Belgravia – Julian Fellowes – Editura Nemira – recenzie

Belgravia – Julian Fellowes – Editura Nemira – recenzie

„Trecutul, ni se spune adesea, e o țară străină, unde totul este diferit.''

Belgravia

Belgravia – Julian Fellowes – Editura Nemira – recenzie

Belgravia

Autor: Julian Fellowes

Traducere din limba engleză: Adriana Voicu

Număr de pagini: 452

Editura: Nemira

Povestea unui caz scandalos din Londra anilor 1840, scrisa de creatorul celebrului serial DOWNTOWN ABBEY.

       Impresii despre cartea Belgravia>  „Schimbarea” sau „transformarea” celor cunoscute în necunoscute este cu adevărat o damă cu două fețe, una zâmbitoare, iar alta tristă și care ne aruncă în față acel Alea iacta est (zarurile au fost aruncate). Nu poate fi oprită odată ce a fost declanșată. În ciuda a tot ceea ce simte insul vis-à-vis de acest om negru al secolelor, schimbarea este, uneori, binevenită fiindcă aduce cu sine inovația, pacea, iubirea, fericirea, o altă societate. Nu este mai puțin adevărat că prezintă o oarecare fascinație față de aceia dintre noi care vor să iasă din cotidian și să se arunce în necunoscut. Totuși, schimbarea are, de cele mai multe ori, drept fundament o intrigă, un conflict care a răbufnit și a trebuit oprit, iar corolarul este reprezentat de o rupere din ceea ce era știut, înrădăcinat și plasarea unei noi piese de domino în locul celei căzute. Nu am crezut să găsesc un volum care să aducă două piese laolaltă și să le despartă, mai apoi, atât de brutal pentru ca efectele să rămână întipărite și să lovească în simplii privitori. Bănuiesc că era și timpul pentru o schimbare, de asemenea, pentru mine.

   Cine este Julian Fellowes? Este cunoscut, în principal, drept autorul serialului atât de mult lăudat, Downton Abbey. Acesta s-a născut în 1949 la Cairo, însă a fost educat în Marea Britanie. Fiind pasionat de epoca victoriană, majoritatea dintre proiectele sale literare ori cinematografice au în centru această perioadă – Separate Lives, The Young Victoria. Acesta a debutat în anii ‘70 sub pseudonimul Rebecca Greville cu mai multe romane de dragoste, dar a semnat ulterior cu numele său volumele Snobs și Past Imperfect.

   Cartea – Belgravia – mi-a părut mai mult a fi o piesă de teatru și, mai cu seamă, o tragedie, ulterior schimbată într-o operă cinematografică la care drama domină cadrul și personajele în genere. Volumul se deschide cu o lady care trebuia să ajungă la tatăl ei cât mai repede. Mă refer, astfel la două dintre personajele principale, Sophia Trenchard și James Trenchard. Tânăra își anunță tatăl că Edmund Bellasis, cel de care era de altfel și îndrăgostită, a obținut pentru familia ei o invitație la balul mătușii sale. Pentru domnul Trenchard acest eveniment era de o importanță majoră fiindcă arăta că marea nobilime a trecut peste statutul lui, că l-a acceptat. Ce statut?Belgravia

  James Trenchard nu s-a născut cu sânge albastru, la început fiind un simplu fiu de precupeț cu care până și tatăl soției sale nu fusese de acord. Totuși, ceea ce l-a definit mereu fusese ambiția. Voia să fie egalul celor de sus așa că a avansat făcând bani pe alte căi, în prezent acesta aprovizionând armata cu cele de trebuință. Avere imensă, dar zero recunoaștere în societate. De aceea invitația îi aducea mare plăcere. Cititorul, însă află destul de repede că mătușa lui Edmund fusese de acord cu acestea fără a cunoaște cu adevărat cine îi vor fi oaspeții.

   Un alt personaj pe care nu pot și nu vreau să îl uit: soția lui James, Anne. O femeie cu mult bun simț, știe când să se oprească, dar și când să lupte pentru drepturile sale, pentru ceea ce își dorește. O forță de temut plasată în mijlocul unor aristocrați filfizoni. Soțul nu observă sau nu vrea să vadă că societatea nu îl primește cu brațele deschise, este orb. Anne, pe de altă parte este cea care vede totul și suportă cuvintele aruncate de ceilalți, singurătatea fiindcă prietenii sunt inexistenți. Ce are ea mai bun în viață? Pe copiii săi: un băiat și o fată. Sophia a căzut, însă în capcana dragostei și e de datoria mamei să o trezească la realitate. Prea târziu! Răul se întâmplase deja.

