„Știați că, anul acesta, Pentagonul a avertizat toți membrii armatei să nu-și facă testare ADN din cauza problemelor de securitate pe care le impune?”

Avertizarea, de Michael Connelly - Editura RAO - recenzie

Avertizarea, de Michael Connelly – Editura RAO – recenzie

Titlul: Avertizarea

Titlul original: Fair Warning

Seria Jack McEvoy
Editura: Rao

Anul apariției: 2020, 2021

Traducere din limba engleză: Roxana-Cristina Gheorghe prin Lingua Connexion
Număr pagini: 384
Gen: Thriller
Cotație Goodreads: 4,20

  V-ați gândit vreodată să vă trimiteți ADN-ul la un laborator, pentru a afla anumite detalii legate de propriile origini sau arborele genealogic? Dacă da, faceți-o înainte de a citi „Avertizarea”! Nu știu dacă după veți mai dori.

  Romanul este un amestec de thriller foarte intens, cu răsturnări de situație și jurnalism de investigație. Se vede că autorul este pasionat de jurnalism, iubindu-și profesia de bază. 

„- Chestia e că simt că la asta s-a ajuns, am spus. Știri false, inamicul oamenilor, președintele care anulează abonamentele la Washington Post și New York Times. LAPD nu dă doi bani pe faptul că aruncă un reporter în închisoare. Când o să facem și noi ceva?

– Păi, nu ar fi momentul potrivit. Dacă vrem să facem ceva, va trebui să fim sută la sută „curați”, astfel încât poliția să nu aibă cu ce riposta, și nici politicienii care adoră să vadă cum jurnaliștii ajung în închisoare.”

   O femeie pe nume Christina Portero este ucisă printr-un mod brutal și atipic: decapitare internă. Jack McEvoy, reporter ce a contribuit la prinderea altor doi criminali, încearcă să pună mâna pe făptaș înainte ca acesta să facă alte victime. 

  Jack o cunoștea pe Christina, și-a petrecut noaptea cu ea înainte de crimă, așadar, implicarea sa este una personală. 

  Pe măsură ce investigația avansează, se află de existența altor femei ucise în același mod, iar fiecare își trimisese ADN-ul aceleiași companii: GT23. În mod cert, există o legătură între laborator și crime, dar care?

„Eu nu mi-am trimis niciodată ADN-ul la niciunul dintre site-urile de analiză genetică, dar știam oameni care au făcut-o și știam, așadar, că, în general, funcționa. ADN-ul tău era trecut printr-o bază de date genetice care dădea în schimb potriviri cu alți clienți ai site-ului, împreună cu procentul ADN-ului împărțit.”

„Găsirea membrilor de familie în epoca aceasta însemna de obicei ADN. Existau companii de analize genetice care foloseau date on-line pentru a căuta legături de familie, dar ADN-ul era scurtătura.”

   Romanul este unul complex, cu răsturnări de situație, suspans și acțiune. Jack colaborează cu Rachel, psiholog criminalist și fost agent FBI. Îi leagă o istorie comună, pe vremuri având o relație secretă, ascunsă de ochii FBI-ului. Ceva a ieșit prost atunci, ea pierzându-și postul.

„Interacțiunile mele cu ea s-au întins pe aproape douăzeci și cinci de ani și au fost fierbinți și reci, distante, intime și strict profesionale, iar în cele din urmă sfâșietoare. Încă de la început, mi-a lăsat un gol în inimă care nu s-a umplut niciodată la loc. Puteam să stau ani de zile fără să o văd, dar nu puteam niciodată să încetez să mă gândesc la ea. Să mă gândesc unde e, ce face, cu cine e.”

  Vor da de urma criminalului ? Cine este, ce motive are și mai ales, cum își alege victimele? 

    îLa fel ca „Avocatul din limuzină”, și „Avertizarea” urmează să fie ecranizat. 

    Despre autor :

   Michael Connelly are o diplomă în jurnalism cu specializare în scriere creativă, a lucrat la mai multe publicații, printre care și Los Angeles Times. Este autorul a numeroase romane thriller, din seriile Harry Bosch, Mickey Haller („Avocatul din limuzină”, roman ecranizat), Renee Ballard („Tura de noapte). 

      Este, totodată, unul dintre producătorii și scenariștii serialelor Bosch și Level 9. 

Carte disponibilă pe site-ul Rao

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

6 COMMENTS

  1. Foarte interesant romanul ca de altfel toate cartile lui Connelly.
    Multumim pentru recomandare Sorina!

    • Stiu ca tu esti fana Connelly. Parca romanul acesta mi-a placut mai mult decat alte carti de-ale lui.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.