Alte povestiri cu tâlc de Rodica Chiriacescu – Meteor Press – recenzie
Alte povestiri cu tâlc, de Rodica Chiriacescu – Meteor Press – recenzie
Titlu: Alte povestiri cu tâlc
Autor: Rodica Chiriacescu
Editura Meteor Press (Meteor Junior)
Ilustrații de Victoria Rață
Anul apariției: 2021
Număr pagini: 56
Totul are farmec atunci când ești copil. Chiar și poveștile devin lumină în miez de noapte, prilej pentru aventuri și visuri mărețe. Copilăria- perioada după care noi, adulții tânjim atât de mult, este fără îndoială, o candelă în anii maturității.
Farmecul copilăriei îl regăsim în jocuri, în povești, în minunea de a reuși să păstrăm măcar un strop din anii copilăriei în sufletul nostru.
Rodica Chiriacescu ne propune un volum de povești pe care cei mici, dar și adulții îl vor îndrăgi. Alte povestiri cu tâlc cuprinde 10 povestiri în care cei mici se vor regăsi, se vor identifica cu personajele pozitive, vor înțelege pas cu pas să facă diferența dintre bine și rău.
Scrise într-un limbaj simplu, clar și pe înțelesul copiilor, cele 10 povești ne invită într-o lume de basm, cu eroi și personaje care mai de care mai năstrușnice, dar care, toate îi învață pe cei mici adevărate lecții. Fiecare personaj bun sau rău transmite un mesaj pe care cei mici îl vor descifra foarte ușor. Copiii învață cel mai ușor prin puterea exemplului de la părinți, dar și de la personajele din povești. Autoarea surprinde în 10 povestiri, lecții utile și învățături de viață despre bunătate, empatie, dragoste, dreptate.
Ce poate fi mai frumos pentru copii decât un volum de povești cu personaje fermecătoare care se confruntă cu diferite piedici, dar care la sfârșit datorită caracterului lor frumos reușesc să învingă răul? Astfel de povești îi vor învăța pe cei mici adevărate valori morale, copiii vor înțelege consecințele unor fapte rele, creându-și astfel un sistem de valori din care nu vor lipsi: bunătatea, empatia, sinceritatea, cinstea.
Trăim într-o societate alertă, cu timp din ce în ce mai limitat pentru familie, dar se spune că importantă este calitatea timpului petrecut cu cei dragi. Poveștile ne aduc mai aproape de copiii noștri și ne ajută să petrecem timp de calitate împreună. Cititul de povești are multiple beneficii asupra dezvoltării celor mici. Îi ajută să-și dezvolte vocabularul, să comunice mai ușor, să-și dezvolte imaginația și creativitatea. Un copil care citește, sau căruia i se citesc povești, va fi un adult care gândește.
O lecție de viață este una dintre poveștile din volum care mi-au atras atenția și care cred că va fi și pe placul adulților. Este o poveste despre empatie, dragoste și familie. Un băiețel le dă părinților săi cea mai frumoasă lecție. Supărați că bunica varsă lucruri la masă, datorită bolii și a bătrâneții, o izolează într-un colț să mănânce singură. A doua zi, băiețelul vrea să realizeze două farfurii din lemn, pentru cei doi părinți din care să mănânce când vor fi bătrâni. Din acea seară, bătrâna avea să mănânce cu ei la masă.
Ali și sultanul este o altă povestire cu tâlc, care mi-a plăcut. Ea ne învață o lecție despre sinceritate și modestie. În Alfons cel norocos, aflăm povestea unui pui de vrabie, crescut de o fetiță, iar copiii vor înțelege că animalele trebuie ocrotite și iubite.
Fiecare poveste are farmecul său, și o povață aparte: să fim mai buni, să fim sinceri, să fim prietenoși, etc.
Frumos ilustrate, fiecare poveste ne poartă pe aripile fanteziei, într-o lume în care totul este posibil, o lume în care binele va învinge întotdeauna răul.
Într-o eră a calculatorului și jocurilor video, poveștile nu trebuie să lipsească din programul zilnic. Acestea îi vor ajuta să comunice mai ușor, să relaționeze cu ceilalți, să se identifice în anumite situații de viață, să înțeleagă consecințele propriilor sale acțiuni.
Volumul ,, Alte povestiri cu tâlc’’ de Rodica Chiriacescu vine în sprijinul părinților cu 10 povestiri încântătoare, care îi vor ajuta pe cei mici să descopere lumea prin puterea cuvintelor.
,,Alte întâmplări din copilarie, și mai ales multe povești auzite de la bunica, se înghesuie din nou în mintea Fetiței și îi cer să fie și ele spuse nepoților.
Într-adevăr, ar merita s-o facă, nu doar pentru că sunt frumoase, ci pentru că bunica, o femeie isteață, știa să ticluiască poveștile pe care le citise odinioară sau le nascocise chiar ea, în așa fel, încât, ei copiii, să afle din ele o mulțime de învățîturi folositoare pentru viață: să fie buni și cinstiți, să nu mintă, sa dea o mână de ajutor atunci când e nevoie, să-și îndeplinească întotdeauna promisiunile, să fie perseverenți, să apere adevărul și dreptatea și, mai ales, să-și iubească și să-și prețuiască părinții. ’’
Ilustrații de Victoria Rață
Carte disponibilă pe site-ul Meteor Press
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Cărți pentru copii
Pactul asasinilor de Barry Eisler – Editura Meteor Press – recenzie
Multumim pentru recomandare!
Foarte frumos descrisa cartea! O idee de lectura foarte buna pentru cei mici!
Multumim pentru impresii, Anca!
Cu siguranta ca orice copil ar fi incantat sa i se citeasca astfel de povesti care pentru ei sunt absolut minunate!