2014 „Ultimul om” de Mary Shelley-Editura Univers

2014 „Ultimul om” de Mary Shelley-Editura Univers

Ultimul om, Mary Shelley3d_coperta_Mary.Shelley_Ultimul.om.672x1024.jpg

Traducere Dan Ciobanu

in secolul XXI, omenirea, devastata de ciuma, se afla in pragul extinctiei. Și, pentru ca nu exista leac, evenimentele se precipita, iar protagonistii, in incercarea de asi salva vietile, pleaca in cautarea unui taram iluzoriu, a unui nou eden care sa prezerve umanitatea.
in final, ramas singur, naratorul traieste cu speranta ca undeva, intrun colt al planetei, exista macar un supravietuitor si porneste in cautarea lui.

Mary Wollstonecraft Godwin (17971851), cunoscuta mai tarziu sub numele de Mary Shelley, sa nascut in familia lui William Godwin, jurnalist, filosof si romancier, si a feministei Mary Wollstonecraft. in 1814, a inceput o relatie cu poetul si filosoful Percy Bysshe Shelley, pe atunci casatorit. Dupa sinuciderea sotiei acestuia, cuplul, care timp de doi ani fusese nevoit sa infrunte ostracismul societatii si o situatie financiara precara, sa casatorit. Dupa moartea prematura a sotului ei, Mary Shelley sa dedicat editarii si publicarii operelor lui.

Autoare de eseuri, biografii, carti de calatorii, povestiri si romane, Mary Shelley a ramas in istoria literaturii in special datorita romanului sau Frankenstein sau Prometeul modern, considerat a fi un amestec de science fiction si roman gotic cu influente din miscarea romantica. Dar nu Frankenstein, care ia adus celebritatea, a fost romanul ei favorit, ci The Last Man (Ultimul om), publicat in 1826.

Sursa Editura Univers

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.