10 cărți pentru un Crăciun de poveste

Oricărui cititor înrăit îi place să petreacă Crăciunul citind, iar cărțile tematice sunt cele mai potrivite, întrucât accentuează atmosfera de sărbătoare. Așa că m-am gândit să vă recomand 10 căPoveste de Craciunrți, pe care poate le aveți prin bibliotecă sau poate se încumetă Moșu să vi le pună sub brăduțul frumos împodobit:

1. Cap de listă este „Poveste de Crăciun” de Charles Dickens, cea mai frumoasă, cea mai clasică carte despre Crăciun, ce se găsește în nenumărate ediții, dar eu o recomand pe cea color de la Arthur 
„Publicată pentru prima dată în 1843, Povestea de Crăciun elogiază spiritul acestei sărbători. Este povestea lui Ebenezer Scrooge, un zgârie-brânză bătrân și ursuz care îi privește cu ură pe toți cei din jur. Într-o noapte de Ajun, la fel de înghetață ca inima bătrânului, primește trei vizitatori fantomatici: Spiritul Crăciunului-Trecut, al Crăciunului-de-Acum și al Crăciunului-Ce Va Să Vină. Acestea îl poartă într-o călătorie uimitoare și pe alocuri înfricoșătoare, în urma căreia hapsânul se schimbă. Noua ediție a celebrului text scris de Charles Cum a furat Grinch Crăciunul de Dr. Seuss (Editura Arthur)Dickens cuprinde ilustrații noi, realizate de Anca Smărăndache.”

2.”Cum a furat Grinch Crăciunul” de Dr. Seuss (Ed. Arthur) este o carte ilustrată pentru copii pe care și eu abia aștept s-o citesc. Crăciunul e ocazia specială pentru a da în mintea copiilor. După ce citiți cărticica puteți să vizionați și filmul 😀
„Grinch, țâfnosul monstruleț, trăiește izolat într-o peșteră din vârful muntelui, departe de oamenii cumsecade din Cinesti. Făra alt prieten în afară de câinele Max, Grinch urmărește an de an, înciudat, pregătirile celor din vale pentru marea sărbătoare a Crăciunului. Dar sătul de-atâta „tărăboi”, morocănosul e hotărât să-i vină de hac sărbătorii. Însă oricât „se opune”, Crăciunul vine, iar monstrulețul cu inima din piept „două numere prea mică” înțelege până la urmă că nu doar cadourile aduc fericirea și că bucuria poate veni de unde te aștepți mai puțin.”

expresul-polar3. Dacă vrei să-i faci o surpriză copilului tău/frățiorului mai mic atunci „Expresul polar” de Chris Van Allsburg (Ed. Arthur) reprezintă cadoul perfect. După ce o citiți împreună puteți viziona filmul, care chiar merită să fie vizionat!
„Chris Van Allsburg, un fost profesor de la Rhode Island School of Design, publică Expresul Polar în 1985. Între timp, cartea a devenit o poveste clasică pentru perioada Crăciunului și poate fi comparată cu volumul despre Grinch al lui Dr. Seuss sau cu O poveste de Crăciun a lui Dickens.
Cartea a fost apreciată pentru ilustrațiile detaliate și pentru povestea plină de candoare pe care o transmite. În 1986 volumul primește Medalia Caddlecot, cea mai importantă distincție pentru o carte ilustrată pentru copii.
În 2004 cartea este ecranizată de regizorul Robert Zemeckis, iar filmul este nominalizat la premiile Oscar.”

minunata-calatorie-a-lui-nils-holgersson-prin-suedia-cartile-de-aur-ale-copilariei4. Îmi amintesc și acum un Crăciun, când eram la începuturile profesiei de cititor, pe care l-am petrecut citind „Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia” de Selma Lagerlöf. Zilele astea am văzut că cei de la Arthur au reeditat această carte minunată perfectă pentru un mic cititor 😀
„Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia, una dintre cele mai iubite cărți pentru copii din toate timpurile, scrisă de o autoare laureată a Premiului Nobel, este o poveste emoționantă despre curaj, prietenie și încredere.
Nils Holgersson, un băiețel leneș și neastâmpărat, a fost pedepsit pentru purtarea lui nesăbuită – un pitic l-a transformat într-un prichindel de-o șchioapă. Agățat de grumazul gâscanului Martin, micul Nils pornește într-o lungă călătorie spre miazăzi, împreună cu un stol de gâște sălbatice. În drumul lui, năzdrăvanul care înainte nu iubea și nu respecta pe nimeni și nimic pe lume trece prin aventuri uimitoare, vede locuri la care nici nu visase și își face prieteni pe care ajunge să-i îndrăgească. Martin, gâscanul bun și devotat, Akka, gâsca cea înțeleaptă, Bataki, corbul cel isteț, Gorgo, vulturul îndrăzneț și iubitor de libertate și blânda și frumoasa gâscăfulgideiubire Dunfin îi vor fi aproape, iar Nils va învăța alături de ei care sunt adevăratele valori ale acestei lumi.”

5.”Fulgi de iubire” de John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle (Ed. Trei) nu poate lipsi de pe listă, o lectură perfectă pentru adolescenți, dar și pentru adulți. Citeşte recenzia.
„Trei povești romantice de Crăciun
Ce au în comun o furtună de zăpadă iscată în Ajunul Crăciunului, 14 majorete vesele, un restaurant Waffle House și un tip învelit în folie de aluminiu?
Răspuns: aceste trei povești romantice de Crăciun.
O furtună puternică de zăpadă aduce dragostea în viețile a trei adolescenți: o fată al cărei tren s-a înzăpezit, un băiat ce înfruntă viscolul pentru a se întâlni cu prietenii săi, o altă fată cu inima frântă ce-și vopsește părul în roz și visează să fie îngerul cuiva.
Trei dintre cei mai cunoscuți autori americani de literatură pentru adolescenți – John Green, Maureen Johnson și Lauren Myracle – și-au unit Dragostea mea mi-a daruitforțele pentru a scrie povești pline de aventurp, umor, romantism și duioșie, ale căror fire se împletesc inteligent la final, într-o carte numai bună de citit la gura sobei.”

