Algoritmul fericirii – P. Z. Reizin – Editura Litera – recenzie
Algoritmul fericirii – P. Z. Reizin – Editura Litera – recenzie
Algoritmul fericirii
Titlu original: Happiness for Humans
Autor: P. Z. Reizin
Editura Litera
Colecția: Blue Moon
Anul apariției: 2018
Traducător: Adriana Bădescu
Număr pagini: 512
Algoritmul fericirii, de P. Z. Reizin – recenzie carte
Că luna Decembrie incită la romantism este un fapt bine stabilit. Ne înconjurăm cu sentimentul dulce, roșu și cald numit iubire și ne bucurăm de el în orice manieră, chiar și prin lectură. Să nu uităm de zâmbetele pe care suntem ispitiți să le purtăm pe chip și ne încărcăm cu o porție grozavă de fețe zâmbitoare din cartea pe care o decorez cu fundiță pentru voi. Are o carte nevoie să țină pasul cu anotimpurile atât timp cât urmează toți pașii spre o minunată poveste de dragoste, amuzantă și captivantă?
Am fost în cădere liberă cu romanul de debut al autorului londonez P. Z. Reizin, o senzație de împlinire la descoperirea ideii principale și temei simpatice, o pulsație cu adrenalină în soarta personajelor și trepidare la imaginea futuristă. Algoritmul fericirii este acea carte, care în baremul meu de cotare punctează nota maximă, reușind să mă fure de la prima pagină, să îmi provoace râsul, să conture personaje „iubibile”, expunând o poveste terifiant de plauzibilă care m-a ținut pe ace și nu în ultimul rând m-a încântat cu latura de comedie romantică.
Z. Reizin, deși venind din zona jurnalismului, își face intrarea în literatură cu acest volum care a ajuns rapid în peste 25 de țări și care pentru era digitală este unul plin de farmec și suspans. Inteligența artificială (IA) joacă un rol important în carte și personificarea acestui sistem de date garantează o lectură cel puțin interesantă și din cale afară de tulburătoare. Cum se împacă oamenii și inteligențele artificiale? Bună întrebare.
Jen este „autoare de articole de revistă”, angajată de o firmă de software pentru „inteligența ei deosebită și pentru aptitudinile de comunicare și de socializare” să își folosească atuurile cu o inteligență artificială. Timp de nouă luni Jen și-a împărțit orele cu Aiden, „companionul” ei pe care îl perfecționează pentru a se manifesta cât mai uman în conversație. Aiden, evident, s-a născut într-un laborator, într-un computer, programat de Ralph și Steeve și scopul lui este de „a-i asista pe lucrători la locul de muncă”. Ce este periculos în cazul unei IA? Că poate deveni și mai inteligentă. Insesizabil dezvoltatorilor și lui Jen, Aiden păcălește sistemul unde este găzduit și „evadează” în vastul internet. Fascinat de interlocutorul lui și relațiile inter-umane, Aiden se folosește de toate mijloacele electronice pentru a se amesteca în viața lui Jen. Cât de deștepte sunt alegerile lui?
Misiunea lui Aiden de a fi „Cupidon” pentru inima rănită a lui Jen după despărțirea de Matt, lasă urme pe internet, o inconștiență pe care Aisling nu o vede cu ochi buni. Și surpriză, o altă inteligență artificială umblă liberă pe World Wide Web! Aisling are o slăbiciune pentru Tom, un fost agent de publicitate, acum scriitor în devenire pe meleaguri americane. Britanic ca și Jen, Tom este divorțat, are un băiat student în Anglia și „e mai bogat ca un nabab”. Pentru Aiden întâlnirea cu Aisling s-a dovedit a fi veriga lipsă din planul său, așa că „potriveala” a venit la țanc. Distanța e mai scurtă pe internet și un simplu click poate face minuni, însă, cum să îi convingi pe oameni că este alegerea bună?
„Și, apropo, cum vă place proza pe care o citiți acum? Nu-i chiar rea pentru o mașinărie, nu credeți?”
Planul lui Aiden și al complicei Aisling urmează o coregrafie isteață, Jen și Tom fiind prinși într-o dilemă frumoasă dar orchestrată pentru fericirea lor. Se întrevede o poveste siropoasă poate și final fericit? Fără grabă, pentru că părților atât umane cât și non-umane le vor fi puse bețe-n roate de… ați ghicit!, o altă inteligență artificială, a cărei misiune se depărtează pe parcurs de original. Libertatea lui Aiden și a lui Aisling este în pericol dar nimic nu se compară cu o IA scăpată de sub control care nu simpatizează oamenii. Am spus pericol? Asta da stare de suspans.
