2015 Ecaterina cea Mare de Henri Troyat-Editura Corint
La Editura Corint a apărut cartea Ecaterina cea Mare de Henri Troyat.
Descriere
La numai treizeci şi şase de ani, prinţesa de origine germană Sophie von Anhalt-Zerbst, născută în 1729, a ajuns pe tronul Rusiei sub numele de Ecaterina a II-a. Îndrăgostită de cultura franceză, dar învăţând rusa ca să-şi înţeleagă mai bine poporul, liberală în prieteniile sale – Voltaire, Diderot, d’Alembert – dar autocrată în guvernarea sa, pudibondă în vorbe, dar cu un temperament nesăţios, muncind cu râvnă şi iubind copiii, natura, animalele… iată o descriere pe scurt a celei care a fost Ecaterina cea Mare.
„Această stâncă de voinţă are o structură complexă”, scria despre ea Henri Troyat şi a fost nevoie de spiritul său pătrunzător de analiză ca să putem înţelege mai bine personalitatea contradictorie a uneia dintre cele mai fascinante figuri din istoria Rusiei.
HENRI TROYAT (Lev Tarasov), cunoscutul scriitor francez de origine rusă, s-a născut la Moscova în 1911. Cartea sa de debut, Faux Jour (1935), este remarcată de critica literară şi premiată. Publică apoi Le Vivier, Grandeur nature, La Clef de voûte şi L’Araigne, distinsă cu Premiul Goncourt în 1938.
Publică apoi mari fresce istorice: Tant que la Terre durera (7 vol.), Les Semailles et les Moissons (5 vol.) şi La Lumière des Justes (5 vol.). Bogata sa operă literară include de asemenea nuvele, biografii (Puşkin, Dostoievski, Tolstoi, Gogol, Ecaterina cea Mare, Petru cel Mare, Cehov, Turgheniev, Gorki, Flaubert, Maupassant), piese de teatru. Le Front dans les nuages (1976) marchează o revenire la prima sa manieră romanescă, iar Le Moscovite (3 vol.) şi Les Héritiers de l’Avenir (3 vol.) completează ciclurile istorice.
Henri Troyat a fost ales membru al Academici Franceze în 1959. S-a stins din viaţă în anul 2007 la Paris.
MULTUMIM MILI,O CARTE ISTORICA SE PARE,DAR CARE ANUNTA CA TREBUIE CITITA!