   Revenind la invitația mai sus amintită. A fost și onorată, dar pe parcursul balului vine degrabă vestitorul războiului. Ofițer fiind, Bellasis pleacă pe front unde este și ucis. The end. Oare așa să fie? Dragostea este atât de scurtă uneori, dar așa este și viața.

   Ce face Sophia? Plânge, în principal, dar mai și află  că a rămas gravidă cu Edmund. Timpurile acelea erau înșelătoare, mamele cu copii bastarzi erau tratate oribil de nobili. Ce era de făcut dacă nu să se ascundă la țară unde va aduce pe lume un băiat, dar ea va muri. Copilul este trimis în grija unui preot cu condiția să nu i se spună vreodată adevărata origine. Totuși, familia Treanchard era cea care plătea pentru tânăr, pentru formarea sa. E bastard nu? Va afla tânărul cine este cu adevărat? Este acesta un moștenitor sau un paria? Rămâne de citit. Drama abia a început 😊.

   Opera este scrisă la persoana a III-a. Autorul s-a documentat foarte bine pentru a surprinde exact spiritul secolului al XIX-lea: intrigi, dragoste, nepotrivire a claselor sociale, ambiție, curaj, nechibzuință. Un adevărat puzzle la care piesele ne sunt necunoscute. Imaginea adevărată se deschide abia în final. Descrierile mi-au plăcut foarte mult, arătând măiestria autorului în jocul cuvintelor. Personajele sunt puternice și schimbătoare. Am crezut că un lucru era de așteptat, când de fapt era nesperat. Este o carte perfectă pentru iubitorii dramelor și schimbărilor de situație.

  Citat preferat: „Trecutul, ni se spune adesea, e o țară străină, unde totul este diferit. Ar putea fi adevărat – și chiar este când vine vorba de moravuri sau tradiții, de rolul femeii, de guvernarea aristocrației și de mii de alte aspecte ale vieții noastre cotidiene. Dar există și asemănări. Ambiția, furia, lăcomia, generozitatea, altruismul și, mai presus de toate, dragostea au fost mereu, la fel ca azi, motive puternice ale alegerilor pe care le facem.”

,,Pe 15 iunie 1815, înalta societate britanică participă la balul ducesei de Richmond – care va rămâne cunoscută drept una dintre cele mai tragice petreceri din istorie. Pentru că are loc în seara de dinaintea asediului de la Waterloo, iar mulți dintre tinerii domni de la bal vor ajunge a două zi direct pe câmpul de luptă.

Pentru frumoasa Sophia Trenchard, atunci se schimbă totul, dar povestea continuă peste 25 de ani, odată cu mutarea familiei Trenchard în noua zonă rezidențială Belgravia.

Lectură plăcută!!!

Cartea Belgravia – Julian Fellowes poate fi comandată de pe site-ul Editura Nemira

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi Editura Nemira

Belgravia

Review overview
5
***Stanciu Maria Crina (Crina Stanciu)***Salut la toată lumea, mă numesc Crina și sunt la fel de obișnuită ca oricare altă fată, cu mențiunea că îmi place scrisul și cititul. Eu ador tot ceea ce iese din tipar, sunt pasionată de călătorie, de limbile străine, noi culturi. Alții descoperă lumea făcând alpinism sau scubadiving, eu o aflu la picior, cu avionul sau descrisă în paginile unei cărți de aventură, fantasy, crime, dragoste, istorie, ficțiune pentru adolescenți. Abia aștept să elucidez și mai multe mistere aici, alături de ceilalți colaboratori și de voi!

10 COMMENTS

  1. Foarte interesant subiectul si daca este si bine tratat nu ma mir ca ti-a placut cartea.
    Felicitari Crina!

  2. Felicitari pentru recenzie, Crinuta! Acele timpuri au un farmec aparte, nu e de mirare ca e scrisa cartea de realizatorul Downtown Abbey.

  3. Mie mi-a placut teribil de mult aceasta carte 🙂 O lectura incredibila!

    Ai surprins perfect mesajul in recenzie!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.