15 titluri recomandate Gaudeamus 2015

Având în vedere că în perioada 18-22 noiembrie 2015 se va desfășura Târgul Internațional Gaudeamus, iar editurile au pregătit o vastă gamă de noutăți, m-am decis să realizez o listă cu 15 titluri interesante, Ultimul viking Lansare carteminunate, pe care vi le recomand. Acestea sunt așezate într-o ordine aleatorie, întrucât e extrem de dificil să realizez un clasament.

Ultimul viking de O.G.Arion (Editura Lider)

Mai multe detalii despre carte aici: recenzie

O istorie secretă a Țării Vampirilor.Cartea Pricoliciului de Adina PopescuO istorie secretă a Țării Vampirilor.Cartea Pricoliciului de Adina Popescu (Editura Arthur)

„Cartea Pricoliciului este cel dintâi volum al trilogiei fantastice O istorie secretă a Țării Vampirilor, o serie ce își propune să salveze mituri și personaje sortite să dispară, dacă nu sunt povestite. Uitați de toată lumea, Greuceanu, Pipăruș-Petru, Sfânta Miercuri, Ileana Cosânzeana sau Zmeul Tase au o viață banală care numai de basm nu este. În Țara Vampirilor, vampirii sunt scoși în afara legii, Împărații confundă prezentul cu trecutul, iar Președintele e speriat de o carte cu pagini albe care-i amenință viitorul. Într-o lume în care se face contrabandă cu Apă Vie și nu mai există fericire până la adânci bătrâneți, Pricoliciul a uitat cine este. Nevoit să-și părăsească grota, pornește la drum și ajunge să fie implicat în poveștile altora – iar în cele din urmă descoperă că nu poate scăpa de Sfârșit decât dacă înțelege în ce măsură se întrețese povestea lui cu ițele Basmului”

Cronicile din Narnia I. Nepotul magicianului de C.S. Lewis (Editura Arthur)Mai multe despre această carte aici.

Cronicile din Narnia I. Nepotul magicianului de C.S. Lewis (Editura Arthur)

„Digory Kirke și Polly Plummer nici nu ajung să se cunoască bine când, pe neașteptate, pornesc în cea mai spectaculoasă aventură a vieții lor. Obligați de unchiul Andrew să ia parte la experimentul lui magic, cei doi copii rătăcesc pe tărâmuri dintre cele mai stranii, stăpânite de forțe malefice însetate de putere. Dar când deznădejdea își face simțită prezența, cântecul miraculos al leului Aslan dă naștere unei noi lumi, Narnia, unde imposibilul devine posibil, iar bunătatea și iubirea sunt răsplătite însutit.”

Cum a furat Grinch Crăciunul de Dr. Seuss (Editura Arthur)Cum a furat Grinch Crăciunul de Dr. Seuss (Editura Arthur)

Grinch, țâfnosul monstruleț, trăiește izolat într-o peșteră din vârful muntelui, departe de oamenii cumsecade din Cinești. Fără alt prieten în afară de câinele Max, Grinch urmărește an de an, înciudat, pregătirile celor din vale pentru marea sărbătoare a Crăciunului. Dar sătul de-atâta „tărăboi”, morocănosul e hotărât să-i vină de hac sărbătorii. Însă oricât „se opune”, Crăciunul vine, iar monstrulețul cu inima din piept „două numere prea mică” înțelege până la urmă că nu doar cadourile aduc fericirea și că bucuria poate veni de unde te așteptți mai puțin.

Marțianul de Andy Weir (Editura Paladin)Marțianul de Andy Weir (Editura Paladin)

„Membrii echipajului Ares 3 ajung pe Marte pentru o misiune programată să dureze două luni, dar o furtună puternică le dă planurile peste cap și sunt nevoiți să părăsească planeta după doar câteva zile. Însă numai cinci dintre cei șase membri ai echipajului se vor lansa spre Pământ. Mark Watney, pe care ceilalți îl cred mort, rămâne singur, cu resurse limitate de apă și de hrană. Și astfel pornește într-o uimitoare cursă pentru supraviețuire, reușind să facă ceea ce nimeni până atunci nu ar fi crezut că este posibil pe o planetă fără viață. Inteligența și umorul, stăpânirea de sine și ingeniozitatea îl vor ajuta pe Watney să facă față rând pe rând problemelor aparent insurmontabile. Dar va reuși el să se întoarcă teafăr pe Pământ? Și de unde îi poate veni salvarea?”

