Brioșe de ou cu spanac, Salată de ton cu fasole roşie...

Brioșe de ou cu spanac, Salată de ton cu fasole roşie si crudităţi, Pastă de ou cu ceapă verde

by -
0
Brioșe de ou cu spanac, Salata de ton cu fasole roşie si crudităţi, Pastă de ou

Brioșe de ou cu spanac, Salată de ton cu fasole roşie și crudităţi, Pastă de ou cu ceapă verde, Clătite cu spanac, Ciorbă de crap, Cartofi crocanți la cuptor, Friptură de vițel picantă, Prăjituri, Cheesecake cu vanilie și banană, Tort de zahăr ars

1.Aperitive:

A. Brioșe de ou cu spanac (Iliuţa):

-amestecăm într-un bol 2 ouă întregi cu 100 ml iaurt cu minim 3.5% grăsime și 70- 80 g fulgi de ovăz (în funcție de mărimea celor două ouă);
-adăugăm peste compoziția rezultată 30 g spanac mărunțit, 50 g telemea de vacă sărată tăiată cubulețe și 20 ml unt topit;
-încorporăm ingredientele în compoziția pe care o turnăm în forme de brioșe tapetate în prealabil cu puțin unt;
-în cuptorul preâncălzit la 180 grade Celsius lăsăm brioșele pentru 20-25 minute;
-crusta care se formează trebuie să aibă o culoare aurie, ușor închisă la culoare și aluatul din forme să treacă testul scobitorii;
-sunt delicioase și sănătoase !

B. Salată de ton cu fasole roşie si crudităţi (Iliuţa);

-2 cutii de ton in suc propriu se scurg şi se pun intr-un castron;
-1 cutie de fasole roşie o scurgem şi o călim 2 minute în unt topit şi o punem peste ton;
-adăugăm 1 cutie de porumb (scursă), roşii chery tăiate cubuleţe, ceapa roşie sau verde, tăiată feliuţe subţiri, salată eisberg tăiată fideluţă;
-potrivim de piper, boia;
-dresingul il facem din: 2 linguri de muştar frecate cu 2 linguri de ulei de măsline + 1 vârf de linguriţă de tahini;
-amestecăm bine dresingul cu restul ingredientelor;
– adăugăm 1 linguriţă de oţet balsamic , amestecăm şi lăsăm să stea cel puţin ½ oră la rece;
– putem pune şi cubuleţe de brânză în toată salata, sau numai în farfurie când o servim.

C. Pastă de ou cu ceapă verde (Iliuţa):

-fierbem patru ouă pe care le pasăm cu furculița sau le răzuim după ce s-au răcit ajungând la temperatura camerei;
-adăugăm 50 ml iaurt (eu îl folosesc pe cel grecesc de la Lidl), 40 ml muștar de masă, 3 cepe verzi tăiate feliuțe, pătrunjel tocat după gust și 50 g parmezan sau/și telemea de oaie, de asemenea, răzuite;
-amestecăm bine compoziția rezultată, adăugăm la final sare și piper după gust.

D. Clătite cu spanac (Vero):

-se pun în blender 500 gr spanac cu 3 ouă, sare, piper;
-se macină apoi adăugăm peste 400 gr făină și amestecăm încet;
-adăugăm puțin bicarbonat stins cu apă minerală, o lingură iaurt sau smântână și apoi completăm cu apă minerală la consistenta dorită;
-facem clătitele pe care le umplem cu ceva sărat;
-eu am folosit o cremă din telemea amestecată cu Philadephia și mărar.

2. Ciorbă de crap (Iliuţa):

-o ceapă roșie și o țelină se taie cubulețe și se pun la fiert pentru 15 minute, adăugăm 2 cartofi tocați cubulețe, un ardei roșu tăiat feliuțe, o roșie decojita tăiată cuburi, sare, piper și cimbru, lăsându-le la fiert pentru 10 minute;
-500 g crap tăiat în bucăți medii le adăugăm în supă și le mai lăsăm la foc mic să fiarbă pentru 20-25 minute;
-între timp facem sosul de usturoi pe care îl vom adăuga la final împreună cu pătrunjelul tocat mărunt;
-pentru sos avem nevoie de 6 căței de usturoi zdrobiți pe care îi vom amesteca cu 200 ml smântână de gătit și 2 linguri zeamă de lămâie.

