Afrodita lui Dali de Stelian Țurlea – Editura Integral – recenzie
Afrodita lui Dali, de Stelian Țurlea – Editura Integral – recenzie
Afrodita lui Dali de Stelian Țurlea
Editura Integral
Număr pagini: 148
“Apariția chipului Afroditei din Knidos în peisaj este una dintre lucrările renumite ale lui Salvador Dalí, chiar dacă mai puțin cunoscută. Aparține unui colecționar particular, este expusă la o licitație în București și furată. În spatele ei se află o poveste de viață.”
O nouă poveste a lui Domnului Stelian Țurlea născută din aprecierea artei și din îmbinarea poveștilor de viață.
Punctul central îl constituie pictura lui Dali: ”Apparition du Visage d”Aphrodite de Cnide dans le Paysage”. Chipul din pictură era al Afroditei din Knidos, sculptat în antichitate de Prexiteles. Statuia a avut o poveste extrem de interesantă și un traseu deosebit, până ce a ajuns să fie expusă la Luvru.
Avem apoi povestea lui Salvador Dali și a frumoasei lui soții și muze Gala, cu elemente din copilăria și tinerețea fiecăruia, dar mai ales cu legătura lor indestructibilă.
A fost o dragoste la prima vedere și Gala, o femeie puternică și de succes, renumită mai ales pentru zbaterea de a făuri viața și recunoașterea bărbaților din viața ei, se desparte de Paul Eluard (poetul) și se căsătorește cu Salvador Dali
Amândoi, firi furtunoase se ceartă, locuiesc perioade lungi separat, ea impune anumite limite și restricții, dar dragostea lor e atât de puternică încât se simt un singur corp și suflet, iar Dali își va semna operele “Gala Dali”.
La un moment dat ajunge în viața lor Daria, o tânără româncă. Daria urmase facultatea de matematică și deziluzionată de viața din familia ei și din țară se căsătorește cu un tânăr francez și îl urmează în țara lui. Dar el moare și ea rămâne singură, debusolată, fără serviciu, și hotărăște să-și folosească puținii bani pentru o excursie în Spania, urmând apoi să revină în țară.
Dar soarta avea alte planuri!
Cafeaua băută la Café de L’Opera (o atrăsese numele pentru că părea ceva parizian și ea adora Parisul), localul cu aspect retro și cu o istorie fabuloasă, îi decide oarecum viața.
Aici o abordează Gala, soția lui Dali, care-i propune s-o însoțească la Pubol, castelul pe care i-l cumpărase soțul ei, și să stea o vreme cu ei. Știa că pe Dali îl va șoca, dar îl va și încânta asemănarea Dariei cu ea, cea din tinerețe. Ezită la început dar, presată și convinsă de Gala, Daria acceptă și lucrurile se desfășoară exact cum prezisese aceasta.
Și vor urmă câțiva ani în care va fi parte din viața lui Dali și a Galei.
Află povestea Galei, dragostea ei pentru Dali, zbaterea pentru reușitele și arta lui, motivele certurilor dintre ei și mai ales obsesia de-a arăta tânără pentru el. Dar trecuse de 80 de ani și nu mai putea ține pasul cu el, care îmbătrânise, dar era totuși mai tânăr și mai efervescent. Așa că i-o dăruise pe Daria rugând-o să rămână cu el.
Daria va parcurge alături de Dali moartea Galei, decăderea, apoi internarea lui și va reveni în țară cu un singur bun valoros pentru ea, un tablou pictat pentru ea de Dali. Tabloul avea chipul Afroditei din Knidos, iar în umbra unei călimări de cerneală Dali scrisese numele ei.
Încearcă să-și reia oarecum viața, dar nu-și găsește locul nici în familie, nici în societate, se schimbaseră prea multe lucruri.
Rămâne la un moment dat doar cu Corneliu, băiatul surorii ei în apartamentul cu patru camere. Băiatul era destul de secretos, părea că se descurcă și ea se abținea să-i dea sfaturi necerute. Își organizează un stil de viață al ei, dar într-o zi la galeria de artă dă de o expoziție deosebită, a unei pictorite cunoscute, Cristina, soția unui scriitor la fel de cunoscut. O impresionează picturile și tablourile ei, mai ales cele numite “Tălmăciri”. Nu erau copii după tablourile deja cunoscute ale unor mari maeștrii, ci chiar tălmăciri-interpretări proprii, după mintea și sufletul pictoriței. Sigur că aveau alte nume și printre ele vede șocată imaginea picturii pe care i-o dăruise Dali, ”tabloul ei” pe care el îl numise “Apariția chipului Afroditei” și care aici se chema “Eterna Frumusețe”
Daria și Cristina se împrietenesc, discută mult despre viața ei și chiar își înrămează tabloul la meșterul recomandat de pictoriță. Acum cele două lucrări semănau și mai mult având rame identice.
Dar lucurile se precipită, Cristina se îmbolnăvește și moare, iar Daria nu apucă să-i spună ce idée îi venise și o şi pusese în practică, tot vizitând expoziția.
După ce înrămase tabloul îl agățase la ea în cameră, dar încercările nepotului de a-l evalua o determinaseră să ia o altă decizie.
Care? Veți vedea citind cartea.
Pe de altă parte îl avem pe Corneliu, un tip carismatic și talentat să găsească oameni vulnerabili, pe care să-i determine să-i accepte planurile murdare și să i le execute.
Până la urmă o convinge pe mătușa lui doar să expună tabloul în cadrul unei licitații, pentru a putea fi văzut și admirat de iubitorii de artă.
Dar ce să vezi tabloul este furat și odată cu el dispare și Corneliu.
Apare în peisaj și inspectorul Stamate, care va descâlci firele poveștii.
Urmele duc la Corneliu, dar el nu mai e de găsit, indiferent la dramele și viețile distruse pe care le-a lăsat în urmă.
Iar Daria împăcată de-acum cu viața și hotărârile ei, decide să-și spună povestea unui scriitor, specificând:
„Dacă scrii cartea, privește atent Eterna frumusețe sau cum s-o fi numind, poate chiar Apariția Afroditei, am aflat că soțul pictoriței îi păstrează picturile în fostul ei atelier, roagă-l să ți le arate, uită-te atent…”
Dar ce s-a întâmplat în realitate cu tabloul?
Unde a ajuns pictura lui Dali?
Merită să citiți volumul pentru a afla!
Stelian Țurlea reușește și de această dată să îmbine trecutul cu prezentul, povești vechi cu povești noi, țesând o pânză extraordinară ca un tablou pictat de un maestru.
Felicitări Domnule Stelian Țurlea și mulțumiri!
Un roman diferit de cele politiste, de pana acum.