Timpul indragostitilor-de Tamara Ireland Stone-Editura Leda

Timpul indragostitilor-de Tamara Ireland Stone-Editura Leda

by -
7

Timpul îndrăgostiţilor de Tamara Ireland Stone

Titlu original: Time After Time
Editura: Leda
An publicaţie: 2015
Traducere din limba engleză de Carmen Ion

Colecţia 100% iubire

Bineînţeles că povestea din „Iubire dincolo de timp” a fost atât de dulce şi reconfortantă încât mă simt fericită că am parte de continuare în „Timpul îndrăgostiţilor”. Şi dacă în volumul 1 vedem întâmplările prin ochii Annei, acest volum 2 delectează cititorul cu continuarea povestită de Bennett, iar acţiunea pare mult mai intensă din perspectiva acestui personaj deţinător al elementului supranatural.

De asemenea mi s-a părut că povestirea lui Bennett este mult mai concisă, mai la obiect, mai alertă şi mai dramatică decât a Annei. Dacă din punctul Annei de vedere, Bennett Cooper este acel „supererou” sigur pe el şi capabil să îşi controloze emoţiile, în „Timpul îndrăgostiţilor” realizăm că băiatul nu este nici pe departe atât de intangibil, iar emoţiile, presiunea întâmplărilor şi faptul că nu deţine controlul absolut asupra propriilor puteri îl fac practic să se simtă sfâşiat între trecut şi viitor, ceea ce îl determină să trăiască un prezent incert, marcat de nesiguranţă, întrebări şi calcule infinite.
Atâţia oameni iau apropierea ca pe ceva normal. Noi nu vrem decât să fim în acelaşi loc în acelaşi timp.”
După ce reuşeşte să se întoarcă în 1995, Bennett se întâlneşte cu Anna în La Paz. Scurta vacanţă în Mexic le întăreşte relaţia celor doi care acceptă de comun acord „cea mai ciudată relaţie la distanţă”. Deşi ambii îşi doresc să fie împreună, puterea incontrolabilă a lui Bennett îi forţează să se întâlnească la o anumită perioadă de timp.

Bennett nu poate rămâne definitiv în Evanston, iar Anna nu poate trăi în San Francisco în 2012. Amândoi încearcă să se adapteze situaţiei şi să îşi trăiască prezentul în combinaţie cu o relaţie incertă.
Încercarea lor de a-şi submina emoţiile, de a nega nesiguranţa, de a se bucura de scurtele revederi şi de a spera într-un happy end este într-adevăr dulce, luminoasă şi extrem de emoţionantă. Se simte tensiunea din povestirea lui Bennett. Cititorul trăieşte alături de personaj neputinţa de a schimba lucrurile, dar şi speranţa că va reuşi într-un final să găsească o soluţie salvatoare.
…de fiecare dată când încerc să fac un bine altcuiva, eu sunt cel care plăteşte preţul.”
După ce se lasă furat de mirajul că poate schimba trecutul şi că poate oferi oamenilor o a doua şansă, Bennett se simte tot mai rău din punct de vedere fizic, ba chiar rămâne blocat în prezentul din 2012, ratând astfel Ziua Absolvenţilor din 1995.
Reuşind să se întoarcă într-un final la Anna, acesta nu are parte decât de câteva momente de fericire pentru că atacul cerebral suferit de d-l Greene va declanşa o serie de acţiuni cu efecte contradictorii în relaţia celor doi. „Îmi amintesc ce mi-a spus domnul Greene mai zilele trecute. Nimic nu mai are sens. Cât îţi închipui că mai puteţi continua în felul ăsta?”
„Nu vreau să plec. Dar măcar acum sunt aici.”
Neputând să se întoarcă în trecut din cauza stării sale , Bennett călătoreşte în viitorul Annei pentru a se asigura că tatăl ei se va reface. Imaginea Annei din 2005, alături de un bărbat pe care nu îl poate vedea, dar căruia fata îi dăruieşte un zâmbet năucitor, îl determină pe Bennett să ia o decizie radicală. Renunţarea la Anna şi încetarea călătoriilor în 1995 este singura soluţie găsită de acesta.
De data asta alegerea e numai a ta. Ce îţi doreşti tu, Bennett?”

Viitorul este întotdeauna imprevizibil, iar Bennett a omis să se întrebe dacă poate renunţa la singura fiinţă care a l-a făcut să se deschidă şi să se accepte.- „găsisem omul căruia voiam să îi destănui toate secretele mele.”
Vor fi multe întorsături de situaţie, iar deciziile luate vor fi cruciale. Finalul romanului aduce cu sine un sentiment de victorie. Poate pentru prima dată fiinţa umană reuşeşte să facă praf destinul şi să îi râdă vieţii în faţă cu un aer de superioritate. Care soartă? În definitiv viitorul e fix aşa cum ni-l clădim, iar această idee întreţine o speranţă fascinantă. Şi chiar dacă războiul este unul crâncen, iar suferinţa nu este lipsită din peisaj, cine a zis că viaţa trebuie să câştige?
Aş descrie romanul printr-un citat care spune totul : „N-ar trebui sa fiu aici. Şi totuşi sunt.” Mi-ar plăcea ca această poveste să continue. E ca tipul ăla de energizant care creează dependenţă şi m-a cucerit în aceste zile mohorâte, reuşind să aducă un plus de lumină şi căldură care m-au determinat să fac abstracţie de vremea de afară.

Tamara Ireland Stone a creat o poveste delicioasă, unică şi extrem de captivantă în care acţiunile personajelor ţin cititorul prins într-o plasă de suspans. Nu ştii niciodată ce va urma pentru că totul este imprevizibil în acest joc cu destinul. Nu ştii dacă la un moment dat divinitatea se va sătura şi va pune punct sfidării fiinţei umane, sau dacă, din contră, se va delecta privind cum un simplu om este capabil să încalce toate regulile impuse de spaţiu şi timp pentru un simplu sentiment numit iubire.
Am savurat cartea cu maximă fascinaţie. A fost ceva inedit, neaşteptat, cuceritor. Este un must read al editurii Leda si o recomandare care merită maxim de steluţe.

CITATE:

„Şi la fel ca în acea primă seară, Anna mă trage spre ea, ca şi cum încă m-ar mai dori, ca şi cum încă ar fi dispusă să îmi încredinţeze inima ei, cu toate că probabil deja ştie că n-ar trebui.”

„Mi-a fost un dor nebun de tine.”

„La început, am încercat să o previn că nu pot rămâne cu ea. N-ar fi trebuit niciodată să o încurajez să creadă că aş fi putut. Şi n-ar fi trebuit să mă amăgesc singur că aş putea.”

„…pentru că întotdeauna celui care e lăsat în urmă îi e mai greu decât celui care pleacă.”

Editura Leda
Cartea Iubire dincolo de timp de Tamara Ireland Stone a fost oferită pentru recenzie de către Editura Leda. Poate fi comandată de pe site-ul Grupul Editorial Corint. Activitatea Editurii Leda poate fi urmărită şi pe pagina oficială de facebook.

Autor: Maryliyn

 

Review overview
5

7 COMMENTS

  1. Maryliyn, mi-a placut recenzia ta si recunosc ca m-ai tentat mult.Trebuie sa citesc neaparat cele doua volume.

  2. Va multumesc tuturor pentru aprecieri si ma bucur ca am reusit sa atrag atentia asupra acestor carti deoarece constituie intr-adevar o lectura extrem de placuta.

Leave a Reply

Afiseaza emoticoanele Locco.Ro