Sportul sănătate curată

Ce mămică zăpăcită sunt, vă puteți imagina două echipe de copii pe un teren de fotbal, drept de toate vârstele, și copilul de mine?
Numai când îmi aduc aminte mă doare maxilarul, cică de Crăciun am primit colinda și în loc de tradiționala urare Crăciun fericit am primit o urare mai personală-Ne vedem pe teren!
Sportul e inamicul care ne fura din timpul prețios pe care-l petrecem la TV, pe tabletă, pe rețelele de socializare. Ei da sportul e rău de bun, e mai mult de atât e SĂNĂTATE CURATĂ.
Când vorbim despre sport nu ne referim neapărat la sportul de performanță, ne referim la un program organizat al piticotului nostru, la un organism puternic și apărat de boli, la socializare și implicarea copilului în educație si responsabilizare.
De ce îmi chinui puiuțul de trei ori pe săptămână să-l duc la antrenamente?- Pentru că de fiecare dată când e pe teren zâmbește și țelul meu în viața e sa-l văd fericit.
Aveți rețineri în a-l duce pe piticotul vostru la sport?
Domnul antrenor Dohan Loredan a fost drăguț să ne răspundă la câteva întrebări.

1. Cum influențează sportul educația ?
O sa încep cu două motto‐uri:
„Dacă doreşti să ai un copil inteligent, dotat, trebuie să-i dezvolţi forţa pe care inteligenţa i-o va cultiva, să-l faci sănătos şi robust pentru a-l face înţelept şi cu judecată…lasă-l să lucreze, obişnuieşte-l să activeze. Să ai grijă să se mişte mult. Să fie un om puternic trupeşte, în curând va deveni puternic şi intelectual”, spunea J..J. Rousseau
„Sportul dă zile vieţii şi viaţă zilelor.”
Sportul este un rol foarte important în cultura unei ţări. Foarte mulţi sportivi de performanţă şi nu numai se educă prin sport. Este practicat de tot mai multe persoane indiferent de vârsta şi statut social. Indiferent de ramura sportivă practicată eu afirm că deţine un rol major în educaţia fiecăruia dintre noi.

2. La ce vârstă pot părinții să‐și înscrie copii la un club sportiv și cum să aleagă activitatea sportivă care e mai apropiată de aptitudinile copilului?
Vârsta ideală pentru a se înscrie la un club sportiv este de 5 ani, dar de exemplu la clubul la care activez momentan am un copil de aproape 4 ani. La o astfel de vârstă, ca părinţi, nu cred că ne putem da seama de aptitudinile copiilor noştri, ideal ar fi să îi încurajăm să facă mişcare. Pentru ei orice sport îl percep ca o joacă.
3. Dacă vârsta copilului este mică, iar copilul nu este foarte atent, ar trebui părinții să amâne înscrierea în club? Puteți să motivați de ce?
Pentru asta e nevoie de foarte multă răbdare, cam acest lucru cer şi eu părinţilor la fiecare şedintă de antrenament. Cam toţi copii indiferent de vârstă au tendinţa să nu fie atenţi, dar aici intervine rolul antrenorilor pentru a încerca să le capteze atenţia.

4. Cum pot ajuta părinții pe domnii antrenori, și cum ar trebui să fie relația antrenor ‐ părinte? Ce greșeli fac părinții ?
Cu aceste întrebări atingeţi un subiect destul de „periculos” pentru toţi antrenorii. După părerea mea relaţia dintre părinţi şi antrenori trebuie să fie bazată în primul rând pe respect. Urmează încrederea şi nu în ultimul rând răbdarea. Cred că fiecare părinte trebuie să îşi urmărească propriul copil şi să îl ajute în primii ani de activitate sportivă să se integreze într‐un grup, trebuie urmărit dacă acel copil comunică cu ceilalţi colegi, dacă e vesel, dacă îi place acel sport, dacă este atent în timpul antrenamentului sau al meciului la indicaţiile antrenorului. Aşa cum bine ştiţi în sport cineva câştigă şi cineva pierde. Un ajutor binevenit din partea părinţilor pentru antrenori este acela de a avea cât mai multă răbdare cu propriul copil. Din păcate cele mai frecvente greşeli pe care le fac părinţii şi este aceea de a pune presiune inutilă pe copil, de ce nu e MESSI. Ronaldo?, de ce nu poate să joace la fel ca X….Y, de ce nu marchează? de ce nu câştigă? etc. Uităm de cele mai multe ori ca părinţi că avem în faţa noastră un copil care abia păşeşte în sport.

