Titlu: Aventură la Odesa
Autori: Clive Cussler și Dirk Cussler
Editura: Rao
Anul: 2024
Număr pagini: 457
Când vine vorba despre romane de aventură, Clive Cussler este, cu siguranță, un nume de referință. Pline de suspans, romanele sale descriu aventuri maritime, explorări și descoperiri frapante. În „Aventură la Odesa”, Cussler combină cu succes munca sa de explorator cu arta de a transmite emoție și duce cititorul în lumea misterelor acvatice, a tehnologiei ultramoderne, dar și a secretelor arheologice bine păstrate sub apele adânci.
Seria Dirk Pitt, din care face parte și romanul „Aventură la Odesa” este una dintre cele mai îndrăgite serii. Îl avem în centrul atenției pe Dirk Pitt, un adevărat erou. Este dedicat în totalitate muncii sale la Agenția Națională Maritimă Subacvatică, cunoscută sub denumirea scurtă de NUMA. În fiecare roman, Dirk Pitt trece prin aventuri uimitoare care îi pun în pericol viața. Însă descoperirile pe care acesta le face sunt mai presus de orice temeri.
De unde atâta inspirație și atâta perseverență și acuratețe în documentare? Ei bine, se pare că viața lui Clive Cussler a fost foarte similară cu cea a eroului Dirk Pitt din seria cu același nume. Dirk Cussler este coautor în peste șapte cărți ale lui Clive: Vântul negru, Comoara lui Khan, Moarte în Arctica, Zorii semilunii, Săgeata lui Poseidon, Imperiul Celtic, Marea diavolului.
„Dirk Pitt răspunde la un semnal de la o nava părăsită și este atras de un secret mortal al Razboiul Rece în acest thriller din cea mai bine vândută serie al lui Clive Cussler, numarul 1 în New York Times.
Dirk Pitt, directorul NUMA, se afla în Marea Neagra, ajutând la localizarea unei epave otomane pierdute, când răspunde unui mesaj — „Sub atac!” — de la un cargou din apropiere. Dar când sosesc el și colegul sau Al Giordino, nu mai găsesc pe nimeni în viață. Doar cadavre și un miros de sulf în aer. În timp ce Pitt și Giordino exploreaza, o explozie de la pupa scufundă rapid nava aproape luându-i cu ea.
Cu cât cei doi încearcă să descopere secretul navei morții, cu atât se afundă tot mai adânc într-o serie extraordinară de aventuri periculoase.”
Acțiunea romanului începe în februarie 1917, când nava Kerci este atacată la Odesa, de către navele otomane. Copleșită de atacul crunt, nava se scufundă. De aici, acțiunea face un salt temporal, ajungem în anul 1955, nimerim tot în toiul unui eveniment tragic, când un Tupolev Tu-4 care are o încărcătură periculoasă, se prăbușește în Marea Neagră, iar întreg echipajul moare. De aici, acțiunea revine în prezent, când eroul nostru, Dirk Pitt primește un semnal ciudat din Steaua Crimeii. Ajuns la locul de unde provenea semnalul, Dirk găsește tot echipajul mort. În aer plutește un miros ciudat. E miros de moarte, de aventură, de pericol. E mirosul unei aventuri care devine tot mai interesantă, pe măsură ce apar noi indicii. N-o să vă povestesc acțiunea, pentru că nu vreau să vă spulber plăcerea descoperirii. Vă spun doar că va fi imposibil să lăsați cartea din mână.
Ritmul romanului este unul foarte alert, scenele se derulează cu o viteză uimitoare. Ceea ce m-a uimit a fost minuțiozitatea cu care s-au documentat autorii. Informațiile valide și detaliile fine duc cititorul în lumea plină de adrenalină a exploratorilor adevărați.
Așadar, cei care doresc o călătorie rapidă, aventuroasă, plină de pericole și de descoperiri, vor avea parte, cu siguranță, de o lectură excepțională. Povestea este însoțită și de câteva imagini elocvente, care nu fac altceva decât să ducă cititorul și mai profund în poveste.
Iată câteva citate:
„S-a întors pentru a porni spre stradă, însă a rămas încremenit când parbrizul din sticlă al cabinei macaralei s-a făcut țăndări alături de el. La marginea cheiului, un bărbat îndesat, chel și tatuat, urca pe doc, având în mână un pistol a cărui țeavă este ațintită spre Pitt.”
„Ana simți o avalanșă de pietre și fragmente de beton căzând asupra ei. Întâi a fost durerea, apoi zgomotul, și în cele din urmă, totul s-a cufundat în beznă.”
„La bordul navei a răsunat un salut.
-Navă sub pavilion grecesc, acesta este USS Newport News. Ce putem face pentru tine astăzi?
Căpitanul rus a clătinat din cap către Mansfield.
-Cred că ai putea să-i rogi să te ducă în Iberia.”
La fel ca celelalte cărți ale lui Cussler, „Aventură la Odesa” are un puternic potențial cinematografic. Fiecare capitol se încheie cu o doză foarte mare de suspans, astfel că cititorul este ancorat foarte bine în poveste și îi este imposibil să lase cartea din mână.
Trebuie să spun că amestecul acesta de elemente istorice, mistere acvatice, suspans, la care se adaugă pe alocuri câte un strop de umor, este unul din motivele pentru care aș mai citi și alte scrieri ale autorului. Faptul că autorul, Cussler, a fost el însuși un explorator, un căutător al navelor pierdute, a făcut ca povestea să fie autentică în acțiune, în emoțiile personajelor, în detalii tehnice. Pe lângă această bază, s-a adăugat talentul de a scrie, iar rezultatul este unul exceptional.
Pentru iubitorii de romane de aventură, de thrillere, cartea va fi o adevărată experiență plină de adrenalină.
Ducele și Trandafirul - Maria Philip - recenzie Titlu: Ducele și Trandafirul Autor: Maria Philip Editura: Editura Petale…
Povestiri din aeroport și de pe lângă. Cartea I - Adrian Voicu - recenzie Titlul:…
Vârsta fragilă - Donatella Di Pietrantonio - recenzie Titlu: Vârsta fragilă Autor: Donatella Di Pietrantonio…
Fiica infernului (cartea întâi a seriei Stringent) - Dyana Pîslaru - recenzie Titlu: Fiica infernului…
Fete sclipitoare - Jessica Knoll - recenzie Titlu: Fete sclipitoare Autor: Jessica Knoll Titlu original:…
Moştenirea - Howard Linskey - recenzie Titlu: Moştenirea Autor: Howard Linskey Editura Niculescu Număr pagini…