Aer rarefiat, de Ann Cleeves – Crime Scene Press – recenzie
Aer rarefiat
Ann Cleeves
Crime Scene Press/2020
Titlu original: Thin Air
“Un grup de prieteni din studenție lasă în urmă luminile Londrei și vin în Shetland la o nuntă. Însă noaptea târziu, Eleanor, una dintre tinere, dispare, iar Polly, de care era cel mai apropiată, primește un e-mail care seamănă foarte mult cu o scrisoare de adio. La scurt timp după aceea, cadavrul lui Eleanor e decoperit într-o postură neobișnuită, la marginea unei prăpăstii.
Detectivii Jimmy Perez și Willow Reeves descoperă în curând că Eleanor era depresivă și avea o fascinație nesănătoasă pentru o fantomă legendară din Shetland, o fetiță care s-a înecat în anii ’20 și pe care insistă că o văzuse în mai multe rânduri. Să fi tulburat Eleanor un secret dureros impregnat în istoria insulelor, o taină care merită sacrificiul suprem pentru a fi păstrată?”
Romanul “Aer Rarefiat” face parte din “Seria Shetland” a autoarei Ann Cleeves.
Cartea îi aduce din nou în prim plan pe detectivii Jimmy Perez, Sandy Wilson și inspectoarea Willow Reeves.
Jimmy Perez lucra în tura de noapte pentru a putea avea grijă și de Cassie, fiica lui Fran, fosta lui logodnică. Deși tatăl lui Cassie trăia și locuia în apropiere Fran avusese mai mare încredere în Perez să o crească pe fiica ei. Totuși Perez o mai lasă uneori la tatăl ei ca să mențină legătura.
Când îl sună Sandy să-l anunțe că a dispărut în Unst o femeie, hotărăște să meargă cu el să cerceteze. Inițial pare suficient să fie doar ei doi și prietenii care o căutau. Apoi când Eleanor este găsită moartă o cheamă pe Willow cu medicul legist și întreaga echipă de criminaliști de la centru.
Încep cercetările în primul rând cu prietenii și soțul victimei, apoi cu gazdele și invitații la petrecere.
Eleanor venise pe insulă cu soțul ei, cu Polly și prietenul acesteia, Marcus, la petrecerea de nuntă a lui Caroline cu Lowrie, ambii prietenii lor din studenție. La începutul facultății Lowrie fusese îndrăgostit de Eleanor, dar ea se plictisise repede, în final după alte aventuri se căsătorise cu Ian, un tip calm, blând și de încredere. Lowrie se cuplase cu Caroline, o tipă sigură pe ea și când ea “pusese piciorul în prag “ se căsătoriseră.
Aici, pe insulă, locul lui de baștină, părinții îi organizaseră petrecerea de nuntă. Mama lui, Grusche, care-și centrase toată dragostea pe fiul ei, era încântată de noră. Caroline era o fire aprigă și hotărâtă ca și ea, îi iubea fiul și mai ales voia să se stabilească pe insulă aproape de ei.
După ce o găsesc pe Eleanor moartă și polițiștii încep cercetările aflăm mai multe despre personaje.
Caroline, profesoară de antropologie, sigură pe ea, pragmatică, pusese ochii pe Lowrie din primul an de studii.
Eleanor a studiat teatrul, s-a angajat în televiziune, întâi asistentă, apoi editor de scenarii, iar recent își deschisese propria casă de producție, în mare parte pentru televiziune, făcea documentare pentru B.B.C și Chanel4. Era o tipă care parcă se hrănea din stres, îi plăcea să muncească și să-i reușească toate proiectele. Ian, soțul ei, lucrase ca inginer de sunet la un documentar și toată lumea fusese uimită de căsătoria lor. Apoi Eleanor pierduse o sarcină și o perioadă fusese debusolată, chiar se internase în spital pentru tratament. Dar noul ei proiect de documentar, despre fantoma Micuței Lizzie, o făcuse să redevină ea însăși. Se potrivise și nunta lui Caroline, mai ales că legenda era de acolo de pe insulă și era oarecum legată și de niște strămoși ai mirelui.
Polly era o fată supersensibilă, fără încredere în ea însăși, temătoare și prietenia cu cele două o ajutase foarte mult. Era bibliotecară la o instituție privată, specialistă în mituri, basme populare și legende. Marcus, prietenul ei, era un tip sportiv, carismatic, plin de încredere, avea o firmă de organizare de excursii cu grupuri mici sau chiar individuale în locuri exotice.
După chef tinerii căsătoriți merg la părinți, iar celelalte două cupluri în cabana unde erau cazați. Stând la aer pe terasă, Polly pare că vede o fată în alb, dansând pe malul mării, iar ceața îi dă impresia că ar fi o fantomă.
Este seara în care Eleanor merge singură la plimbare și nu se mai întoarce. Îi găsesc corpul pe jumătate în apă, telefonul la distanță printre pietre. Pe telefon apărea un ultim mesaj adresat lui Polly, în care le cerea tuturor să nu o caute. Inițial toată lumea crezuse că e una dintre farsele ei, dar…
Anchetatorii vorbesc cu toată lumea, cu mirii și prietenii lor, cu invitații, cu oamenii din sat, inclusiv cu proprietarii hanului, unde erau și ei cazați. Hanul era deținut de un cuplu de homosexuali, Charles Hillier fost magician și partenerul lui David, fost profesor. Cumpăraseră hanul, îl renovasera și-l deschiseseră pentru turiști.