5. Cum influențează absența sau prezența copilului funcționarea unei echipe sportive?
Fiecare copil care face parte dintr‐o echipă este important. Prezenţa sau absenţa unui copil este extrem de importantă pentru echipă. Prin prezenţa lui poate ajuta echipa sportivă pentru îndeplinirea unui obiectiv, iar prin absenţa lui poate duce la neîndeplinirea acelui obiectiv.

6. Unele fetițe au ca pasiune fotbalul, încurajați părinții acestora să le înscrie într‐un club sau doar să fie lăsate să joace fotbal cu prietenii iî parc?
Încă un subiect delicat pentru ţara noastră. Eu ca antrenor de fotbal încerc din răsputeri să am fete la fotbal dar mă lovesc de acelaşi răspuns: ce să caute o fată la fotbal? Spun că este un subiect delicat pentru această ţară deoarece sunt extrem de puţine fete care practică fotbal pe când în alte ţări există cel puţin o fată într‐o echipă de fotbal de juniori. Doresc pe această cale să încurajez toţi părinţii să îşi înscrie fetele la un club sportiv.

7. Vreau să vă mulțumesc pentru acest interviu și să vă felicit pentru felul cum vă dedicați timpul și dragostea micilor sportivi. În încheiere aveți un sfat pentru părinții copiilor începători?
Sfatul pe care îl dau tuturor părinţilor este acela de a‐i încuraja pe cei mici să practice orice sport doresc. Să fie extrem de răbdători, să fie prezenţi lângă cei mici atunci când se bucură şi când sunt trişti.

Antrenor
Dohan Loredan

Sursă foto

Review overview
5
***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

19 COMMENTS

  1. Bravo, Vero! Sportul, chair daca e doar o joaca pentru copil, este benefic: ajuta copilul sa se comporte intr-un anumit fel in comunitate, intr-un grup bine stabilit cu reguli proprii, este bun pentru organism (fizic si mental). Numai sa nu fie obligat, sa stii, ca parinte, cum sa faci miscarea sa devina o placere!

  2. Felicitari Vero!
    Tot respectul,aprecierea si admiratia pentru antrenori,pentru tot ceea ce fac pentru acesti copii,pentru ca intr-un fel sau altul pe langa antrenamentele clasice,copii invata de mici ce inseamna colectivul,munca in echipa,respectul fata de celalalt,disciplina…
    Felicitari antrenorilor si inca o data felocitari Vero pentru aceasta initiativa !

  3. Sunt de acord ca sportul este un aport de sanatate oferit copilului, pe langa bucurie! Nu degeaba ai mei copii fac baschet de 3 ori pe saptamana!

  4. Felicitari, Vero ! Un articol foarte frumos ! Imi plac raspunsurile domnului antrenor ! locco_smiley_10

  5. Felicitari Vero!!!! Dupa parerea mea sportul este un minunat instrument de socializare si de dezvoltare a valorilor educative: disciplina, rabdare, concentrare..Uite de aceea ,eu te consider o „buna sportiva” deoarece ai rabdare, esti foarte disciplinata si de foarte multe ori sti sa fi o buna organizatoare.Inca o data felicitari!!!!

  6. Multumim tuturor . Sunteti minunati( minunate )
    Mersi Lore esti o draguta ca de obicei. Si sigur esri un portar bun.

  7. bravo vero!copiii mei au facut amindoi atletism din clasa a 2-a pina au terminat liceul;acum la rindul lor parinti fiind si-au dus copiii la sport nu de performanta ci pe ideea ca e indicat sa stii si sa faci miscare;nepotica mea face atletism,a facut innot si dansuri moderne,iar baietii fac innot amindoi,unul s-a mai axat pe tenis celalalt pe footbal,iar iarna i-au dus parintii la ski si schiaza foarte bine,si duminica merg cu tatal lor cu bicicletele pe pista.
    este foarte important sa faca miscare.

  8. Ah! Uh! Felicitari pt articol! Sportul e benefic pt sanatate si toate cele numai ca … nu e compatibil cu mine! Jur ca mor daca fac si cel mai mic efort si pe urma beau tone de apa. 🙂 Dar … uite, joc sah. Si asta se pune, nu? E un sport al mintii! 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.