Barul Rooster de John Grisham – Editura Rao – recenzie
Barul Rooster, de John Grisham – Editura Rao – recenzie
Barul Rooster
Autor: John Grisham
The Rooster Bar
Traducere: Gabriel Stoian
Editura Rao 2020
Număr pagini: 376
“John Grisham s-a născut în Jonesboro, Arkansas, la 8 februarie 1955, într-o familie modestă. Dupã absolvirea Facultății de Drept, a practicat avocatura timp de aproape un deceniu în Southaven. În 1983, a fost ales în Camera Reprezentanților din Mississippi, din partea democraților, for din care a făcut parte pâna în 1990. În timpul liber, ca hobby, Grisham a început munca la primul sau roman și a avut nevoie de trei ani pentru a scrie …Şi vreme e ca să ucizi, pe care l-a finalizat în 1987. Grisham a continuat sã scrie cel puțin un roman pe an, cele mai multe dintre ele devenind imediat bestselleruri. Publishers Weekly l-a declarat pe Grisham „romancierul cu cele mai bune vânzari al anilor 1990“, cu peste 60 de milioane de exemplare vândute. În prezent, romanele sale au fost publicate în mai mult de 255 de milioane de exemplare, traduse în 29 de limbi.”
Îmi place mult John Grisham și am fost extrem de curioasă să-i citesc ultimul roman “Barul Rooster”. Doar că am dat de un altfel de Grisham, o altfel de poveste.
Cartea este o poveste despre studenții de la mai multe facultăți de drept din toată țara, șantaje și mai ales finanțe.
Este povestea a patru prieteni Mark,Todd, Zola și Gordon, fiecare cu povestea de viață și motivațiile lui pentru a urma cursurile facultății de drept. Unii visând să aibă o viață mai bună, alții să devină justițiari sau să urmeze tradiția familiei, iar alții ca Zola să poată apăra imigranții, cum erau și părinții ei. Ei ajung studenți ai unei facultăți mici și mai puțin cunoscute Foggy Bottom Law School (FBLS), o facultate slabă ca multe din țară, care scoate avocați pe bandă rulantă, o “fabrică” de diplome.
În ultimul an de facultate cei patru prieteni realizează cât de slabă este facultatea lor, cât de greu iau absolvenții de aici examenul în barou, dacă îl iau, și mai ales câți bani sunt datori din împrumuturile studențești.
Mark lucrează, pro bono, sperând să fie apoi angajat la o mică firmă de avocatură,Todd este barman, Zola lucrează și ea ocazional, toți încearcă să supraviețuiască.
Gordon prietenul lor se simte și mai presat, el fiind în pragul unei căsătorii pe care nu și-o mai dorește, dar mai ales pentru că nu-și mai ia medicamentele prescrise pentru boala lui.
Speriați de absența îndelungată a lui Gordy de la întâlnirile lor, cei trei îl caută încercând să-l determine să se redreseze.
Dar …apare un om slăbit, nespălat, nemâncat, febril, dar care parcă avea o misiune.
Gordy făcuse o cercetare extraordinară, descoperise o mafie a facultăților corelată cu firme mici și bănci care luau banii federali dând împrumuturile studențești, și alte firme de recuperare a datoriilor de la absolvenți
Cu toată grija tinerilor, Gordy scapă de paza lor și se sinucide.
Debusolați de moartea lui Gordy, de învinuirile familiei lui, de zădărnicia luptei cu propriile situații, tinerii nu știu ce vor face.
Intervine și deportarea familiei Zolei care stăteau dinainte de nașterea ei în SUA, dar ilegali. Fata se temea că, deși născută în State, o vor deporta și pe ea în Senegal.
Așa că iau o hotărâre drastică, renunță la facultate, își procură acte false și se prezintă ca avocați în tribunalele mici și aglomerate, unde nu li se cer acreditările și unde sunt mai ales cauze de accidente și conducere sub influența alcolului. Se mută în apartamentele de deasupra Barului Rooster, unde lucrează pentru chirie, și a cărui adresă apare pe cărțile de vizită.
Reușesc să adune niște bani, dar apoi sunt descoperiți și anchetați, doar băieții, Zola plecase în Senegal să vadă ce poate face pentru familia ei.
