Aleea cu licurici de Kristin Hannah – Editura Litera – recenzie
Aleea cu licurici, de Kristin Hannah -Editura Litera – recenzie
Aleea cu licurici
Traducere din limba engleză: Valentina Georgescu
Editura: Litera
An apariţie: 2018
Număr de pagini: 496
Citat preferat: „Deci, suntem prietene, da?/Suntem prietene….”
Cine ar putea să îşi dea seama că o singură secundă, un singur minut sau o oră îl va marca atât de mult încât să îi schimbe viaţa pe vecie? În acel interval de timp se pot întâmpla câte şi mai câte: unele lucruri sunt aruncate în cutia uitării, iar altele rămân alături de acela care le-a descoperit. Aparent o fată care fumează şi se îmbracă numai în negru poate însemna semn rău, însă poate aceea este culoarea ei preferată şi nu este de compătimit. Vrem să aflăm adevărul? Mergem să o întrebăm, încercăm să o cunoaştem. Într-un fel ne va marca sau ba. Depinde de noi şi de ea care va fi continuarea. Un om poate să nu spună nimic, dar prin gesturi şi comportament să arate totul ca pe o carte deschisă, iar altul să aibă nevoie de un imbold şi ne revelă cine este cu adevărat. Ne lasă să îl descoperim şi, poate vom ajunge să ne cunoaştem pe noi. Până la urmă ce este insul dacă nu o creaţie a mai multora…unii rămân în noi să traiască pe vecie, iar alţii îşi iau zborul precum licuricii în noapte…
Kristin Hannah s-a născut la data de 25 septembrie 1960 şi este o autoare din America care a câştigat numeroase premii, inclusiv „Golden Heart”, „The Maggie” şi „National Reader’s Choice award”. Ea a urmat studiile Facultăţii de Drept din Washington. În prezent trăieşte în Bainbridge Island, Washington. Alte volume scrise de aceasta sunt „The Nightingale”, „Winter Garden”, „Home Again”.
„Aleea cu licurici” debutează cu o amintire din adolescenţa unei femei. Aceasta părea că a călătorit în timp şi se simţea din nou ca în anul 1974 când pedala pe bicicletă în noapte şi râdea ascultând „Material Girl”, fuma ţigări şi povestea alături de cea mai bună prietenă pe acea alee de demult. Trecuseră, însă mai bine de treizeci de ani de atunci şi acum se gândea că nu mai vorbise de ceva vreme cu aceasta, dar când să o sune nu se auzise decât tonul de apel şi o încercare nereuşită îşi făcu loc.
Începutul volumului se aseamănă mai mult cu jumătatea acestuia. Acesta îi dă cititorului un deget în speranţa că acesta va veni să se ţină de toată mâna. Ceea ce s-a şi întâmplat de altfel.
Cartea se deschide cu adevărat în capitolul al doilea în care facem cunoştinţă cu unul dintre personajele principale: Tallulah Hart sau Tully. Este anul 1970, al revoluţiei şi o fetiţă stătea pe podea şi construia o cabană pentru păpuşile sale. Aceasta locuia cu bunicii săi, mama sa abandonând-o. În acel an, însă se întoarce şi doreşte să o ia pe Tully cu dânsa. Bunica sa încearcă să i se opună, dar fără izbândă. Tallulah pleacă cu mama sa şi află un pic prea multe deodată despre aceasta: se droga şi participa la manifestaţii. Din păcate o pierde pe Tully la o astfel de adunare, iar aceasta din urmă va fi găsită de un poliţist şi dusă înapoi la bunica sa. Mama ei nu s-a mai întors decât peste mai mulţi ani pentru a o lua din nou pe fată la noua sa casă. Tully este nefericită, consideră că a făcut ceva greşit în copilărie, aceasta fiind cauza lipsei de iubire din partea mamei sale. În scurtă vreme realizează că ceea ce credea este eronat: mama sa nu poate îndrăgi ceva ce nu a dorit, ceva despre care nu ştie prea multe, din moment ce a lipsit din copilăria fetiţei. Tallulah alege să se răzvrătească: începe să fumeze, nu se mai îmbracă ca o păpuşă de porţelan, ci alege haine de firmă, decoltate şi strâmte, îşi face prieteni artificiali care nu o văd cu adevărat.
Acestea se petrec până când se mută pe Firefly Lane şi o cunoaşte pe vecina sa, Kate. La început cele două nu discutau prea mult; simpla amabilitate era cea care guverna. Momentul central fiind acela în care Tully a fost violată şi, pe când se întorcea acasă, a zărit o fetiţă cocoţată pe un gard care hrănea un cal. Kate şi Tully încep a se deschide una în faţa celeilalte, iar aceasta de pe urmă îşi dă seama că şi-a găsit acea prietenă pentru vecie. Pur şi simplu diferite: uneia îi plac moda şi lipsa regulilor, cealaltă nu iese de sub cuvântul părinţilor, este conservatoare. A fost nevoie de o completare în fiecare dintre ele: Tully o determina pe Kate să mai închidă regulile în cutie, iar Kate o tempera pe Tully. Cele două devin de nedespărţit. Aceasta până când Tully se mută la bunici din nou. Totuşi, cele două continuă să vorbească la telefon şi să îşi scrie scrisori. Nu după mult timp, însă bunica lui Tully decedează, iar mama sa refuză să o aducă cu sine în lume. Tallulah urma să fie încredinţată unei familii noi, dar alege să meargă la Kate acasă şi…va face o greşeală care o va da pe mâinile şcolii de corecţie. Este salvată de familia lui Kate care decide să o adopte. Aşa se face că cele două fete vor termina liceul împreună, iar Tully va crea un vis pentru ambele: să devină jurnaliste. Prin urmare vor merge la aceeaşi facultate pentru a-şi îndeplini visul. Singura care este cu adevărat pasionată de acest domeniu este, însă Tully. Kate are nota zece pe linie la examene, dar simte că ceva îi lipseşte; iese cu mai mulţi băieţi în oraş, dar nici dragostea nu pare a veni prea repede.
