29 de secunde de T.M. Logan – Editura Rao – recenzie

29 de secunde de T.M. Logan – Editura Rao – recenzie

„- Viața nu e atât de simplă, se plânse ea. - Viața poate fi complicată dacă noi alegem asta. Dar nu trebuie să fie așa.”

29 de secunde de T.M. Logan - Editura Rao - recenzie

29 de secunde, de T.M. Logan – Editura Rao – recenzie

29 de secunde de T.M. Logan

Titlul original: 29 Seconds

Editura: Rao

Anul apariției: 2018, 2021

Traducere din limba engleză: Roxana-Cristina Gheorghe prin Lingua Connexion

Număr pagini: 392

Gen: Thriller, Suspans

Cotație Goodreads: 3,91

  Imaginați-vă următorul scenariu: într-un concurs de împrejurări, ajutați pe cineva. Ulterior, aflați că acea persoană este foarte importantă în viața cuiva cu influență și putere. Drept recompensă, vi se oferă posibilitatea de a înlătura definitiv pe cineva care vă face probleme. De a-l face să dispară fără urmă. Ce răspuns ați da?

  În această situație este Sarah, mamă a doi copii, cu o carieră promițătoare de profesor la una dintre cele mai prestigioase universități din Marea Britanie. Într-o anumită împrejurare, într-o lume în care nimeni nu vede mai departe de propria zonă de confort, salvează o fetiță.

  Nu trece mult timp și este abordată într-un mod neconvențional de tatăl fetei. Acesta, membru al mafiei rusești, își arată recunoștința și insistă să-și plătească datoria față de Sarah. Propunerea lui: Sarah trebuie să-i dea doar un nume. Numele unei persoane pe care o vrea dispărută…

  Primul care îi vine în minte este șeful ei, Alan Lovelock. Misogin convins, și-a făcut un obicei din a hărțui sexual femeile din subordine. Un bărbat care crede că locul femeii nu este într-o funcție importantă, într-o universitate de prestigiu, ci în bucătărie sau în pat.

  Situația lui Sarah nu este deloc roz, iar Alan i-o înrăutățește pe zi ce trece. De doi ani o hărțuiește, Sarah încă nu are statutul unui profesor definitiv în cadrul universității, iar avansarea ei depinde de el.

  Oferta rusului expiră în 72 de ore. Inițial, Sarah nici nu vrea să audă de propunere. Însă pe parcursul celor 72 de ore, Alan și insistențele lui devin din ce în ce mai insuportabile, totul culminând cu furtul unei idei. 29 de secunde durează convorbirea telefonică de la care începe totul, care declanșează un tăvălug ce nu mai poate fi oprit.

„- Acest număr a primit un singur apel, continuă Rayner. Unul singur. Un apel de douăzeci și nouă de secunde, realizat de pe un telefon mobil, din partea de est a campusului universității.”

„Un singur apel. Care durase mai puțin de treizeci de secunde. Poate că acesta avea să fie momentul care să-i despartă vechea viață de cea nouă, care s-o treacă de la a fi o persoană inocentă la a fi o persoană vinovată. Momentul în care viața ei se abătea de la drum și o lua spre o direcție complet nouă.”

  Dacă operațiunea ar fi decurs cum era plănuit, Alan Lovelock ar fi dispărut fără urmă, iar Sarah nu ar fi fost bănuită de nimic. Însă ceva nu merge cum trebuie…

  Să vă povestesc mai mult ar însemna să stric bunătate de suspans. Acesta este unul dintre principalele atuuri ale romanului: suspansul. Ne ține în șah până la finalul destul de controversat, care ne face să ne punem întrebări de natură etică.

  „Și, uneori, dar numai uneori, poate că era adevărat că o situație imposibilă necesită o soluție de neconceput.”

  Suspans, răsturnări de situație, tensiune psihică, prin asta se caracterizează „29 de secunde”. Totodată, este abordată tema hărțuirii sexuale, a discriminării pe bază de gen. Modul în care Lovelock poate să-și facă mendrele, influența exercitată asupra personalului, mușamalizarea, faptul că Sarah ar avea mai mult de pierdut decât de câștigat dacă l-ar denunța și ar face lucrurile ca la carte, toate acestea sunt cuprinse în subtext.

„Ai de-a face cu profesori seniori care practic fac tot posibilul ca să te simți ca un rahat pe măsură ce urci în rang, mai ales dacă ești femeie. E ca și cum și-ar încorda mușchii, arătându-ți unde ți-e locul pentru o perioadă, ca să poți învăța cum stă treaba cu ierarhia. Vor să sângerezi.”

  Scriitura mi-a plăcut foarte mult, autorul ne ține în suspans și ne face să dăm pagină după pagină. Ce se întâmplă cu Sarah, cum se termină totul puteți afla numai din carte. Merită!

 Despre autor:

  T.M. Logan este un scriitor și jurnalist britanic, specializat pe genul thriller. Romanele sale s-au vândut în peste un milion de exemplare în U.K., fiind traduse și publicate în 19 țări. Printre cele mai cunoscute cărți ale sale sunt „Lies” (roman de debut), „Trust me”, „The Catch”, „The Holiday”.

Carte disponibilă pe site-ul Rao

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

6 COMMENTS

  1. Foarte tentant subiectul cărții. Trec în catastif 29 de secunde. Mulțumesc pentru recomandare, Sorinache!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.