3.Felul doi:

A. Cartofi crocanți la cuptor (Iliuţa):

-500 g cartofi decojiți și tăiați cubulețe se fierb în 1 l apă în care am pus sare, 5 căței de usturoi, piper și rosmarin;
-după ce s-au răcit îi pasăm cu furculița, adăugăm 50 g făină de grâu, 2 ouă, pătrunjel tocat și 100 g parmezan răzuit;
-rulăm pasta obținută în batoane la ce dimensiune dorim, le așezăm într-o tavă pentru cuptor tapetată cu hârtie de copt;
-ungem cu ou fiecare baton;
-se lasă în cuptorul preâncălzit la 180 grade Celsius pentru 30 – 35 minute;
-sosul îl pregătim din următoarele ingrediente: 150 ml iaurt, 3 cepe verzi tăiate feliuțe, 5 căței usturoi, sare și piper după gust.

B. Friptură de vițel picantă:

-tăiem feliile de carne,le punem la fiert în apă cu sare până se moaie puțin;
-punem carnea în tavă, condimentăm cu piper multicolor, curry, chili, coriandru praf, lemon gras, pastă de ardei iute;
-adăugăm o crenguță de cimbru, apa în care a fiert carnea , un păhărel de alcool și băgăm tava la cuptor;
-aveți grijă când scade apa să întoarceți friptura pe ambele părți.

4.Prăjituri

A. Cheesecake cu vanilie și banană:

-pentru bază folosim 300 g biscuiți digestivi mărunțiți în blender, peste care adăugăm 150 ml unt topit;
-amestecăm bine cele două ingrediente;
-într-o tavă pentru tort cu pereți detașabili tapetată cu hârtie de copt, așezăm compoziția rezultată, atât în partea de jos cât și pe pereții vasului;
-pentru aplatizare putem folosi un recipient cu baza dreaptă, obținând în felul acesta o crustă uniformă;
-lăsăm pentru 15 minute la frigider și următoarele 10 minute la cuptor la 150 grade Celsius.

Între timp ne ocupăm de cremă:
-600 g mascarpone se mixează cu 50 g zahăr brun și 3 banane bine coapte (acestea sunt mai dulci), un baton vanilie, 3 ouă și 30 g amidon de porumb;
-dacă îl preferați puțin acrișor puteți adăuga zeama de la o lămâie;
-după ce am obţinut consistenţa dorită adăugăm treptat 300 ml smântână pentru frișcă;

-punem compoziția rezultată peste crustă de biscuiți cu unt și lăsăm pentru aproximativ 60 minute prăjitura la cuptor la 150 grade;
-la final este important ca răcirea să se facă treptat;
-puteți lăsa prăjitura în cuptorul oprit, lăsând ușa acestuia deschisă parțial;
-pentru ornament am folosit frișcă și fructe;
se lasă pentru 12 ore în frigider înainte de degustare.

B. Tort de zahăr ars (Mili):

Pregătim crema de zahăr ars astfel:
-se fierbe 1 l de lapte, lăsăm puţin să se răcească, adăugăm 1 esenţă de vanilie;
-batem 8 ouă cu 7 linguri de zahăr+1 lingură de făină pusă în ploaie=amestecăm bine apoi combinăm cu laptele omogenizând bine;
-într-o cratiţă (de 3 l) caramelizăm 5 linguri de zahăr, rotim astfel cratiţa să se întindă uniform caramelul şi pe pereţii vasului;
-turnăm crema şi dăm la cuptor pe baie de apă (cratiţa pusă pe una mai mare cu apă) pentru 30-40 minute,crema trebuie să fie bine închegată.

Pentru blat:
-batem 4 ouă întregi cu 120 gr zahăr (până îşi triplează volumul), adăugăm 120 gr făină amestecată cu ½ praf de copt (punem făina treptat)=amestecăm cu spatula de jos in sus compoziţia ca să nu se lase;

-Când crema este închegată turnăm deasupra compoziției de blat şi lăsăm în cuptor până se coace;

-Lăsăm prăjitura să se răcească bine, la rece câteva ore bune (de seara până dimineaţa);
-Scoatem tortul pe un platou, dar mai lăsăm cratiţa deasupra cateva ore să se scurgă bine siropul;
-Se poate servi aşa, sau ornat cu frişcă sau budincă de vanilie, fructe.

C. Foi de napolitane cu cremă:

– cremă: 200 gr zahăr se caramelizează se pune peste ele 200 gr margarină, lăsăm să se topească și adăugăm 4 ouă frecate cu 200 gr zahăr și lăsăm să fiarbă până se îngroașă, luăm de pe foc amestecul și adăugăm 2 pachete de biscuiți măcinați și 1 esență de rom;
-punem crema caldă între 2 foi de napolitane;
-deasupra se poate turna glazură din ciocolată amăruie topită amestecată cu puțin unt;
-se taie rece.

Reţete culinare

Culinar

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.