Cercetările duc la aflarea legendei lui Lizzie, dar și a altor întâmplări din sat, o tânără chiar le spune că Eleanor o înregistrase cu un reportofon, pe care ei nu-l găsiseră.
Cu toate că Perez și Sandy sunt “de-ai locului”, lumea e destul de reticentă și multe secrete rămân ascunse.
Caroline le spune totuși că o văzuse pe Eleanor în oraș, la restaurant cu un bărbat și că probabil căsnicia ei nu mergea prea bine. Mama lui Eleanor le spune că de fapt fiica ei era supărată, că ea avea o idilă cu un tânăr din grup și-i ceruse să înceteze.
Apoi în orașul apropiat vizita la o galerie de artă, tabloul cu fata în alb, care ar putea sau nu să fie Micuța Lizzie, discuția cu artista care pictase tabloul și discuția cu Lowrie le aduc noi elemente. Lowrie și artista le povestesc despre planurile lui Eleanor referitoare la documentar, planuri secrete pentru că trebuia să-și salveze afacerea.
Polițiștii încep să pună lucrurile cap la cap și moartea lui Charles Hillier le mai aduce noi lămuriri.
Dacă oamenii ar fi fost mai deschiși, dacă ar fi avut încredere unii în alții și-n detectivi, dacă dragostea nu ar fi fost așa de oarbă și pătimașă, poate nu trebuia să moară cineva.
Dar dacă vreți să aflați cum s-au soluționat cercetările, ce au descoperit detectivii, cine a omorât și de ce, citiți cartea.
Îmi plac scrierile lui Ann Cleeves pentru că pe lângă intriga cărții aflăm multe lucruri despre insule, despre viața, tradițiile și obiceiurile localnicilor, despre miturile și legendele locului.
La fel de interesante sunt și viețile detectivilor, amintiri, familii, aventuri, sentimente, gânduri.
Și bineînțeles misterul crimelor, motivațiile criminalului, adrenalina, urmăririle și cercetările.
Toate se îmbină armonios într-un roman de calitate, o poveste polițistă care te ține conectat de la prima până la ultima filă.
Iată și câteva păreri avizate:
“Dacă sunteți în căutarea unor romane polițiste excelente în stilul Agathei Christie, nu aveți altceva de făcut dcât să o citiți pe Ann Cleeves.” (Antonia Fraser, The Lady)
„Capacitatea lui Cleeves de a îmbina o narațiune în stil clasic și migălos construită cu analiza psihologică profundă arată că este ea însăși o raritate.” (Jake Kerridge, Telegraph)
„Un mister construit cu multă grijă, plin de atmosferă și suspans.”(Jessica Man, Literary Review)
„Felul cum își construiește Ann ambianța o face să se numere printre cei mai buni scriitori din domeniu… Rareori într-un roman polițist a fost evocat cu mai multă pricepere spațiul în care se desfășoară acțiunea.”(Daily Express)
Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press
recenzii cărți
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti
“ANN CLEEVES este considerată noua Agatha Christie a literaturii britanice. S-a născut în 1954 și a copilărit în partea de vest a Angliei, în Herefordshire și apoi în North Devon.
După ce a renunțat la facultate, a avut o serie de job-uri ocazionale dintre cele mai diverse: asistent social pentru copii, bucătar la un centru de observare a păsărilor, ajutor de salvamar și ofițer pentru eliberarea condiționată. S-a căsătorit cu Tim Cleeves, un cunoscut ornitolog și, când acesta a primit un post pe micuța insulă Hilbre, aflată în estuarul Dee, unde ei doi erau singurii locuitori, s-a apucat de scris.
Au urmat mai multe romane (peste douăzeci), publicate începând cu 1986, care au fost traduse în peste 20 de limbi până în prezent.
Cele două serii de succes ale lui Ann Cleeves au fost transpuse în două seriale TV realizate de ITV (după cărțile care o au drept protagonistă pe Vera Stanhope) și respectiv BBC (după volumele din seria Shetland). Serialul Vera a fost deja difuzat în peste 30 de țări, printre care Australia, S.U.A., Germania, Cehia, Polonia, Japonia, Canada, Suedia etc.
În 2006 Ann Cleeves a primit premiul Duncan Lawrie Dagger, acordat de către Crime Writers’ Association (CWA) pentru volumul Negru de corb (Raven Black), primul din seria Shetland.
Anul 2014 a reprezentat pentru autoare una dintre cele mai bune perioade literare, succesul celor două seriale TV atrăgând după sine vânzări excepționale ale tuturor romanelor sale.
În 2015, la Crime Scene Press au mai apărut în limba română un roman din seria Vera Stanhope, Secretele din Strada Portului (Harbour Street), iar din seria Shetland în 2016 – Oase roșii (Red Bones) și în 2017 – Negru de corb (Raven Black).
Tot în 2017, Ann Cleeves a fost distinsă cu Premiul Diamond Dagger pentru întreaga carieră, acordat de aceeași Crime Writers’ Association.”
Aer rarefiat de Ann Cleeves – Crime Scene Press – recenzie
Un roman foarte interesant , o prezentare captivantă! Felicitări pentru frumoasa recenzie! Mulțumesc pentru recomandare!
Excelenta recenzie! 🙂 Imi plac tare mult cartile CSP! 🙂
Arci, mi-a plăcut foarte mult recenzia ta. O să caut și eu cartea.