BookTube Romania

BookTube Romania

by -
2
BookTube România

BookTube România

    BookTube un must have în străinătate, în timp ce în România poate fi considerat un proiect în plină ascensiune. Pasiunea pentru cărţi a determinat mai mulți bloggeri să depăşească limitele şi să promoveze cărţile cu ajutorul recenziilor video.

   În cazul în care nu ştiţi ce înseamnă BookTube, atunci vă informez că este un nou mod de a face cunoscută literatura, iar pe un canal puteţi descoperi de obicei videoclipuri de tipul: Review (recenzie carte), wrap up (prezentare a cărţilor citite la sfârşitul unei luni), book haul (majoritatea arată cărţile cumpărate sau primite de la edituri pentru promovare prin recenzii sau concursuri), unboxing (deschidere de colete), book tag, book shelf tour (înventarul cărţilor din bibliotecă). Mai nou au pus în practică Cartepidemia, mai exact câţiva bloggeri discută despre o carte ce au stabilit să o citească într-o anumită perioadă.

  Îmi plac noutăţile şi atunci când am timp liber profit de ocazie savurând veştile de la cei care fac şi aşa ceva. Este comod, accesibil şi de cele mai multe ori de-a dreptul amuzant.

  Majoritatea celor care au decis să depăşească barierele în mare parte am remarcat că sunt adolescenţi, probabil datorită dezinvolturii cu care abordează subiectul şi trebuie să recunosc, chiar îi admir. Dacă aş avea curaj, probabil aş experimenta şi aş promova proiectul Literatură pe tocuri, dar din păcate am o problemă cu vocea mea. Prefer să o fac cunoscută doar celor dragi, nu întregii naţiuni. 🙂

   Invitaţia unei prietene m-a dus în grupul Bootube România de pe facebook. La început n-am înţeles rostul meu, dar după, fără să vreau au început să mă distreze (sunt câteva video care lasă de dorit). Dacă tot m-au determinat să ajung pe Youtube trebuia să descoper şi altceva.

   O parte din cei care vor citi acest articol probabil se vor şimţi lezaţi, dar trebuia să acord atenţie şi acelei laturi de la BookTube pe care nu o pot trece cu vederea.

   Mare parte din cei care povestesc gesticulează foarte mult (şi eu fac acest lucru, dar ei sunt de-a dreptul ciudaţi), mimica feţei nu îi ajută, filmările sunt de proastă calitate şi fără să vrei dai mai departe sau închizi videoclipul. Sunt conştientă că este dificil să înregistrezi şi să editezi, dar ar trebui o documentare în prealabil (ar putea şă-şi ia notiţe sau să lipească un bileţel undeva în cazul în care nu au un prompter alături) şi mai ales, mi-aş dori să fie conştienţi că nu este selecţie de actori, ci un lucru ce trebuie luat în serios, în fond de asta se şi agită, nu?

   Cel mai mult mă enervează deschiderile de colete care par să dureze la infinit (ok, înţeleg că doresc să arate tuturor, dar o pot face într-un mod mai elegant fără să agite cutiile şi să apeleze cu încredere la o foarfecă) şi prezentările puerile ale cărţilor. Probabil cer prea mult dacă le transmit să se documenteze înainte şi să ofere câteva detalii despre carte, nu doar să admire în exces coperta. Un alt aspect este prezentarea unei cărţi citite sau în curs de lectură. Mi se par lipsite de sens replicile în care o parte din ei parcă s-ar admira în oglindă înainte şi după să afirme: Hmm, am citit doar 50 de pagini. Până acum îmi place. Hmm. O recomand.

   Genul acesta de promovare poate că este la îndemână, dar de multe ori lasă de dorit şi chiar mi-aș dori să conştientizeze că dacă vor să facă ceva bun, să o facă aşa cum trebuie.

Fiţi originali şi atunci cei din jur vor aprecia calităţile voastre.

  La final aş dori să nominalizez canalele a patru persoane pe care m-au determinat să le trec pe lista mea cea bună:
1. Irina alias Irina citeşte – Îmi place tare mult rrrr-ul. Are cursivitate în exprimare şi se vede că acordă atenţie acestui aspect pentru că oamenii o apreciază şi se abonează.
2. Adela alias Vanilla Moon Books. Argumentează foarte bine recenziile (inclusiv cele scrise) şi chiar dacă nu oferă spoilere, pot înţelege cu uşurinţă mesajul său.
3. Alex alias Noiembrie Doi – Vocea mă amuză pentru că este uşor feminină şi aşa cum i-am scris cu altă ocazie este foarte bun la povestit. Dacă va înregistra vreo carte audio chiar aş fi încântată să mă anunţe, sigur aş asculta în surdină ceea ce spune.
4. Diana Loves Books. Chiar dacă este ultima pe listă, nu înseamnă că a greşit cu ceva, din contră. Se simte că îi pasă, vorbeşte foarte frumos şi explicit. Din ce am remarcat, pe parcurs înregistrările sale au suferit modificări, iar acum claritatea este foarte bună.

   Din afară aş nominaliza ca exemplu Thebookbasement. Mi-a plăcut felul ei natural de a vorbi şi ocazional prefer să o ascult. Mă gândesc că dacă are 24.792 ( are un mare plus pentru că îşi transmite punctul de vedere în engleză), iar filmuleţul de mai jos a fost postat pe 11 iulie 2014 şi vizionat de 18.037,  înseamnă că a făcut ceva bun, nu?

Voi aţi descoperit BookTube?

Drăgan Milica (Mili) - Membru Fondator / PR / Editor coordonator - Admin. grup Facebook - Literatura pe tocuri

2 COMMENTS

  1. E una nu ma dau in vânt dupa aceste recenzii. Imi place sa le citesc nu sa le ascult. Nu ma întrebati de ce ca nu stiu, un chitibus de-al meu…

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.