În momentul când una dintre băncile implicate în mafia facultăților este reclamată, intră și ei în joc, susținând că reprezintă mai mulți reclamanți și obțin niște bani pe care-i direcționează în conturi străine.
Apoi schimbă din nou actele, identitățile și se ascund împreună cu Zola.
Înainte de-a pleca dau unui ziarist serios stikul cu toate cercetările lui Gordon și ale lor.
Ce se întâmplă cu cei trei? Ce se întâmplă cu familia Zolei? Ce hotărâri iau cei trei prieteni? Unde se vor stabili? Ce vor lucra?
Veți afla citind romanul.
Sigur sunt mult mai multe întâmplări, amănunte, urmăriri, trăiri, decât v-am spus eu.
Articolul ziaristului va apărea, va dezlănțui opinii, revolte, cercetări, deși nu va scutura prea mult lumea dreptului și a afacerilor cu diplome. Dar acest articol a fost cel care i-a dat lui Grisham (după cum el însuși recunoaște) ideea romanului.
Cartea este interesantă, alertă, faptele tratate cu un deosebit simț al umorului.
Totuși, mie personal, nu mi s-a părut la fel de atractivă ca alte romane ale lui John Grisham.
Dar asta este doar părerea mea pentru că, de exemplu “ The Washington Post” spune :” “O poveste inteligentă, cu un final recompensator și cât se poate de realist”
Iată și alte păreri avizate:
“Extrem de palpitant…Grisham excelează,tratând cu un simt al umorului aproape diabolic etica uneori discutabilă a lumii Dreptului și a băncilor”.(USA Today)
“Un thriller antrenant,cu nenumărate întorsături de situație.Grisham este extraordinar de inventiv…O adevărată tratație…”(Janet Măslin-The New York Times)
“Volumul se inspiră dintr-o problemă acută a vieții reale, și anume exploatarea persoanelor tinere. De altfel, autorul dezvoltă ideea unei investigații realizate și publicate într-un ziar. O firma de avocatură rău intenționată profită de inocența și nevoile financiare ale studenților pentru a-i constrânge la datorii economice imposibil de returnat. Revelația studenților care își dau seama că justiția este atacată de persoane influențe încă din timpul studenției devine o realitate asupra căreia suntem datori cu toții să ne întrebăm.
Grisham scrie o poveste palpitantă despre lumea academică a Dreptului și sistemele financiare, un cuplu ce riscă să afecteze orice societate și pentru care este nevoie de eroi care să îl înfrângă. Mark, Todd și Zola au optat pentru Facultatea de Drept din dorința de a schimba lumea și de a o transforma într-un loc mai bun. Dar ajunși în anul al III-lea de studiu, cei trei își dau seama că au fost înșelați. Prieteni apropiați, ei au împrumutat sume mari de bani pentru a-și permite să urmeze o facultate de mâna a treia, într-atât de mediocră, încât absolvenții săi trec rareori examenul de intrare în barou, fiind lipsiți de orice șansă de a obține un loc de muncă avantajos.
Însă când află că școala lor face parte dintr-un lanț manevrat din umbră de un manager de fonduri din New York, care deține, totodată, și o banca specializată în împrumuturi pentru studenți, cei trei știu că au fost prinși într-o mare capcană.”
“Maestrul thrillerelor revine cu o poveste despre studenție, șantaj și finanțe”
Carte disponibilă pe site-ul Editura Rao
Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți thriller
Barul Rooster de John Grisham – Editura Rao – recenzie
Frumoasa prezentare! 🙂 Grisham si-a inventat genul literar propriu si inca nimeni nu scrie la fel de bine ca el thrillere juridice. 😀
Asa este Marius.Poate tocmai de aceea mi s-a parut altfel
Felicitări pentru frumoasa recenzie! Grisham este un autor ce merita citit ! Mulțumesc pentru recomandare!
Îmi place Grisham! Recenzia ta mi-a plăcut foarte mult, Arci! Felicitări!
Un autor care imi place! Multumim pentru impresii, Arci!
Vreau si eu cartea. Multumim Arci