Adevăr sau provocare, de M. J. Alridge – Editura Trei – recenzie
Adevăr sau provocare
Autor: M. J. Alridge
Editura Trei -2022
“M. J. Arlidge (n. 1974) lucrează de 20 de ani în televiziune, fiind specializat în producții dramatice. A produs și a scris scenarii pentru seriale polițiste de prime time pentru televiziuni britanice, printre care Silent Witness, Undeniable, The Little House și, cel mai recent, Innocent. În prezent, produce filme pentru rețele TV din Marea Britanie și SUA. Trăiește în Hertfordshire cu soția și cei doi copii. Când nu scrie, joacă tenis sau devorează thrillere, cărți de istorie și biografii. Are o slăbiciune pentru filmele din seria James Bond și pentru bomboanele cu aromă de lemn dulce.”
“Al zecelea roman din seria Helen Grace
Toate crimele sunt legate între ele, dar cine este păpușarul?
Un val de crime se abate peste oraș și nimeni nu mai e în siguranță. Un incendiu la docuri. Un furt de mașină care degenerează. O crimă într-un parc. Care e legătura dintre crimele aparent fără motiv și în urmă cărora nu rămâne niciun indiciu?
Detectivul-inspector Helen Grace se confruntă cu numărul tot mai mare de cazuri care amenință să copleșească orașul. Dar fiecare crimă este doar o piesă de puzzle și trebuie să-și găsească locul.
Și când devine clar cât de perversă și ingenioasă este plasa crimelor, Helen Grace își dă seama că s-ar putea să fie imposibil de oprit…”
Express spune despre cărțile lui M.J.Alridge :”Creează dependență” și are dreptate.
Aștept de fiecare dată cu nerăbdare o altă carte a autorului și noile aventuri ale lui Helen Grace.
Acum Helen nu se confruntă numai cu criminalitatea din Southampton, dar și cu atmosfera din propria echipă, și cu articolele denigratoare ale ziaristei Emilia Garanata.
Șefă a Departamenului Cazuri Majore, Helen, își aprecia și iubea echipa, deși îi era greu fără sergentul și prietena ei, Charlie Brooks, aflată în concediu de naștere. Acum adjunctul ei era sergentul Joseph Hudson, care-i vâna postul. Helen și Hudson avuseseră o scurtă legătură, încheiată de ea pentru că nu mai avea încredere în el. Dar pentru Joseph, un tip narcisist, arogant, lacom și arivist, însemnase hotărârea lui de-a ajunge în frunte și de-a o îndepărta cu orice preț.
În oraș încep jafuri, crime, incendieri,
Hudson este sigur de implicarea unui hoț, Lee Moffat, și ajutat de doi colegi vrea să ducă ancheta pe urmele acestuia, îl urmărește, îl arestează, îl presează, dar nu obține nici un rezultat. De fapt încerca și subminarea lui Helen prin bârfe, aroganțe și scindarea echipei.
Cu toate problemele din echipă, Helen merge pe urmele faptelor, cercetează legăturile dintre crime, legăturile între victime și între beneficiarii morții acestora.
Ce legătură poate fi între victime, atât de diferite ca statut social, vârstă, familie, sau între beneficiari?
Sătulă de mizeriile lui Hudson, și sigură că el este informatorul ziaristei, îi întinde o cursă, apoi îi spune povestea șefei și prietenei ei Grace Simmons, care o ajuta și o sprijinea mereu. Dar Grace face un infarct și moare, lăsând-o pe Helen pe mâna lui Alan Peters, adjunctul ei, care înclină să-i țină partea lui Hudson, acuzând-o pe aceasta de cercetări neconvenționale.
Peters vrea s-o înlăture din anchetă, doar că probele lui Helen împotriva lui Hudson îl debusolează.
Helen Grace își continuă cu migală anchetele și pas cu pas descâlceşte pânza de păianjen, țesută de-o minte abilă, în care protagoniștii sunt pe rând călăi și victime.
Dar încă nu găsise o legătură între aceștia, nu frecventau aceleași cercuri sociale, nu erau colegi de muncă sau școală, nu locuiau nici măcar în aceeași zonă. Și totuși…
Totul primește un alt înțeles când este descoperit faptul că uneori victimele,alteori beneficiarii morții lor, sunt pacienţii aceluiași tânăr psihiatru.
Care este legătura cu psihiatrul? Care este rolul acestuia ?
Cum și mai ales de ce ucideau cei implicați?
Cum erau motivate crimele?
Este prins creierul operațiunii?
Cum rezolvă Helen animozitățile din echipă?
Cum îl pune la punct pe Hudson? Ce se întâmplă cu el?
Ce se întâmplă cu Emilia Garanata?
Ce se întâmplă cu Helen?
Veți afla totul citind cartea.
Îmi plac cărțile lui Alridge pentru că nu pune accentul doar pe crime, cercetări, urmăriri, ci și pe viețile private ale investigatorilor, pe interacțiunile dintre ei și șefi, pe jocuri politice, pe comportarea ziariștilor amatori de scandal.
Deși cartea este plină de adrenalină și te ține în priză, ilustrează din plin caracterul personajelor, modul cum unele vor să ajungă prin orice mijloace în vârf, fără să le pese de colegi sau potențiali suspecți.
Iată și păreri avizate:
“Înfiorător.”( The Times)
”Captivant.”( Sunday Mirror)
”De-a dreptul minunat. “(The Sun)
”Îți bagă frica-n oase. “(Daily Mail)
Carte disponibilă pe site-ul Trei
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia şi cărtureşti, librărie.net
Adevăr sau provocare de M. J. Alridge – Editura Trei – recenzie