Tully merge la toate cursurile, îşi ia notiţe, găseşte un post de stagiar la un post tv şi face tot posibilul ca să ajungă ceea ce îşi doreşte. Aceasta se va îndrăgosti de profesorul său, de la care va învăţa tainele meseriei pe care o va practica la finele facultăţii. Ea aspiră la mai mult şi la mai mult, fiind gata să îşi refuze totul pentru carieră. De aceea, la momentul în care va fi cerută în căsătorie va refuza, dându-şi seama mult prea târziu de greşeala comisă. Aleea cu licurici de Kristin Hannah
Fetele termină facultatea şi e momentul de a se angaja. Tully îi propune lui Kate să lucreze alături de ea la postul tv la care îşi făcea stagiatura. Zis şi făcut: Tully o prezintă pe prietena sa lui Johnny, cel care conducea afacerea. Kate va accepta pentru a se apropia mai mult de acesta. Se îndrăgostise la prima vedere. Din păcate îşi dă repede seama că atenţia şefului său era mai mult centrată asupra lui Tully decât asupra sa. Aceasta, însă nu a împiedicat-o să mai rămână ani buni să lucreze acolo şi să îi fie alături lui Johnny, cunoscându-l din ce în ce mai bine. La un moment dat îşi seama că nu mai are rost să mai rămână la acel serviciu: nu îi va capta niciodată atenţia lui Johnny şi îşi dă demisia. În una dintre zilele care mai rămăseseră până la plecarea sa de la vechiul loc de muncă, este invitată în oraş de către Johnny. Cu această ocazie i se destăinuie acestuia şi…
Tully de cealaltă parte, acumulează succes după succes, dar parcă nimic nu mai este de ajuns. Vrea mai mult, vrea o familie…Kate vrea să facă ceea ce îşi doreşte în viaţă, dar cumva toate sunt date peste cap. Cele două vor avea multe obstacole de trecut. Cu toate acestea prietenia le este liantul de netăgăduit, antidotul la nefericirile din lume…Ce are să se întâmple? Rămâne de citit…
Opera este scrisă la persoana a III-a cuprinzând două planuri care se întretaie: unul al vieţii lui Kate‚iar altul al lui Tully. Ceea ce m-a impresionat a fost felul de scrie al autoarei…cu sentiment, parcă fiecare cuvânt şi-ar fi avut propriul înţeles dincolo de fraza în care este încorporat. Autoarea prezintă cadrul spaţio-temporal şi personajele cu o naturaleţe ieşită din comun. Protagonistele sunt bine conturate, fiecare are propriul caracter, ceea ce atrage fiind contrastele dintre cele două: una este caldă şi subiectivă, cealaltă rece şi obiectivă. Cititorului îi este uşor să se regăsească în cele două fetiţe, ulterior devenite femei datorită diferenţelor. Un alt plus este lipsa finalului deschis şi reuşita autoarei în a comprima două vieţi şi mai bine de patruzeci de ani în 496 de pagini. Aleea cu licurici de Kristin Hannah
„Nedespărţitele Tully şi Kate vor exista veşnic.” este fraza care a fost creată datorită unei aparent simple alei cu licurici…
NOTĂ:10/10 steluţe
Cartea Aleea cu licurici de Kristin Hannah poate fi comandată de pe site-ul Editura Litera
Verifică disponibilitatea cărţii Aleea cu licurici de Kristin Hannah în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărţi Editura Litera
Cărţi de dragoste
Literatură Universală
Aleea cu licurici de Kristin Hannah-Editura Litera-recenzie
Crinuta, am citit toate cartile autoarei, dar pe cea de fata am evitat-o. Mi-am spus ca nu-i de mine. Poveste din anii’70? Nee…. Recenzia ta ma pune pe ganduri. M-ai facut curioasa. Poate ca am s-o citesc candva.
Multumesc pentru recomandare! :*
Mă bucur enorm ! Povestea se întinde pe parcursul mai multor ani. Din 1974 si pana in 2000 si ceva. Spor la citit! 🙂
Cred ca e o carte draguta. Ma atrag povestile din alte vremuri. Si poza cu casetofonul e super si in ton cu tema.
Spor la citit Sorina! Poza a fost o idee de moment. Ma bucur ca am nimerit-o 🙂
Foarte buna cartea ca de altfel toate cartile autoarei.Felicitari Crina!
Mulțumesc mult Arci! Abia astept sa mai citesc din cartile autoarei. Mi-a placut volumul; este unul dintre acele cărți de recitit 😉
Multumesc pentru prezentare.Nu am citit aceasta carte.Ce am citit de autoare,a fost foarte trist,dar cu un final fericit!
Crina, mi-a plăcut foarte mult recenzia ta. Povești din alte vremuri, prietenie… cred că merită citită.
Felicitări pentru recenzie!
[…] De aceeași autoare, s-au tradus la noi și Aleea cu licurici, Privighetoarea, Un nou început și A doua șansă. Kristin Hannah este o autoare foarte […]
[…] De aceeași autoare, s-au tradus la noi și Aleea cu licurici, Privighetoarea, Un nou început și A doua șansă. Kristin Hannah este o autoare foarte […]
[…] Sursa: literaturapetocuri.ro/aleea-cu-licurici-de-kristin-hannah-editura-litera-recenzie.html […]
[…] aceeași autoare, s-au tradus la noi și Aleea cu licurici, Privighetoarea, Un nou început și A doua șansă. Kristin Hannah este o autoare foarte […]