Asasinarea arhiducelui de Greg King și Sue Woolmans-Corint-recenzie
Asasinarea arhiducelui, de Greg King și Sue Woolmans-Corint-recenzie
Titlul original: ,,The Assassination of the Archduke”
Traducerea din limba engleză: Mihaela Sofonea
Prefața: Alin Matei
Editura: Corint
Colecția: Corint Istorie
Genul: Non-ficțiune, Istorie
Anul apariției: 2017
Numărul de pagini: 480
GREG KING (n. 1964) este un autor american cunoscut pentru lucrările sale de istorie regală și socială, pentru numeroasele biografii ale unor personalități istorice proeminente, precum Romanovii, țarul Nicolae al II-lea, ducesa de Windsor, regina Victoria, Rasputin etc. Ca expert și comentator avizat al evenimentelor, semnătura sa apare în reviste precum Majesty Magazine, Royalty Magazine, Royalty Digest și Atlantis Magazine.
SUE WOOLMANS trăiește la Londra. În calitate de istoric, a publicat numeroase lucrări. Împreună cu Paul Kulikovski, strănepot al surorii țarului Nicolae al II-lea, Marea Ducesă Olga Alexandrovna, a editat memoriile acesteia, Twenty-Five Chapters of My Life.
28 iunie 1914. Atentatul de la Sarajevo. Pretextul izbucnirii Marelui Război, o conflagrație de proporții impresionante ce a cuprins întreg mapomondul. Moartea unui arhiduce de Habsburg – moștenitor al tronului austriac – și a fermecătoarei sale soții. Sânge, destin inevitabil, lacrimi, haos, nedreptate, toate aceste cuvint descriu nefericitul eveniment de la începutul secolului al XX-lea, moment învăluit într-o aură romantică, ba chiar mitică.
Celebrul atentat de la Sarajevo a rămas adânc întipărit în memoria colectivă a umanității drept pretextul, drept punctul declanșator al măcelului din Primul Război Mondial. Chiar și așa, trebuie să ne reamintim că războiul nu a fost cauzat de tragica întâmplare, ci de probleme mai vechi, de dușmănii fățișe, de animozități ce aveau să producă, oricum, conflicte militare de dimensiuni mai mici sau mai mari, după caz. Dorința unor state de a reorganiza harta politică a lumii, presiunile sociale din cadrul imperiilor multinaționale (Austro-Ungar, Țarist, Otoman) și încercările popoarelor subjugate de a se elibera, un flux de valori, idei și principii – moderne – ce nu mai coincideau realității devenite tot mai puțin suportabilă au pregătit treptat terenul pentru războiul iminent.
Dar, înainte de a întruchipa un eveniment istoric cu repercusiuni asupra posteriorității, atentatul de la Sarajevo a dus la decesul unui cuplu imperial, alcătuit din Arhiducele Franz Ferdinand și Sophie Chotek. Asasinatul a reprezentat o lovitură puternică pentru Imperiul Austro-Ungar, pentru întreaga familie a Caselor Regale europene și, în mod special, pentru familia celor doi, pentru cei trei copii rămași orfani de ambii părinți și, brusc, privați de iubirea și de frumosul pe care aceștia li-l insuflau necondiționat.
Așadar, ziua de 28 iunie 1918 a constituit o tragedie dinastică și, deopotrivă, o tragedie personală, un final demn de ,,Romeo și Julieta” a lui William Shakespeare. Franz Ferdinand și Sophie s-au iubit mult și au murit împreună, rămânând nedespărțiți și dincolo de moarte.
Volumul ,,Asasinarea arhiducelui” realizat de istoricii Greg King și Sue Woolmans ne spune povestea celor doi soți, o poveste ce atrage zâmbete, lacrimi, revoltă din partea celor care o citesc. Nu constituie doar o prezentare a atentatului propriu-zis, ci istoria unui cuplu, a unor oameni cu sânge albastru ce au dovedit pe tot parcursul existenței lor că membrii unei dinastii conducătoare sunt, înainte de toate, oameni, că au sentimente, că pot iubi și că pot sacrifica orice în numele iubirii.
Cartea debutează cu o scurtă introducere în viața de familie a Habsburgilor, în care s-a născut și Franz Ferdinand, nepotul împăratului Franz Joseph. Copilăria, lipsa mamei și înlocuirea acesteia cu Maria Tereza – o femeie iubitoare-, educația și experiențele personale i-au conturat personalitatea controversată. Deși era, aparent, un om dur, rece, zgârcit, timid, în intimitate se dovedea a fi extrem de loial, de iubitor, de călduros. Astfel, multe din părerile celorlalți, rude, oameni politici, simpli cetățeni ai imperiului, erau complet eronate, bazate pe cleveteli și aparențe înșelătoare.