6. De asemenea nu pot lipsi cele 12 povești romantice pentru serile de iarnă ce alcătuiesc volumul „Dragostea mea mi-a dăruit” de la Editura Epica. Citeşte recenzia.
În prima zi de Crăciun dragostea mea mi-a dăruit …douăsprezece povestiri romantice. Acţiunile lor se petrec în cea mai frumoasă perioadă a anului, cea dintre Crăciun şi Anul Nou, fiind învăluite de minunatul spirit al sărbătorilor şi de vraja primei iubiri. Simte magia sărbătorilor alături de aceste extraordinare scrieri ale unora dintre cei mai importanţi autori pentru adolescenţi şi tineri ai momentului.

7.”Crăciunul în cele mai frumoase povestiri” de Charles Dickens, Mark craciunul-in-cele-mai-frumoase-povestiriTwain, Arthur Conan Doyle, Oscar Wilde, O-Henry, Henry van Dyke (Ed. Nemira) 
„Încurcate sunt căile Crăciunului! Lungi și întortocheate sunt drumurile Moșului! Pline de surprize sunt darurile puse sub brad! Și ele s-au strâns toate într-o carte de savurat în tihnă, în așteptarea sărbătorii cu dulciuri și fulgi de zăpadă.
În paginile ei s-au adunat comori de altădată pentru copii, părinți și bunici. Din ținuturi de vis sau din orașe adevărate, din păduri îndepărtate sau din case primitoare vin întâmplări și personaje ce povestesc Crăciunul cu un farmec cuceritor. Așa că oprește timpul în loc, dragă cititorule, și citește cartea unei sărbători pentru a cărei magie depun mărturie, printre alții, Charles Dickens, Mark Twain, Oscar Wilde sau Arthur Conan Doyle.”

8. Am citit încă din septembrie „Poveste de iarnă” de Mark Helprin (Editura poveste-de-iarna_1_fullsizeNemira) și să știți că e fascinantă! E perfectă pentru a fi citită iarna, lângă brăduț, cu niște fursecuri și o băutură caldă alături. Citeşte recenzia.
„Pătrundeți în atmosfera saloanelor Belle Epoque, într-un New York magic, acoperit de zăpezi și bătut de vânturi cumplite. Într-o noapte de iarnă, Peter Lake, un mecanic orfan, pătrunde în casa magnatului Penn, constrâns de o bandă de mafioți, și o descoperă pe Beverly, o tânără frumoasă și mistuită de febră, privind stelele pe acoperișul înghețat. Între cei doi se înfiripă o legătură care îl va purta pe Peter, un om simplu și needucat, în lumea largă în încercarea lui de a întoarce timpul pentru a o aduce înapoi pe iubita sa. Călătoria lui este una dintre cele mai magice și încântătoare povești scrise în literatura americană.”

legende-despre-isus

9.”Legende despre Isus” de Selma Lagerlof (Ed. Univers) e o carte extrem de simpatică, pe care am citit-o zilele trecute și pe care o recomand.
„Selma Lagerloof este cunoscută în special datorită romanului Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia), tradus în șaizeci de limbi. Scriitoarea a fost prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatură (1909) și prima femeie aleasă în Academia Suedeză. În 1891 a debutat cu romanul Povestea lui Goosta Berling, în urma trimiterii primului capitol la un concurs literar premiat cu un contract de publicare. Romanul a fost tradus în daneză și i-a adus scriitoarei o mare notorietate. Următoarele cărți, scrise dupa o călătorie în Italia și Palestina, au fost Antikrists mirakcler (Minunile Anticristului) şi Jerusalem (Ierusalim ). Kristuslegender (Legende despre Isus ) a avut un enorm succes internaţional, povestirile din acest volum fiind traduse în mai multe limbi și reeditate constant în preajma Crăciunului.”

misterul-de-craciun10. Tot săptămâna asta am citit și ,,Misterul de Crăciun” de Jonstein Gaardner (Ed. Univers), un roman excepțional, un MUST READ în perioada sărbătorilor
„Editura Univers lansează o nouă serie de autor, dedicată scriitorului norvegian Jostein Gaarder, cunoscut cititorilor români mai ales prin best-seller-ul Lumea Sofiei, un roman care face istoria filosofiei atractivă și incitantă pentru toate vârstele. Pasiunea lui Gaarder de a amesteca firele ficțiunii cu enigmele universului uman stă la baza unui alt roman de succes, Misterul de Crăciun, proaspăt reeditat. În apropierea Crăciunului, Joakim primește un calendar advent, iar cele 24 de ferestre ale lui îi deschid calea către povestea lui Elisabet, fetița alături de care va călători în timp, până la momentul nașterii lui Iisus. Din galeria personajelor întâlnite de cei doi nu lipsesc figurile mitice – magi, îngeri, Moș Crăciun, recompunând, la fiecare pagină emoția specifică sărbătorii. Cititorii vor deveni și ei  călători prin timp și vor intra, alături de Joakim și Elisabet, în atmosfera magică a Crăciunului.”

Să aveți sărbători fericite și spor la citit!

4 COMMENTS

  1. Numai una si una recomandarile voastre. Majoritatea le am sau le-am citit. Multumim ca ne-ati readus aminte de cartile specifice anotimpului :X

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.