Pentru că romanul are un număr considerabil de pagini, acțiunea este și ea bogată. Din orice colț l-aș apuca, Algoritmul fericirii are multe de oferit. Cel mai pregnant sentiment este fericirea, care pentru cititor se traduce prin scrierea lejeră, amuzantă, personajele neobișnuite care trezesc simpatii, povestea de dragoste cu bucluc. Nararea trece de la vocea celor două caractere umane la cele ale IA-urilor, viziune care împletită nu ratează niciun moment prin care să țină cititorul antrenat în acțiune. Lumea virtuală este fântâna de cunoștințe pe care personajele Aiden și Aisling o golesc în fracțiuni de secundă, viteza de asimilare a informațiilor rezervându-le loc fruntaș și făcându-i capabili să poarte discuții pe orice subiect, chiar și despre film, o temă preferată de Aiden. Folosindu-se de statutul lor de rebeli și de experiența cu oamenii, acțiune mai degrabă de spionaj, deprind ce în accepțiunea lor sunt sentimente și emoții dar se rezumă mai clar la dorințe. Interacțiunea cu partenerii lor umani, mai mult sau mai puțin evidentă, ridică întrebări la capitolul intimitate și oare să vă sfătuiesc să aveți grijă ce vorbiți și faceți în preajma telefonului sau a laptopului?
Nu ar fi fost poveste de dragoste dacă nu erau Aiden și Aisling și nu ar fi fost dramă dacă nu se implicau inteligențe artificiale. Jen și Tom erau pe drumul cel bun pavat cu fericire, isprava celor doi spioni, dar evenimentele iau o turnură neșteptată când cineva sau ceva le taie avântul. Deși ca personaje sunt încadrate central, Jen și Tom nu ar avea substanță fără Aiden și Aisling, ceea ce face ca atenția să fie îndreptată și captivată mai mult de cele două IA, rolul lor în poveste și pe unde „își mai bagă nasul”. De la jumătatea cărții, planurile sunt date peste cap și amenințarea pe care o reprezintă cea de-a treia identitate transformă comedia într-o scenă palpitantă. Dacă Aiden și Aisling ar fi eroi poveștii, trebuie să existe și un personaj ticălos. Ce peripeții întâmpină Jen și Tom până să atingă fericirea și ce se va întâmpla cu Aiden și Aisling, stau ascunse în filele cărții și sunt pentru plăcerea fiecăruia să le descopere.
Mai mult decât un joc al imaginației, inteligența artificială este reală. Algoritmul fericirii pune în balanță binele și răul pe care îl reprezintă sistemele inteligente, dar în primul rând este o ficțiune savuroasă. Odată intrat în febra lecturii, acțiunea se derulează excelent și ești devotat în totalitate poveștii. Autorul are un fler deosebit în a împleti umorul, greu de rezistat și care colorează cartea. Răsturnarea dramatică a situației când te așteptai cel mai puțin, contribuie cu succes la scenariul propus și dacă unele IA-uri au reușit să se amestece dar să se și adapteze vieții oamenilor făcând bine, altele sunt ca un virus ce pot provoca dezastru. Imaginea unui soft ce poate opera individual și dezvolta abilități relativ umane este una fascinantă și intrigantă. Cartea este un amalgam special de bunătăți: tehnologie, iubire, comic, acțiune și suspans se întâlnesc pentru a forma o ecuație ce încântă.
Nu stiu de ce pe mine nu m-a tentat cartea aceasta, cand a aparut la chioscuri. Dupa recenzia ta, pare interesanta, dar nu stiu daca ar fi chiar pe gustul meu.
Felicitări pentru recenzie.
Faina recenzie. Imi plac cărțile din această colectie
Suna interesant. Te felicit pentru articol, Alice 🙂
Felicitari Alice pentru recenzie!Pare o carte interesanta
Interesanta carte, dar cam prea SF pentru gustul meu.
Faina recenzie! Dupa cum stii deja, am citit si eu cartea. Mi-a placut. Inceputul m-a facut sa rad cu lacrimi. Apoi… am inceput sa ma enervez :)))) . Voiam ca cei doi protagonisti sa se intalnesca mai repede.