Pe neașteptate, Franz Ferdinand a devenit moștenitorul tronului Habsburgilor ca urmare a morții vărului său Rudolf. Asta nu l-a împiedicat să se dedice pasiunilor sale: vânatul și Sophie.
Sophie Chotek, devenită ulterior ducesă de Hohenberg, făcea parte dintr-o familie nobiliară din Boemia, destul de veche, dar nu suficient de potrivită pentru ca ea să se poată căsători cu alesul inimii sale, Franz Ferdinand. Povestea lor de iubire interzisă a reprezentat sursa multor bârfe și mărul discordiei dintre arhiduce și unii dintre apropiații săi. Însă în ciuda a tot și a toate, el nu a renunțat la această căsătorie morganatică, l-a înfruntat inclusiv pe împărat și și-a permis fericirea. În schimb, soția și copiii săi nu aveau să facă niciodată parte, cu adevărat, din Familia Regală austriacă, nu aveau să moștenească titlurile arhiducelui, aflându-se permanent în inferioritate.
Căsnicia celor doi nu avea să fie ușoară. Deși s-au iubit nespus, trăind în liniște și armonie în frumoasele lor reședințe – preferata lor era cea de la Konopischt -, oferindu-le copiilor lor o educație aleasă, răutățile și umilințele la care era supusă Sophie, din cauza exigențelor protocolare, l-au necăjit nespus pe Franz Ferdinand.
Din nefericire, călătoria celor doi soți în Balcani și vizita lor la Sarajevo – 28 iunie 1914 – avea să le aducă sfârșitul. Gavrilo Princip, un tânăr revoluționar sârb i-a asasinat în plină stradă, dezastruosul eveniment având cauze de ordin politic, dar fiind, totodată, rezultatul lipsei de securitate, a neglijenței autorităților austriece. Autorii lucrării analizează circumstanțele asasinatului, însă nu se poate preciza cine este 100% vinovat de acest incident, pe care îl putem considera, în definitiv, rezultatul unul cumul de factori nefavorabili și, inclusiv, al hazardului.
După 14 ani de mariaj, cu bune și cu rele, povestea lui Franz Ferdinand și a Sophiei a luat sfârșit. În schimb, istoria Europei și a Habsburgilor avea să continue. Marele Război a lăsat urme adânci în structura politico-socială a bătrânului continent. Imperiul Austro-Ungar s-a destrămat, ultimii împărați Habsburgi fiind nevoiți să plece în exil. Poate că Franz Ferdinand și ideile sale inovatoare ar fi schimbat destinul imperiului… poate că.
Cartea de față ne oferă informații despre soarta domeniului de Konopischt și, mai ales, despre viețile celor trei copii ai cuplului. Îi cunoaștem mai bine, le urmăm parcursul, viețile după moartea părinților lor, pierderea reședinței familiei, a unei părți bune din avere și încercările mai mult sau mai puțin fericite din timpul perioadei interbelice, celui de-Al Doilea Război Mondial. Ni se oferă astfel ocazia de a-i descoperi pe Franz și Sophie din perspectiva urmașilor lor. Iar domeniul familiei poate fi vizitat și astăzi de către publicul intrigat de povestea lui Franz Ferdinand și a soției sale, de iubirea lor interzisă și de sfârșitul tragic…
Vă recomand să citiți ,,Asasinarea arhiducelui de Greg King și Sue Woolmans”, întrucât este mai mult decât o biografie! Volumul ne permite să realizăm o incursiune într-o epocă nu demult apusă și să devenim martori ai unei istorii personale aflate în strânsă legătură cu cea a Europei și, implicit, a lumii.
Păreri critice:
- „Un studiu al vieții private și al celei politice, care schimbă viziunea asupra acestei teme, o lectură recomandată.” Library Journal
- ,,Acoperă subiectul atât de bine și de sincer, încât putem spune, aproape sigur, că este o carte care trebuia să fie scrisă.” Robert K.Massie
LECTURĂ PLĂCUTĂ!
Cartea Asasinarea arhiducelui de Greg King și Sue Woolmans poate fi comandată de pe site-ul Editura Corint
ce bijuterie literară!!!!
foarte faină prezentarea , Cos!
Într-adevăr, este o carte superbă! Mulțumesc!
Foarte frumoasa prezentarea ta,o carte care merita citita.Felicitari Cosmin