Billy Budd și alte povestiri – Herman Melville – recenzie

Billy Budd și alte povestiri – Herman Melville – recenzie

by -
0
Billy Budd și alte povestiri - Herman Melville - recenzie

Billy Budd și alte povestiri – Herman Melville – recenzie

Autor: Herman Melville

Traducător: Mihai Miroiu

Data apariției: martie 2023

Titlu original: Billy Budd and Other Stories

Număr pagini: 464

Editura: RAO

  Herman Melville s-a născut în 1819 la New York și a murit 1891 în aceeași metropolă. Tatăl său a fost scoțian, iar mama olandeză, ambii cu origini artistocratice. La 15 ani este obligat să întrerupă studiile, din cauza falimentului tatălui său, apoi în anul 1832, după decesul tatălui, familia se mută la Lansingburg, pe fluviul Hudson, unde tânărul Herman studiază la Albany Classical School. Astăzi este considerat unul dintre cei mai remarcabili romancieri ai lumii, scrierile sale fiind percepute de către criticii literari ca fiind  deosebit de complexe, incitante, pline de simbolistică. Melville străbate oceanele lumii, experiențe care vor trece în scrierile lui. Cunoscut pentru cărtile lui de început, publicate înainte de mijlocul secolului 19, este puțin înțeles în momentul apariției romanului cu nervuri alegorice Moby Dick sau balena (1851). Un post de funcționar la vamă îi asigură un trai modest spre sfârșitul vieții. Faima lui literară a scăzut dramatic, astfel că, într-un dicționar de autori americani din 1898, e prezentat ca: „Un autor din New York City, ani în șir funcționar la vamă; scrierile lui de tinerețe au fost extrem de populare, dar aproape uitate înaintea morții autorului.” Abia în anii ’20 ai secolului 20 este redescoperit și plasat la locul lui de astăzi. Iată câteva din scrierile sale: Typee (1846), Omoo (1847), Redburn (1849), White Jacket (1850), Moby Dick or the Whale (1851), Bartleby, the Scrivener: a Story of Wall Street (1853), John Marr and Other Sailors (1888) etc.

„Billy Budd, marinar anticipează modernismul nu doar în tematică, ci și în formă, prin colajul de genuri și prin finalul său deschis. Astfel, cititorul ultimei opere a lui Melville este confruntat cu o alegere dificilă. Relatarea cea mai lungă, povestirea propriu-zisă, îşi stabileşte propria autenticitate cu ajutorul procedeelor literare tradiţionale, precum repetiţia şi elaborarea minuţioasă, dar celelalte două scurte relatări pun la îndoială această autenticitate, beneficiind de dreptul la ultimul cuvânt. Pe care dintre cele trei povestiri e chemat cititorul s-o accepte? Aidoma lui Babo sau Bartleby sau oricărui alt personaj, care sunt adevărate insule ale tăcerii în mijlocul oceanului de cuvinte al operei sale, păstrează tăcerea şi Melville, despre care Hawthorne afirmă că nu putea nici să creadă, nici să se simtă în largul lui în necredinţă”.

  Cartea conține patru povestiri, ultima fiind cea care dă titlul volumului, „Billy Budd”. Prima nuvelă, „Bartleby, copistul”, este una dintre cele mai cunoscute nuvele ale autorului, având ca temă centrală munca, dar și justiția militară și activitatea misionarilor. Această nuvelă este scrisă din perspectiva unui avocat de la Curtea de justiție, un om care se consideră împlinit și este mulțumit cu munca și viața sa, însă citind nuvela, realizăm că biroul în care el lucrează împreună cu alți avocați sau copiști, capătă dimensiunile unui spațiu închis, unde Bartleby este unicul copist care nu se plânge de nimic. Tot ceea ce face el este să lucreze la nesfârșit. Dar cum se va încheia povestea lui Bartleby, veți afla citind cartea,

   A doua nuvelă este „Encantadas sau Insulele Fermecate”. Aici există note de călătorie, suspans, istorie, toate acestea presărate cu considerații profund filosofice. Este povestită la persoana I, iar cititorul pornește în frumoasa călătorie în Insulele Galapagos. Nu este o nuvelă lipsită de aventură, dar ar putea fi percepută ca un text destul de complex, despre esența vieții, despre valorile aparent antagonice bine-rău. 

  Cea de-a treia nuvelă, Benito Cereno, tratează subiectul egalității raselor, expansionismul, discriminarea și asuprirea, îngrădirea drepturilor. 

  Billy Budd, marinar este cea de-a patra nuvelă, care a avut mai multe variante ale manuscrisului, iar între anii 1924 și 1962 au fost publicate mai multe versiuni, generându-se astfel multiple polemici despre ideile religioase și filosofice ale autorului în ultima parte a vieții sale. Acțiunea se petrece în 1797 în timpul războaielor napoleoniene și este povestea unui tânăr fermecător, foarte plăcut de echipajul navei, însă acest lucru îi atrage și invidie. Astfel, el este provocat de către maestrul-instructor Claggart, iar în cele din urmă este condamnat la moarte. Nuvela aceasta este despre relațiile inter-umane, despre ce înseamnă să cunoști adevăratele intenții din spatele vorbelor pe care le spun oamenii. 

  Nu e simplu să vorbești despre scrierile lui Melville, întrucât ele abundă de sensuri, dar fiecare cititor va percepe aceste nuvele în funcție de propriile cunoștințe în literatură, dar și de propriile sale viziuni asupra coordonatelor vieții.

 Recomand cartea celor care citesc scrieri bogate în simbolistică, scrieri care îmbină filosofia cu istoria, geografia, politica.  

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.