și adusă de spate într-o epocă în care bărbaților la plac blondele cu talia bine arcuită și sânii mari. Sunt blestemată. Condamnată să nu plac vreodată. Nici suficient de urâtă pentru a inspira mila, nici suficient de drăguță pentru a stârni dorință, sunt pe la mijloc, atonă, transparentă, jumătate urâtă, jumătate banală, orice, numai atrăgătoare, nu.

   Rămasă complet singură în urma decesului tatălui după o lungă suferință, ea hotărăște să se sinucidă.  Își cumpără și loc de veci și stabilește data evenimentului: prima zi de Crăciun.

Este prima dată când îmi fac un cadou atât de scump. Unii își oferă bijuterii, ședințe la spa sau croaziere; eu – un loc de veci. Un cadou personalizat, dar fără un ambalaj atrăgător.

   Psihologul îi propune o serie de provocări, pe care să le îndeplinească până la data limită, în speranța că o va determina să se răzgândească. Franck îi deschide ochii spre lume, o determină să descopere micile bucurii ale vieții. Astfel, Sylvie renaște; Sylvie își trăiește adolescența și anii tinereții, bucurându-se de ceea ce nu trăise la timp. Merge la saloane de înfrumusețare, cheltuiește o mică avere pe haine, fură dintr-un magazin doar de dragul distracției, merge la dans, acceptă o întâlnire aranjată și se bucură de pasiune ca niciodată. Dar nu renunță la decizia de a se sinucide.

Iată-mă aici, așezată în salonașul meu, încremenită în rochia mea cea nouă. Împopoțonată, parfumată, machiată. Și în plină dilemă. Cu chiloți sau fără chiloți? Îi scot și mă analizez în oglindă. Nu se observă deloc. […]

Pe de altă parte, e mai amuzant decât îmi închipuiam să mă plimb așa, în rochie și fără chiloți. Mi se pare că păcălesc pe toată lumea, pozând în inocentă. Mă încurajez, spunându-mi că sunt șanse mari să mă întorc singură acasă, fără ca Éric să afle vreodată psihodrama care s-a jucat astă-seară în partea de jos a pântecelui meu. Preț de o secundă, m-a străfulgerat gândul să iau un chilot în geantă, pentru orice eventualitate, dar teama de a fi prinsă sau jefuită de un hoț de buzunare a fost mai puternică. Mă și vedeam urlând în vagonul plin:

–Ajutooor! Opriți-l, mi-a furat chiloții!

   După ultima întrevedere cu psihologul, Sylvie trăiește un episod extrem de tensionat, când vede ce înseamnă, de fapt moartea. Acest episod îi va schimba viața total și iremediabil. Vom asista la o înmormântare. Cum?! Moare Sylvie? Da, vechea Sylvie, cea plină de frustrări, cea care era ca o vită care se uită cum trec trenurile, așteptând ora de muls, moare. Noua Sylvie a sărit în trenul care gonește cu viteză. E hotărâtă să își trăiască viața!

    Scris într-o manieră optimistă și într-un stil proaspăt, sincer și sănătos, cu un singur fir epic, romanul Sinucidere fericită și la mulți ani! ne vorbește despre o femeie singură, lipsită de încredere în propria persoană, temătoare, introvertită, dar înzestrată cu simțul ironiei și autoironiei. Prinsă bine în lanțurile singurătății, aceasta alege soluția cea mai la îndemână: renunțarea. Autoarea surprinde cu foarte multă finețe drama Sylviei, care este, de fapt, drama singurătății în general. Povestea este o lecție de viață despre cum se poate învinge această boală și despre cât de frumoasă este viața! Sunt sigură că, după ce vei fi dat ultima pagină, dragă cititorule, vei zâmbi și îi vei chema aproape pe cei dragi.

Crăciun fericit și la mulți ani!

Editura Lider

Cartea Sinucidere fericită și la mulți ani! de Sophie Villenoisy a fost oferită pentru recenzie de editura Lider Internaţional. Poate fi comandată de pe site/ul Editura Lider Internaţional, iar abonaţii site-ul nostru beneficiază de o reducere substanţială, dacă mentionează Literatură pe tocuri. De la 27 de lei + taxe poştale 11 lei -la 16, 20 +taxe poştale 8 lei

Recenzii cărţi

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

 

 

 

13 COMMENTS

  1. Gata!!! Daca tot mai tentata acum am dat comanda 😉 . Poate am noroc si vine pana la sfarsitul anului 😉 🙂 .
    Craciun Fericit! si La multi ani!

  2. felicitari andreea,am sa-ti spun ispita de-acum!o voi citi si eu dar mai am cateva inainte.felicitari! locco_smiley_10

  3. „Ajutooor, opriti-l, mi-a furat chilotii!” =))))))))))))))) Mi-a placut recenzia, felicitari!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.