Abandonat – antologie de proză scurtă – Editura Up – recenzie

Abandonat – antologie de proză scurtă – Editura Up – recenzie

Abandonat - antologie de proză scurtă - Editura Up - recenzie

Abandonat – antologie de proză scurtă – Editura Up – recenzie

Abandonat – antologie de proză scurtă
Editura Up
Număr pagini: 336
  „Abandonat” este o antologie de proză scurtă plină de imaginație și originalitate, care aduce la viață nouă locuri abandonate prin intermediul unor povești captivante. Autorii Monica Ramirez, Oana Arion, Laura Nureldin, Ioana Trif, Daria Logofatu, Raluca Alina Iorga, Issabela Cotelin, Andreea Băluțeanu și Ștefan Ciocioi au făcut o treabă excelentă în a crea un univers întunecat și fascinant, în care fiecare loc abandonat devine o poveste unică și captivantă.
 În plus, conceptul de cod de bare de la finalul fiecărei povești adaugă o dimensiune tehnologică și interactivă, permițând cititorilor să vadă mai multe imagini ale acestor locuri abandonate și să se simtă mai aproape de ele.
 Dacă sunteți în căutarea unei călătorii literare captivante și pline de imaginație, „Abandonat” este un volum care trebuie să fie pe lista voastră de cărți de citit.
   Nu sunt fan proză scurtă. Povestirile mi s-au părut dintotdeauna prea scurte si aveam senzatia că mai trebuie ceva scris. Se pare că această antologie mi-a schimbat cumva percepția, pentru că niciuna dintre povești nu are nevoie de nimic în plus, au fost suficient de bine închegate și structurate ca și compoziție,  astfel încât să nu simți nevoia că mai trebuie adăugat ceva. În carte gasiți imagini la fiecare început de poveste și cred ca autorii și-au construit povestirile pe baza imaginilor. Interesant, nu?
Vă prezint pe scurt fiecare poveste, nu chiar în ordinea aflată în carte.
  Monica Ramirez – Cincizeci și trei de portrete –  Monica ne oferă o experiență de lectură profundă și misterioasă. Povestea se desfășoară într-un castel din Marea Britanie, Kirby Muxloe, unde un grup de turiști este prins în mijlocul unui labirint plin de secrete și surprize nebănuite. Personajele sunt bine construite, intrigante, iar tensiunea și misterul se construiesc treptat, până la finalul surprinzător. Este și cea mai lungă povestire din carte, iar atmosfera de suspans este la cote maxime. Combinația perfectă de mister, suspans și fiori.
  Laura Nureldin – Clădirea 25 – este o poveste despre supraviețuire și speranță într-un mediu ostil. Personajele principale, Leela și Glenn, sunt pacienți ai unei clinici de psihiatrie din secolul trecut și sunt prezentați ca fiind diferiți ca vârstă, dar asemănători în afecțiunea lor. Pe măsură ce se apropie de finalul poveștii, ei descoperă că au o șansă de a scăpa din coșmarul instituției și întâlnirea cu doi adolescenți pe culoarele clădirii se dovedește a fi plină de surprize pentru toți cei implicați.
Laura Nureldin reușește să creeze o atmosferă de tensiune și suspans prin descrierea detaliată a clădirii și a pacienților care o locuiesc.
  O.G. Arion – Fata cu garoafe albe – o experiență de lectură captivantă prin atmosfera bine conturată a unei case mortuare vechi din America. Protagonistul, un tânăr angajat, este prins în mrejele frumuseții unei femei dintr-un tablou atârnat pe perete. Acțiunea povestirii oferă cititorului o incursiune într-un univers enigmatic și fascinant. Cititorii vor fi uimiți de evoluția și finalul personajului, precum și de destinul tabloului uitat pe perete. „Fata cu garoafe albe” este o lectură incitantă pentru toți iubitorii de povești bine documentate și pline de suspans. Sincer, am citit povestea ziua, pentru că nu am vrut să mă uit pe pereți la fiecare tablou, iar chestia cu camera mortuară plină de detalii nu aș fi avut puterea să o citesc seara.
  Daria Logofătu – Monștri – o povestire care explorează tema contradicției dintre locul destinat amuzamentului și spaimelor provocate de evenimentul catastrofal de la Cernobîl.
  Povestirea are ca loc de desfășurare parcul de distracții din Pripyat, un spațiu care ar trebui să fie unul dedicat bucuriei. Dar, din cauza impactului negativ al accidentului nuclear de la Cernobîl, acest spațiu se transformă într-unul în care liniștea și tăcerea sunt întrerupte doar de sunetele naturii și ale monștrilor imaginați de personaje.
  Ioana Trif – Insula Diavolului –  o poveste plină de tensiune, care se desfășoară pe o insulă misterioasă, unde erau exilați cei care contractau ciuma. Protagonista, care se află pe insulă, se confruntă cu un personaj ,,demonic”, care îi propune un târg. Acesta pare să fie singura ei șansă de a scăpa din acest loc, dar poate fi și un dușman periculos. Povestea abordează teme precum dorință, ispită și pericol, într-un mod captivant, care va atrage cititorii în lumea plină de neprevăzut a insulei. O atmosferă încărcată de tensiune și incertitudine. Autoarea îmbină elementele de groază și fantezie frumos și special.
  Issabela Cotelin – Prognoza –  este o povestire care aduce în prim-plan o perspectivă diferită asupra ceea ce este considerat adevărat sau fals în copilăria noastră. Autoarea abordează cu ușurință zona horror-paranormal, prin crearea unei povești bizare care îmbină amintirile din copilărie cu realitatea din prezent. Povestea te face să îți pui întrebarea: ce este adevărat și ce este fals în ceea ce ne-a fost spus în copilărie?
  Raluca Alina Iorga – Ia-ți mereu La revedere!  – explorează atmosfera sinistră a vilelor italiene abandonate, cu reputații umbroase. Povestea se desfășoară pe două planuri temporale, 1966 și 1862, și urmărește aventura unui doctor văduv care se mută împreună cu familia sa în apropierea unei vile cu o reputație sinistră în peisajul paranormal. El și fiicele sale se vor afla în centrul unei povești înfricoșătoare, legată de istoria veche a spiritismului și a incantațiilor din secolul XIX.
  Ștefan Ciocioi – Cel ce Umblă printre Dune  – ne prezintă istoria unei locații străvechi egiptene, care găzduiește un artefact, și care depășește granițele paranormalului obișnuit, purtând cititorul într-o călătorie plină de neprevăzut, prin secrete universale și lumi fascinante. Imaginația autorului aduce un plus de interes și profunzime povestirii.
  Andreea Băluțeanu – Miranda și Bestia –  Miranda, Velvet și Nicolas. El – captiv între lumi, având o poveste interesantă în spate. Personajele sunt pictate cu personalități complexe și multiple, ceea ce face ca povestea să fie plină de tensiune și surprize. Modul în care reușesc să se armonizeze este neașteptat și reprezintă punctul culminant al acestei povestiri. Locul evidențiat este Chateau de Noisy.
   Antologia „Abandonat” este o carte captivantă, care readuce la viață locuri uitate și oferă cititorilor o călătorie prin lumea tenebroasă a locurilor abandonate. Mi-a plăcut conceptul și recomand cartea tuturor celor care vor să citească ceva diferit și destul de creepy/hororr. 
Carte disponibilă pe site-ul EdiuraUp

6 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.