Regina Elisabeta a II-a. Portret intim de Andrew Marr (Editura Corint)REGINA ELISABETA A II-A. Portret intim de Andrew Mar

„Elisabeta a II-a, unul dintre cei mai longevivi monarhi ai Angliei, este o enigmă. În public, afişează o simplitate optimistă şi zâmbete reţinute; în privat, este ironică, amuzantă şi un excelent imitator. Acum, pentru prima oară, unul dintre cei mai de seamă jurnalişti şi istorici britanici trece dincolo de masca oficială şi ne spune povestea fascinantă a adevăratei Elisabeta. Andrew Marr, care s-a bucurat de colaborarea extraordinară a unor figuricheie de la Palatul Buckingham, a conceput o carte revelatoare şi fundamentală despre femeia care a reuşit de-a ANTONIU si CLEOPATRA. Adevarul din spatele celei mai frumoase povesti de dragoste din lumea antica de DIANA PRESTONlungul întregii sale domnii să păstreze discreţia asupra propriei persoane, devenind aproape un mister pentru public.”

Antoniu și Cleopatra de Diana Preston (Editura Corint)

„Amanta lui, Cleopatra, regina Egiptului, a fugit la Alexandria cu fiul lor. Marc Antoniu, prietenul şi acolitul lui Cezar, a susţinut cauza fiului acestuia în faţa Senatului. Dar senatorii au refuzat să-l recunoască drept unul dintre moştenitorii lui Cezar.A izbucnit apoi războiul civil şi, după înfrângerea ucigaşilor lui Cezar, Antoniu a preluat controlul asupra Orientului. Chemată la Tars, pe teritoriul actual al Turciei, Cleopatra şi-a făcut intrarea în amurg, înveşmântată ca Venus, pe o corabie înmiresmată şi scânteind de lumânări. Aşa a început una dintre cele mai cunoscute poveşti de dragoste din toate timpurile, care a durat unsprezece ani şi a creat cel mai faimos cuplu din Antichitatea romană.”

O cale îngustă spre nordul îndepărtat de Richard Flanagan (Editura Litera)O cale îngustă spre nordul îndepărtat de Richard Flanagan (Editura Litera)

„În mijlocul lagărului de prizonieri de război condamnați să construiască o cale ferată între Birmania și Thailanda, cunoscută sub numele de Calea ferată a morții, chirurgul Dorrigo Evans, comandantul lagărului, este torturat de povestea de dragoste pe care a trăit-o cu tânăra soție a unchiului său cu doi ani în urmă. În strădania lui de a-și salva oamenii de înfometare, de holeră, de persecuții, Dorrigo primește o scrisoare care îi schimbă pentru totdeauna cursul vieții. O poveste despre dragoste și moarte cu multiplele lor fațete, despre război și Coperta Lupta mea 1, 2Ddespre adevăr, în care eroul își trăiește experiența de viață numai pentru a descoperi tot ceea ce a pierdut.”

Mai multe despre această carte aici.

Lupta mea. Moartea unui tată de Karl Ove Knausgard (Editura Litera)

Devenit părinte, Karl Ove Knausgard se regăsește în fața propriului eu, un puști sensibil, care crește în umbra unui frate sociabil, a unei mame adesea absente și a unui tată cu accese de mânie imprevizibile. Maturizarea lentă a sentimentelor, flirturile neliniștite, pasiunea pentru rock și dificultatea de a-l pronunța pe „r” care îi îngreunează existența… creionează romanul unui Endgame. Jocul Final Cheia Cerului de James Frey, Nils Johnson-Shelton (Editura Trei)adolescent hipersensibil.

Endgame. Jocul Final: Cheia Cerului de James Frey, Nils Johnson-Shelton (Editura Trei)

„Au rămas nouă Jucători. Dar Jocul s-a schimbat.Să străbaţi lumea, să lupţi, să Joci…Să uiţi.Citeşte cartea.Găseşte indiciile. Descifrează enigma.Există un singur câştigător.Jocul Final e real.Jocul Final a început.”

Dash, Lily si Cartea Provocarilor de Rachel Cohn, David LevithanDash, Lily și Cartea Provocărilor de Rachel Cohn, David Levithan (Editura Trei)

„Lily a lăsat în raftul librăriei preferate din New York un jurnal plin de provocări, care aşteaptă să fie găsit de băiatul potrivi. Acesta este Dash, un adolescent în vârstă de 17 ani, pasionat de cărţi şi cu o repulsie nemărginită faţă de tot ce înseamnă sărbătoarea Crăciunului. El acceptă regulile jocului fetei. Dar sunt ei făcuţi unul pentru celălalt? Deşi par a se potrivi perfect în ceea ce priveşte exprimarea în scris, întâlnirile lor nu sunt lipsite de surprize şi le pun în pericol relaţia încă dinainte ca aceasta să se înfiripe.Rachel Cohn şi David Levithan au scris o poveste de dragoste care îi Chemarea monstrului de Patrick Ness (Editura Trei)va face pe tineri să scotocească prin rafturile librăriilor, căutând şi tânjind după o iubire (şi un jurnal) care să fie numai a lor.”

