Acest loc minunat – Barbara O’neal – Editura Niculescu – recenzie

Acest loc minunat – Barbara O’neal – Editura Niculescu – recenzie

by -
0
Acest loc minunat - Barbara O’neal - Editura Niculescu - recenzie

Acest loc minunat – Barbara O’neal – Editura Niculescu – recenzie

 

Titlu: Acest loc minunat

Autor: Barbara O’neal 

Editura Niculescu

București 2023

Nr. pagini: 392

  Autoarea americană recunoscută pentru romanul său tradus în romană, Pe când credeam în sirene, revine în forță cu încă o scriere dedicată cititorilor care apreciază o poveste despre dragoste, trădare sau depășirea obstacolelor în drumul spre atingerea liniștii sufletești și redescoperirii bucuriei de a trăi. Toate acestea combinate cu puțină dramă și un strop de crimă nedeslușită din prima, care oferă cititorului posibilitatea de a interacționa cu toate personajele și de a depista motivele ascunse care le ghidează acțiunile.

  Augustus Beauvais, faimosul bucătar, moare în condiții ce se dovedesc ulterior a fi oarecum suspecte. Atacul de cord declarat inițial pare a fi în fapt otrăvire, dar motivele rămân ambigue până la final, deoarece stilul de viață și șarmul personal al decedatului, atrage deopotrivă iubirea necondiționată a tuturor femeilor din viața sa, dar și o dezamăgire puternică în momentul în care constată cu bărbatul de vis nu își poate regăsi fericirea în brațele unei singure femei.

  Spirit rebel, carismatic, tandru și pasional, Augustus trece prin viață obținând tot ce își dorește – o familie aparent fericită, o afacere extrem de profitabilă și o viață amoroasă mereu aventuroasă. În momentul decesului, alături de el se regăsește o chelneriță cu 40 de ani mai tânără, cu care acesta își înșela noua cucerire, Norah, în vârsta de 35 de ani.

  Fluxul de iubite este unul mare, căci Augustus are capacitatea de a trezi interesul tuturor femeilor din viața sa, nu doar prin aspectul fizic remarcabil, ci mai ales prin maniera sa de a oferi atenție și validare, de a fi atent și implicat în relațiile sale. Iubirile lui îl acceptă și prețuiesc fiecare moment pasional oferit, știind totodată că un spirit liber, nu poate fi menținut captiv o perioadă lungă de timp.

  Cea mai durabilă și împlinită relație o are alături de Meadow, peste 20 de ani de conviețuire, prietenie și pasiune mistuitoare care îi ghidează pe amândoi pe culmile bunăstării materiale și a dezvoltării personale. Meadow îi rămâne alături chiar și după ce este înlocuită de Norah, cu care Augustus se mutase în conacul de pe malul mării unde anterior își crescuse alături de fosta iubire două fete – Maya și Rory. 

  Maya este fiica lui Augustus dintr-o relație anterioară, Rory este cea a lui Meadow, dintr-un trecut sumbru și dureros ce iese la iveală când Norah începe să facă săpături pentru a elucida adevărata cauză a morții bărbatului fără de care, nu mai are nimic și este nevoită să își clădească un trai sărăcăcios și neîmplinit. 

  Maya este o tânără care se luptă cu dependența de alcool și care își petrece majoritatea timpului în centre de dezintoxicare, Rory, pe de altă parte este stâlpul familiei – căsătorită și cu doi copii cărora le dedică toată atenția sa.

  Moartea lui Augustus zdruncină toate relațiile, fiecare personaj fiind nevoit să învețe cum să accepte pierderea suferită și să descopere acele părți din propriul sine care au fost puse pe pauză și în prezent au nevoie de vindecare. 

  Cine l-a otrăvit și de ce? Cum reușea Augustus să creeze în jurul său sentimentul de fascinație și siguranță la care aspirau toate femeile ce așteptau să fie salvate de la un trai dificil sau o viață fadă, lipsită de perspective? Ce a avut Meadow în plus de a reușit să mențină iubirea și atenția acestuia timp de 20 de ani și cum a fost capabilă să treacă peste toate dezamăgirile suferite?

  Ce mi-a plăcut? Modul în care personajele au fost creionate în ciuda contextului ușor romanțos. 

  Ce nu mi-a plăcut? Senzația disperată construită în jurul femeilor dornice de o poveste de dragoste fără fundament real și capacitatea scăzută a majorității personajelor feminine de a vedea dincolo de aparențe. Doar Meadow si Rory au relativ această capacitate, pentru toate celelalte este o adevărată bătălie mentală și emoțională de a accepta acest lucru. 

  O lectură recomandabilă celor care au nevoie în viața lor de povești de viață încurajatoare și de sentimentul că pentru fiecare dintre noi există cineva menit să ne echilibreze sau să ne dea formă. Pentru ceilalți rămân întotdeauna la îndemână thriller-urile, investigațiile criminale, science-fiction-ul sau romanele fără happy-end.

“Ferma a fost locul unde l-am întâlnit prima dată pe Augustus. 

Era genul de persoană pe care o simțeai intrând într-o încăpere, cu o prezență care se mișca înaintea lui, o aură de mărimea unui stejar viu. Culegeam frunze galbene din ciorchini de ridichi când am simțit aura aceea care mă atingea pe toată partea dreaptă, la fel de palpabilă ca o atingere reală. Pielea mi-a foșnit și am ridicat privirea, crezând că e vântul.

Era un bărbat. Nici măcar nu se uita în direcția mea. Impunător de înalt, construit cu un fel de suplețe lejeră a membrelor, umeri largi și mișcări grațioase în timp ce scotocea printr-o grămadă de cepe verzi. Avea părul închis la culoare și lucios, prea lung, un smoc de bucle și purta o barbă bine tunsă, la fel de neagră ca și părul lui. Nu i-am putut vedea prea mult din față. Fundul lui era o operă de artă. 

Dar de fapt era aura aceea care m-a captivat.”

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Dana Nichițelea (Dana)*** – sunt absolventă de studii psiho-sociale, mamă, devoratoare de cărți, pasionată de filme și cești de cafea aromată, îmi plac plimbările lungi și singuratice pe care le alternez cu reuniuni vesele între prieteni dragi, prăjiturile cu ciocolată și diminețile leneșe. Aleg să mă mențin mereu ocupată desfășurând simultan activități diverse. Mă relaxează conversațiile cu persoane lipsite de false pudori, pentru care sarcasmul, ironia si o doză de cinism, nu reprezintă un punct de cotitură. Am debutat în februarie 2020 la Editura Heyday Books, Bacău cu volumul de proză scurtă “Povestea funcționarului care a devenit cuier”, sunt co-autor în cadrul colecţiei de nuvele "Nuanţe de piper şi ciocolată" - Editura Siono, Bucuresti, lansată în septembrie 2020, iar în februarie 2021 am publicat primul meu roman – La răsărit e ceață – Editura Heyday Books, Bacău. Pentru mine, Literatura pe tocuri reprezintă o comunitate de prieteni, un spațiu în care libertatea și curiozitatea se întrepătrund și un nou început alături de oameni pasionați de lectură.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.