Chemarea monstrului de Patrick Ness (Editura Trei)

„Monstrul a apărut după miezul nopţii. Aşa cum fac monştrii de obicei. Dar Conor nu-l aşteaptă pe acesta, ci pe cel din coşmarul său, care-l bântuie aproape în fiecare noapte de când mama lui s-a îmbolnăvit. Cu bezna, vântul şi urletele. Monstrul acesta care-l vizitează e diferit. Sălbatic şi neîmblânzit. Şi vrea de la Conor lucrul cel mai periculos. Chemarea monstrului, roman dublu câştigător al Carnegie Medal (pentru ficţiune şi ilustraţii), spune o poveste extrem de emoţionantă despre dragoste, pierdere şi speranţă, după o idee a lui Siobhan Dowd, a cărei moarte prematură a împiedicat-o să dea glas poveştii.”Istoria lumii de Andrew Marr (Editura Nemira)

Istoria lumii de Andrew Marr (Editura Nemira)

„Din preistorie si pana in zilele noastre, istoria mare se impleteste cu istoria mica. Noile descoperiri dezvaluie intr-o alta lumina povestile lumii, a carei istorie se schimba odata cu noi. Andrew Marr, realizator al unor fascinante documentare BBC, calatoreste inapoi in timp si descopera legaturile dintre epoci, locuri, oameni si intamplari. Evenimentele care au schimbat omenirea se reasaza intr-un puzzle urias. Povesti nespuse se descopera in premiera, imagini nevazute se arata, personaje nevazute ies din umbra.”

Povestește-mi despre Beirut de Asma Abdelkarim (Editura Polirom)Povestește-mi despre Beirut de Asma Abdelkarim (Editura Polirom)

„Abia iesita de pe bancile liceului, Asma Abdelkarim paraseste Tunisia, unde a crescut, pentru a se intoarce in Liban, tara stramosilor ei. Este captivata de Beirut, o mica lume fascinanta si agitata, in care imigrantii sirieni se intersecteaza cu refugiatii palestinieni. Studenta, se indragosteste de un tinar francez, alaturi de care ia parte la manifestatiile din zilele zbuciumate ale Revolutiei Cedrilor. Seducatoare prin pasiune si lipsa de prejudecati, cartea ei dezvaluie realitatea complexa a Libanului, tara cu aparente libertine si mentalitati traditionaliste. Povestire, eseu si poveste de dragoste, marturia ei are si o dimensiune initiatica: in Beirut, Asma descopera cu adevarat iubirea, legindu-se de Liban si de Maxime „asa cum se leaga vita salbatica si iedera, cu toate fibrele trupului si Hendrik de Mol și Planeta de Aur de K.J.Mecklenfeld (Editura Univers)sufletului”. Intilnirea dintre cei doi condenseaza intilnirea dintre Orient si Occident intr-un Liban care, desi sfisiat de conflicte, renaste mereu din propria cenusa.”

Hendrik de Mol și Planeta de Aur de K.J.Mecklenfeld (Editura Univers)

„Hendrik de Mol și Planeta de Aur, scrisă de K.J. Mecklenfeld, este povestea unui băiețel de zece ani, care învață să își depășească fricile cu ajutorul unui urs de pluș, a unui zmeu de hârtie și a unui pește-banană.O carte încântătoare despre pierderea și regăsirea familiei, spusă cu umor și inteligență.”

7 COMMENTS

  1. Spre rusinea mea, nu am citit nicio carte din lista de mai sus, dar imi doresc sa citesc neaparat macar trei dintre ele: Ultimul viking, Dash, Lili si cartea provocarilor si Martianul.

  2. Daniela, nu e nicio problemă 🙂 Toate sunt noi apărute așa că nu prea a fost timp ca să fie citite 😀 Recuperăm noi cumva :)) Monica, sigur va fi nebunie :)) Și eu sper să ajung, dacă nu voi stresa Libris-ul și Elefănțelul :)) Vero nu e bai dacă n-ajungi, cărțile pot fi cumpărate și de pe site 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.